Datacenters: restwarmte gebruiken voor huizen en gebouwen

Nederland telt vele datacenters om in onze behoefte aan digitale data te voorzien. Bij het koelen van de servers in datacenters komt veel warmte vrij. Vattenfall werkt samen met datacenters om deze warmte nuttig in te zetten voor het verwarmen van huizen en gebouwen.

Voordelen van restwarmte uit datacenters

Nuttige toepassing

De restwarmte die vrijkomt bij datacenters wordt nuttig ingezet.

Minder CO2-uitstoot

Met stadswarmte zorgen we voor warmte in huis met minder CO2-uitstoot.

Minder afhankelijk

Met het gebruik van restwarmte zijn we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Hoe kunnen we restwarmte van datacenters gebruiken?

In onze samenleving gebruiken we steeds meer digitale informatie. Al die digitale data staat op servers bij kleine en grote datacenters. Bij het gebruik van de servers komt warmte vrij. Net als bij je laptop of computer thuis, maar dan op veel grotere schaal. Met de restwarmte van een groot datacenter kunnen tienduizenden woningen van warmte worden voorzien.

De warmte van de servers wordt normaal gesproken afgevoerd door de koelinstallatie van het datacenter. De warmte verdwijnt hiermee naar buiten. Door een warmtewisselaar aan te sluiten op het koelsysteem kunnen we de warmte afvoeren richting het warmtenet.

Vaak is de restwarmte van datacenters nog niet warm genoeg om direct woningen mee te kunnen verwarmen. Daarom wordt een grootschalige warmtepomp gebruikt om de temperatuur van de restwarmte te verhogen naar een niveau dat direct kan worden gebruikt in onze warmtenetten. Zo kunnen we de restwarmte van datacenters nuttig gebruiken en voorzien we woningen van warmte.

Zo zorgt restwarmte voor warmte

Hier kun je zien hoe restwarmte met een hoge temperatuurwarmtepomp omgezet wordt in warmte bij het project in Amsterdam-West in samenwerking met het SilverFalcon datacenter.
Infographic datacentrum

Duurzaam geproduceerde warmte

Restwarmte van datacenters is een duurzamere warmtebron voor warmtenetten dan bijvoorbeeld warmte die vrijkomt bij afvalverbrandingsinstallaties. Dat komt, omdat er in datacenters geen aardgas wordt gebruikt. De restwarmte die we gebruiken voor stadswarmte moet nog wel op de juiste temperatuur worden gebracht met een warmtepomp. Het liefst gebruiken we daar groene stroom voor. Een extra voordeel van datacenterwarmte is dat de restwarmte op veel plekken beschikbaar is en dat we die relatief eenvoudig kunnen gebruiken.

Waar zet Vattenfall restwarmte van datacenters in?

Vattenfall werkt momenteel met verschillende partijen aan de nuttige toepassing van restwarmte voor de verwarming van woningen en gebouwen. In de haven van Amsterdam werken we samen met datacenter SilverFalcon aan een groot datacenter-restwarmte-project.

De restwarmte die hier vrij zal komen zal geleverd worden aan de klanten van het warmtenet van Amsterdam-Noord en Amsterdam-West. De eerste stap is meteen groot: 25 MW, genoeg warmte om ongeveer 15.000 woningen te verwarmen. We werken momenteel hard aan de ontwikkeling van dit project en hopen het in 2028 in bedrijf te kunnen nemen.

We werken ook aan het gebruiken van restwarmte van mogelijke nieuwe datacenters in Leiden en de omgeving Amsterdam/Diemen.

De ontwikkeling van fossielvrije warmtebronnen