Verbruiksadvies voor stadsverwarming

Wil je met je warmteverbruik onder het gemiddelde blijven? Check dan ons verbruiksadvies. Hiermee zie je per maand hoeveel wij je aanraden maximaal aan warmte te verbruiken. Ook bieden we handige hulpmiddelen om je verbruik bij te houden.

Blijf onder het gemiddelde met ons verbruiksadvies

We hebben het gemiddelde verbruik van onze klanten met een contract voor thuis berekend. Om onder dat gemiddelde te blijven, mag je maximaal 27,5 GJ warmte per jaar verbruiken. In de zomermaanden heb je minder warmte nodig dan in de wintermaanden. Op basis daarvan hebben we per maand een verbruik bepaald dat je als richtlijn kunt gebruiken:

Zo houd je je verbruik in de gaten

Je kunt op verschillende manieren bijhouden of je met je verbruik onder het verbruiksadvies zit (of niet). Hoe je dat doet, hangt af van de soort warmtemeter die je hebt. Bekijk wat geldt in jouw situatie.

Heb je een conventionele ‘domme’ meter?

Je kunt inzicht krijgen door je meterstanden zelf bij te houden. We geven je hier twee opties voor:

 1. in de Energie-app. Download hem direct.

 2. in onze verbruiksadvieskalender. Hierop kun je bijhouden of je verbruik onder het advies blijft. Dat advies baseren we op het gemiddelde verbruik van onze klanten. Dus als je onder het advies blijft, verbruik je minder dan gemiddeld.

  Er zijn 2 versies:

  • Verbruiksadvieskalender stadswarmte (printversie)
   Deze versie is bedoeld om uit te printen en met pen in te vullen. De berekeningen voer je zelf uit. Lees ook de aanwijzingen op de kalender.
  • Verbruiksadvieskalender stadswarmte (invulbare pdf)
   Deze versie is bedoeld om op te slaan op je computer. Je hoeft hierin alleen je meterstanden in te vullen. De berekeningen gaan dan vanzelf. Je hebt hiervoor wel de juiste software nodig en hij werkt helaas niet op je smartphone. Lees ook de aanwijzingen op de kalender.

Heb je een slimme warmtemeter?

Het kan zijn dat je een slimme warmtemeter in huis hebt die nog niet slim werkt. Twijfel je? Check direct in Mijn Vattenfall of jouw Warmtelink al is geactiveerd.

Mijn Warmtelink is geactiveerd. Waar zie ik mijn verbruik?

Met een geactiveerde Warmtelink kun je je verbruik én ons verbruiksadvies direct inzien en vergelijken. Dat kan in Mijn Vattenfall en in de Energie-app.

Mijn Warmtelink is (nog) niet geactiveerd.

Ook dan kun je inzicht krijgen in je verbruik, door je meterstanden zelf bij te houden. Net als bij een conventionele warmtemeter. Bekijk onze tips op deze pagina.

 

Download de Energie-app

Met onze Energie-app heb je altijd helder inzicht in je verbruik en kosten. Ook pas je eenvoudig je gegevens aan en vind je een actueel termijnbedragadvies. Download de app en regel je energiezaken wanneer het jou uitkomt.

Veelgestelde vragen

Hoe hebben jullie het verbruiksadvies opgesteld?

Bij het bepalen van het verbruiksadvies hebben we de gemiddelde verbruikscijfers van onze klanten van de afgelopen jaren gebruikt. En het verbruiksadvies in verhouding verdeeld over 12 maanden. Iedere maand heeft namelijk z’n eigen verbruiksadvies. Dit is dus niet voor elke maand hetzelfde. Zo verbruik je in de wintermaanden meer energie dan in de zomermaanden. Daarom is het verbruiksadvies voor de wintermaanden hoger.

Kunnen jullie mij helpen onder het gemiddelde te blijven?

Besparen begint met inzicht in je verbruik. Om je verbruik bij te houden, kun je – afhankelijk van je warmtemeter – de tools op deze pagina gebruiken of Mijn Vattenfall en de Energie-app. Zit je goed of is het nodig je verbruik te verlagen?

Het verbruiksadvies is een richtlijn. De werkelijkheid is soms anders. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat het een lange tijd erg koud wordt en je verbruik tijdelijk hoger is dan het advies. Ook spelen persoonlijke omstandigheden een rol. Daardoor is het voor de één makkelijker om onder het verbruiksadvies te blijven dan voor de ander.

Bekijk ook onze tips om energie te besparen

 

Waar vind ik meer informatie over de warmtetarieven?

Wil je meer informatie over de opbouw van onze tarieven voor stadswarmte, dan kun je die bekijken op onze tarievenpagina.

Ook interessant