Ook als je elektrisch rijdt, kun je gerust zijn dat je je bestemming haalt

Ontdek hoe we nu de weg vrijmaken voor elektrisch rijden, voor een fossielvrij leven straks.

Elektrisch rijden: ga samen met ons op weg

Ongeveer een derde van alle energie die we wereldwijd verbruiken, gaat naar transport. Dat betekent dus, dat elektrisch rijden (e-mobility) en elektrisch produceren (elektrificatie) een enorme rol spelen in onze overgang naar een duurzame toekomst.

Als we versneld over willen stappen op e-mobility, moeten we zorgen dat we overal eenvoudig kunnen opladen. We doen dan ook mee aan verschillende projecten die gewone én snellaadpunten breed toegankelijk maken. We doen dit door oplaadpunten bij je thuis te plaatsen, bij je bedrijf en langs de weg - in Nederland, Zweden en Duitsland.

Elektrisch rijden

Eén van de grootste oplaadnetwerken van Europa

Een duurzame toekomst vraagt om duurzaam vervoer. Elektrische auto’s spelen een belangrijke rol in het bereiken van die toekomst. Maar als we met meer elektrische auto’s rijden, hebben we ook meer oplaadpunten nodig - onderweg, op ons werk, thuis en op vakantie. Daarom hebben wij ons oplaadnetwerk InCharge aangelegd. Ook daarmee stimuleren we de overgang naar e-mobiliteit, dit helpt ons om ons doel fossielvrij leven binnen één generatie te bereiken.

Ons InCharge netwerk heeft impact op e-mobiliteit in grote delen van Noord-Europa. In Nederland is het een van de grootste openbare oplaadnetwerken. In heel Zweden en Duitsland bouwen we nu, samen met onze partners, zowel openbare oplaadpunten als snellaadstations.

In totaal hebben we in Europa nu ongeveer 43.000 operationele oplaadpunten en dat aantal groeit snel. Zo gebruikten al meer dan 250.000 bestuurders onze oplaadstations, en dit aandeel blijft groeien.

Elektrisch rijden over een lange brug over water

Slim laadpunten plaatsen met algoritmen

Nu de behoefte aan fossielvrij vervoer groeit en de vraag naar e-mobiliteit op stoom komt, moeten we de overstap nog makkelijker maken. Natuurlijk, er zijn obstakels. Maar bij Vattenfall werken we aan toonaangevende projecten en komen we met oplossingen.

Zo wonnen we in Nederland met een aantal partners een aanbesteding voor de installatie van minimaal 4.000 oplaadpunten. Het gaat om een periode van drie jaar, in 67 gemeenten in Gelderland en Overijssel. En het mooie is, dat een voorspellend algoritme ons gaat helpen om de oplaadpunten daar te plaatsen waar ze het hardste nodig zijn. Ook installeren we laadpunten op verzoek en bieden we laadoplossingen op maat, gebaseerd op verbruiksgegevens.

Het voordeel van deze aanpak? We rollen ons netwerk efficiënter uit en zetten de laadpunten op plekken waar ze goed gebruikt worden.

Vrouw staat naast haar auto en kijkt op haar mobiel - Elektrisch rijden

Hoorde ik daar CAKE?

We zorgen niet alleen voor de oplaadinfrastructuur, we gaan ook mee de weg op. Samen met CAKE, een Zweedse fabrikant van elektrische motorfietsen, werken we namelijk aan de ontwikkeling van de eerste fossielvrije motorfiets. Met elkaar combineren we onze wetenschappelijke en technische inzichten en dat schiet op: in 2025, zal de motorfiets klaar zijn voor commerciële productie.

“Ook deze samenwerking laat uitstekend zien hoe we met onze fossielvrije expertise bijdragen aan een totaal ander product, op weg naar nul uitstoot,” aldus Annika Ramköld, Head of Corporate Sustainability bij Vattenfall.

Slim én voordelig elektrisch rijden

We zorgen dat elektrisch rijders makkelijk en betaalbaar hun auto opladen. Thuis, op het werk en onderweg. Ontdek onze slimme laadoplossingen.

Meer informatie