1. Thuis
  2. Nieuws
  3. Waarom we contracttarieven tonen

Waarom we contracttarieven en niet prijsplafondtarieven tonen

De tarieven van het prijsplafond staan niet in Mijn Vattenfall en de Energie-app. Daarom zie je misschien hogere tarieven bij Mijn Verbruik. Vind hier waarom dit zo is.

 

5 januari 2023

Je ziet de tarieven van je contract

In je overzicht in Mijn Vattenfall en onze Energie-app staat je contracttarief. Hierin is het prijsplafond niet verwerkt. Dit komt omdat het prijsplafond over een periode van 1 januari 2023 tot en met je jaarafrekening geldt. De berekening klopt niet als we de kosten per dag of per uur weergeven.

Check je verbruik

De beste manier om je verbruik in de gaten te houden, is te kijken naar energieverbruik. Check in het maandoverzicht of je onder het verbruiksplafond blijft. Het verbruiksplafond voor januari is bijvoorbeeld 221 m3 gas en 339 kWh stroom.

Zo is het verbruiksplafond verdeeld per maand

Prijsplafond wel in termijnbedragadvies

In Mijn Vattenfall en de Energie-app vind je een persoonlijk advies over je termijnbedrag. Zo zie je wat het prijsplafond voor jou betekent.

Bekijk je termijnbedragadvies

Tarieven van het prijsplafond

Tot een bepaald verbruik betaal je natuurlijk wel de tarieven van het prijsplafond. Tenzij het tarief van je energiecontract lager is, dan betaal je dat tarief.

Met het prijsplafond betaal je in 2023 maximaal:

  • € 1,45 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas
  • € 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom
  • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte

Jaarafrekening

Op je jaarafrekening wordt bepaald of je verbruik onder het verbruiksplafond zit. Dan wordt het verrekend als compensatie van de overheid.

Vragen over het verbruiksoverzicht en het prijsplafond

Wat betekent het prijsplafond voor mij?

In Mijn Vattenfall en onze Energie-app zie je wat het prijsplafond precies voor jou betekent. Daar vind je een persoonlijk advies over je termijnbedrag.

Bekijk je termijnbedragadvies

Waarom is het prijsplafond niet verwerkt in mijn verbruiksoverzicht?

De berekening van het prijsplafond is best ingewikkeld. Je gemiddeld gewogen tarief wordt namelijk pas achteraf berekend, tot aan je jaarafrekening. Als we de kosten per dag en per uur zouden weergeven, levert dit een verkeerde berekening op. En dan is het anders dan wat je op je jaarafrekening ziet.

Je ziet wat het prijsplafond precies voor je betekent in je termijnbedragadvies.

Bekijk je termijnbedragadvies

Altijd en overal inzicht in je verbruik

In Mijn Vattenfall en onze Energie-app heb je altijd inzicht in je verbruik. Dankzij het handige verbruikslijntje zie je precies of je deze maand onder of boven het prijsplafond zit.

Altijd en overal inzicht

Bekijk ook