1. Thuis
  2. Stadsverwarming
  3. Koeling uit Oudekerkerplas

Koeling uit Oudekerkerplas

De Ouderkerkerplas is een bron voor de koeling van kantoren in Amsterdam Zuidoost. En je kunt er ook heerlijk zwemmen. Want onze innovatieve koudewinning maakt het water minder aantrekkelijk voor de beruchte blauwalg.

Hoe werkt de koeling via koudewinning?

Onder in de plas is het water het koudst. Dit water gaat via pompen naar de koudecentrale. Hier koelt het de leidingen van het koudenet. Deze leidingen lopen naar de kantoorgebouwen en zorgen voor de koeling van ruimtes, computers en servers. Als het water daarna iets is opgewarmd gaat het terug naar de bovenlaag van de Ouderkerkerplas.

Kans op blauwalg

De koudewinning uit de Ouderkerkerplas zou kunnen leiden tot meer fosfaten in het water. Fosfaten zijn een voedingsbron voor algen. Dus Waternet, die het zwemwater in Amsterdam controleert, hield het scherp in de gaten. En wij zochten een oplossing om de groei van fosfaten te beperken. En dat lukte!

De oplossing: zuurstof

De oplossing voor het algenprobleem vonden we in het toevoegen van zuurstof aan de bodemlaag van het meer. Via slangen pompen we de zuurstof het water in. Hierdoor gaan de fosfaten in het water zich binden met ijzer. Dat zakt naar de bodem en zo wordt de fosfaatconcentratie van het water verlaagd. En minder fosfaat betekent ook minder voedingsstoffen voor de blauwalg. De methodiek werkt vooral bij geïsoleerde, diepe plassen waar veel fosfaten in zitten.

EndemolShine koelt met koud water

EndemolShine koelt al jaren de kantoren en studio’s met steenkoud water uit de Ouderkerkerplas. Sjaak Vreeburg, manager Resources & facilities van EndemolShine vertelt over de energiehuishouding van dit bekende productiehuis.

EndemolShine koelt via Ouderkerkerplas

Deel deze pagina