Het warmte-etiket biedt inzicht
Warmte etiket 2020. Overzicht per regio van de herkomst van onze stadswarmte. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.
De warmtenetten van Vattenfall in zuid en oost en van Westpoort Warmte in noord en west zijn afgelopen jaar met elkaar verbonden. Dit gaat helpen om de aardgasvrij-ambities van de gemeente Amsterdam te realiseren als het om stadsverwarming gaat.
Het gebruik van stadswarmte (exclusief koeling) heeft in 2020 geleid tot een reductie van 94.856 ton CO2 in vergelijking met conventionele toepassingen. Voor een gelijke hoeveelheid CO2-reductie door windenergie zouden er 52 windturbines van 2 MW op land nodig zijn.
In 2020 heeft de gemeente Amsterdam de Transitievisie Warmte gepubliceerd. Daarin staat in hoofdlijnen geschetst op welke manier de verschillende stadsdelen en buurten overstappen op een andere warmtebron dan aardgas. Voor maar liefst 335.000 woningen wordt aansluiting op een warmtenet gezien als meest voor de hand liggende optie.
De voorziene groei in warmtenetten in Amsterdam gaat hand in hand met het streven naar de inzet naar meer duurzame warmtebronnen. Het gebruik van geïmporteerde houtpellets als brandstof is ook in het afgelopen jaar onderwerp van discussie geweest. Vattenfall ziet dit als een mogelijke transitiebrandstof die we kunnen uitfaseren wanneer andere oplossingen op grote schaal kunnen worden ingezet.
Onze berekeningen van de CO2-reductie van warmtenetten zijn gebaseerd op bestaande rekenmethodieken.
Warmte etiket 2020. Overzicht per regio van de herkomst van onze stadswarmte. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.
Aantal woningequivalenten: 95.979
Groei: 8.536 woningequivalenten
Aangesloten woningen: 48.334
Grootverbruik: 636 aansluitingen
Voor vragen zijn we bereikbaar op 088 098 36 29 op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur. We zijn ook per mail te bereiken via warmte.maatwerk@vattenfall.nl.
Benieuwd naar de CO₂-reductie cijfers van een andere regio?