1. Thuis
  2. Stadsverwarming
  3. Verbruiksadvies voor stadsverwarming | ACM

Verbruiksadvies voor stadsverwarming

Wil je met je warmteverbruik onder het prijsplafond blijven? Check dan ons verbruiksadvies. Hiermee zie je per maand hoeveel wij je aanraden maximaal aan warmte te verbruiken. Ook bieden we handige hulpmiddelen om je verbruik bij te houden.

Wat is het prijsplafond?

De overheid helpt je in 2023 met het prijsplafond. Daarmee houd jij je energiekosten in de hand. Met het prijsplafond betaal je tot een verbruik van 37 GJ per jaar € 47,38 per GJ. Als je meer verbruikt, betaal je voor dat extra verbruik het contracttarief. Dat is naast de vaste kosten. 80% van onze klanten verbruikt jaarlijks minder dan het prijsplafond.

Bekijk je eigen verbruik op je laatste jaarafrekening in Mijn Vattenfall

Blijf onder het prijsplafond met ons verbruiksadvies

Om onder het prijsplafond te blijven, mag je maximaal 37 GJ warmte per jaar verbruiken. In de zomermaanden heb je minder warmte nodig dan in de wintermaanden. Op basis daarvan hebben we per maand een maximumverbruik opgesteld dat je als richtlijn kunt gebruiken:

Staafdiagram met maximum verbruiksadvies prijsplafond per maand. In de zomermaanden lager en in de winter hoger

* Formule: verbruiksplafond stadsverwarming (37 GJ) gedeeld door verbruiksplafond gas (1.200 m3) maal het maandplafond gas. Bron: www.vattenfall.nl/nieuws/verbruiksplafond.

Zo houd je je verbruik in de gaten

Je kunt op verschillende manieren bijhouden of je met je verbruik onder het verbruiksadvies zit (of niet). Hoe je dat doet, hangt af van de soort warmtemeter die je hebt. Bekijk wat geldt in jouw situatie.

Heb je een conventionele ‘domme’ meter?

Ook dan kun je inzicht krijgen in je verbruik, door je meterstanden zelf bij te houden. Dat kun je doen:

  1. in de Energie-app. Download hem direct.

  2. in onze Prijsplafondkalender. Dit formulier geeft je de mogelijkheid per week en/of maand bij te houden of je verbruik onder het advies blijft. Zo niet, dan weet je dat je je verbruik moet aanpassen. Print de kalender uit, hang hem in je meterkast en vul hem in op een vast moment waarop het je het beste uitkomt.

  3. in je eigen notitie. Bijvoorbeeld in een papieren notitieboek of een digitale notitie op je smartphone of tablet.

Heb je een slimme warmtemeter?

Het kan zijn dat je een slimme warmtemeter in huis hebt die nog niet slim werkt. Twijfel je? Check direct of jouw Warmtelink al is geactiveerd.

Mijn Warmtelink is geactiveerd. Waar zie ik mijn verbruik?

Met een geactiveerde Warmtelink kun je je verbruik én ons verbruiksadvies direct inzien en vergelijken. Dat kan in Mijn Vattenfall en in de Energie-app.

Mijn Warmtelink is (nog) niet geactiveerd.

Ook dan kun je inzicht krijgen in je verbruik, door je meterstanden zelf bij te houden. Net als bij een conventionele warmtemeter. Bekijk onze tips op deze pagina.

 

Download de Energie-app

Met onze Energie-app heb je altijd helder inzicht in je verbruik en kosten. Ook pas je eenvoudig je gegevens aan en vind je een actueel termijnbedragadvies. Download de app en regel je energiezaken wanneer het jou uitkomt.

Veelgestelde vragen

Hoe hebben jullie het verbruiksadvies opgesteld?

Bij het bepalen van het verbruiksadvies hebben we de gemiddelde verbruikscijfers van onze klanten van de afgelopen jaren gebruikt. En het verbruiksadvies in verhouding verdeeld over 12 maanden. Iedere maand heeft namelijk z’n eigen verbruiksadvies. Dit is dus niet voor elke maand hetzelfde. Zo verbruik je in de wintermaanden meer energie dan in de zomermaanden. Daarom is het verbruiksadvies voor de wintermaanden hoger.

Hoe berekenen jullie het prijsplafond bij de jaarafrekening?

Op de jaarafrekening zie je het verschil tussen het plafondtarief en het contracttarief als korting. Dit wordt berekend over maximaal 37 GJ in 2023. Heb je minder verbruikt? Dan mag je het restant meenemen naar het volgende verbruiksjaar.

Let op: bij stroom en gas werkt het net iets anders en geldt een verbruiksplafond per maand. Blijf je hieronder, dan neem je het verbruik wat overblijft automatisch mee naar de volgende maand. Totdat je de jaarafrekening krijgt. Lees meer op de pagina over het verbruiksplafond.

Wordt het prijsplafond automatisch verrekend met mijn termijnbedrag?

Nee, dat gebeurt niet vanzelf. In je persoonlijke termijnbedragadvies in Mijn Vattenfall houden we wél rekening met het prijsplafond. En kijken we naar je werkelijke verbruikskosten. Zo krijg je te zien of je bedrag omlaag kan, precies goed is, of beter omhoog kan. Of je ons advies overneemt, bepaal jij zelf.

Check je termijnbedragadvies

Kunnen jullie garanderen dat ik onder het prijsplafond blijf?

Het verbruiksadvies is een richtlijn. We kunnen helaas niet garanderen dat je onder het prijsplafond blijft. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat het een lange tijd erg koud wordt. Ook spelen persoonlijke omstandigheden een rol. Daardoor is het voor de één makkelijker om onder het prijsplafond te blijven dan voor de ander.

Kunnen jullie mij helpen onder het prijsplafond te blijven?

Besparen begint met inzicht in je verbruik. Om je verbruik bij te houden, kun je – afhankelijk van je warmtemeter – de tools op deze pagina gebruiken of Mijn Vattenfall en de Energie-app. Zit je goed of is het nodig je verbruik te verlagen? Bekijk ook onze tips om je verbruik te verlagen. Start vandaag nog.

Waar vind ik meer informatie over de warmtetarieven?

Wil je meer informatie over de opbouw van onze tarieven voor stadswarmte, dan kun je die bekijken op onze tarievenpagina voor stadswarmte en comfortkoeling.

Ook interessant