Datacenters: restwarmte gebruiken voor huizen en gebouwen

Nederland telt vele datacenters om in onze behoefte aan digitale data te voorzien. Bij het koelen van de servers in datacenters komt veel warmte vrij. Vattenfall werkt samen met datacenters om deze warmte in de toekomst nuttig in te zetten voor het verwarmen van huizen en gebouwen.

Wat is restwarmte?

Restwarmte is warmte die vrijkomt bij een industrieel productieproces en is niet meer (economische rendabel) te gebruiken. Zonder aansluiting op een warmtenet wordt deze warmte geloosd. (Bron: NPLW)

Voordelen van restwarmte van datacenters

Nuttige toepassing

De restwarmte die vrijkomt bij datacenters wordt nuttig ingezet.

Minder CO2-uitstoot

Met stadswarmte zorgden we in 2022 voor warmte in huis met 63% minder CO2-uitstoot in vergelijking met het verwarmen met losse cv-ketels op aardgas.

Minder afhankelijk

Met het gebruik van restwarmte van datacenters zijn we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Hoe kunnen we restwarmte van datacenters gebruiken?

In onze samenleving gebruiken we steeds meer digitale informatie. Al die digitale data staat op servers bij kleine en grote datacenters. Bij het gebruik van de servers komt warmte vrij. Net als bij je laptop of computer thuis, maar dan op veel grotere schaal. 

De warmte van de servers wordt normaal gesproken afgevoerd door de koelinstallatie van het datacenter. De warmte verdwijnt hiermee naar buiten. Door een warmtewisselaar aan te sluiten op het koelsysteem kunnen we de warmte afvoeren richting het warmtenet.

Vaak is de restwarmte van datacenters nog niet warm genoeg om direct woningen mee te kunnen verwarmen. Daarom wordt een grootschalige warmtepomp gebruikt om de temperatuur van de restwarmte te verhogen naar een niveau dat direct kan worden gebruikt in onze warmtenetten. Zo kunnen we de restwarmte van datacenters nuttig gebruiken en voorzien we woningen van warmte.

Zo zorgt restwarmte van datacenters voor warmte

Hier kun je zien hoe restwarmte van datacenters met een hoge temperatuurwarmtepomp omgezet wordt in warmte bij het project in Amsterdam-West in samenwerking met het SilverFalcon datacenter.
Infographic datacentrum

Waar zet Vattenfall restwarmte van datacenters in?

Vattenfall werkt momenteel met verschillende partijen aan de nuttige toepassing van restwarmte voor de verwarming van woningen en gebouwen. In de haven van Amsterdam werken we samen met datacenter SilverFalcon aan een groot datacenter-restwarmte-project.

De restwarmte die hier vrij zal komen zal geleverd worden aan de klanten van het warmtenet van Amsterdam-Noord en Amsterdam-West. De eerste stap is meteen groot: 25 MW, genoeg warmte om ongeveer 15.000 woningen te verwarmen. We werken momenteel hard aan de ontwikkeling van dit project en hopen het in 2028 in bedrijf te kunnen nemen.

We werken ook aan het gebruiken van restwarmte van mogelijke nieuwe datacenters in Leiden en de omgeving Amsterdam/Diemen.