1. Home
  2. Nieuws
  3. Interview Reindert-Jan

“Met een vaste prijs ben je zeker niet altijd het voordeligst uit”

Reindert-Jan van der Meulen is verantwoordelijk voor de energie-inkoop van Vattenfall Nederland. Hij weet alles van energieprijzen, en van de contracten die wij onze klanten bieden. De laatste tijd is er in de media veel aandacht voor vaste prijzen. Wat is het voordeel voor klanten, leidt een vaste prijs tot lagere energiekosten? En waarom bieden we nu geen vasteprijscontracten aan? In dit interview legt hij uit hoe het zit.

Het is op dit moment lastig om een vasteprijscontract af te sluiten. Hoe komt dat?

Sinds het voorjaar bieden we inderdaad geen vasteprijscontracten meer aan. De inkoopprijzen voor energie waren toen al extreem gestegen. Hierdoor konden we onze klanten geen goed aanbod meer doen.

Zet je je prijs voor drie jaar vast, dan kopen wij op dat moment ook meteen voor die periode energie voor je in. Daarvoor betalen we de prijs die dan geldt op de inkoopmarkt.

Daar komt bij dat de opzegvergoeding niet langer past bij het risico dat energieleveranciers lopen. Dit is de ‘boete’ die je betaalt als je je contract voortijdig beëindigt, bijvoorbeeld wanneer je overstapt naar een andere leverancier. De ACM werkt nu aan een regeling die beter past. Daardoor worden de risico’s voor je leverancier kleiner.

We hopen in 2023 weer vasteprijscontracten aan te kunnen bieden.

Ben ik met een vaste prijs voordeliger uit?

Niet per se. Al hoor je tegenwoordig soms dat dit wel zo is. Het eerlijke antwoord is dat je vooraf niet kan weten of een vaste prijs voordeliger is dan een variabel tarief. De echte vergelijking kan je pas achteraf maken. Het voordeel van een vast tarief is zekerheid. Want je tarief staat vast voor de gehele looptijd van je contract, ook als de inkoopprijzen stijgen. Het nadeel is dat je niet profiteert van prijsdalingen in de markt. Dat voordeel heb je wel met variabele tarieven. Of je uiteindelijk voordeliger uit bent, hangt dus af van de prijsontwikkeling na het afsluiten van je contract.

Het eerlijke antwoord is dat je vooraf niet kan weten of een vaste prijs voordeliger is dan een variabel tarief.

Bekijk ook