Zandkasteel verruilt HR-gasketel voor stadswarmte en koude

Het Zandkasteel heeft de afgelopen jaren een enorme transformatie doorgemaakt. Van een voor de buitenwereld afgesloten bankgebouw naar een toegankelijk multifunctioneel pand. Met een overstap van HR-gasketels naar stadswarmte en koeling van Vattenfall.

Exterieur hetzelfde, interieur verbouwd

In 2019 kochten woningbouwcorporatie Wonam en vastgoedonderneming Zadelhoff zeven van de tien torens van Zandkasteel. Een pand dat eind jaren ’80 al snel de bijnaam ‘het zandkasteel’ kreeg en nu officieel de naam draagt.

Het gebouw is een gemeentelijk momument, waardoor de transformatie vooral aan de binnenkant gebeurt. Aan de buitenkant is het pand zoveel mogelijk intact gebleven, alleen de beglazing is vervangen door HR++-glas. In de torens zijn appartementen, kantoorruimtes, flexwerkplekken, binnentuinen, een filmzaal en ontmoetingsruimtes gerealiseerd.

In de overige drie torens is in opdracht van gemeente Amsterdam een internationale school gerealiseerd.

Stadswarmte een logische keuze

Voor Remco de Graaf van Wonam was de overstap op stadswarmte een logische keuze. ‘Bij Wonam hebben we nog nooit een woning of project op gas aangesloten. Bovendien werken we graag samen met Vattenfall. De keuze voor stadswarmte is dan eigenlijk niet meer dan logisch.’

Meer over stadswarmte

Bijzondere samenwerking

Normaal gesproken voert een aannemer in opdracht van Vattenfall het binnenwerk uit vanaf de regelkamer, waar de warmte- en koudetransportleiding het pand binnenkomt. In Zandkasteel gaat dat anders.

De Graaf: 'Het is een bestaand gebouw én gemeentelijk monument. Hierdoor zijn er wat betreft ruimte voor leidingwerk allerlei beperkingen en kunnen we niet kiezen voor standaardoplossingen. Daarom gingen we vanaf het begin samen met Vattenfall aan de slag met de vraag hoe we het net inpandig het best konden aanleggen. Onze eigen installateur heeft vervolgens het ontwerp gemaakt dat telkens door Vattenfall is getoetst. En als het werk klaar is en voldoet aan de eisen, wordt het aan Vattenfall overgedragen. Dat is echt een nieuwe manier van samenwerken, die bovendien zeer naar tevredenheid verloopt.'

Koude uit de Oudekerkerplas

De onderste laag van Zandkasteel, waar horeca een plek heeft gekregen, is voorzien van een aansluiting op stadswarmte én stadskoeling van Vattenfall. De koude is afkomstig uit de Oudekerkerplas.

Meer over koudewinning

Deel dit artikel