1. Thuis
  2. Nieuws
  3. In 2023 opnieuw 100% groene stroom uit Nederland

In 2023 opnieuw 100% groene stroom uit Nederland

De stroom die we in 2023 aan onze klanten thuis en in het mkb leverden is opnieuw 100% opgewekt uit wind, water en zon in Nederland. Daar zijn we trots op.

Wat is het stroometiket?

Elk kalenderjaar maken we ons stroometiket. Hiermee zie je precies waar je stroom vandaan komt. Ook staat er wat de gevolgen zijn voor het milieu. Het stroometiket wordt gecontroleerd door de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Dit wordt door alle energieleveranciers over het afgelopen jaar gecommuniceerd.

100% duurzaam opgewekte stroom uit Nederland

Aan al onze klanten thuis en in het mkb leveren we volledig duurzaam opgewekte stroom van Nederlandse bodem. Ook investeren we veel in duurzame energie. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark op zee. Voor de hele Vattenfall Groep Nederland is een groter deel van de stroom duurzaam opgewekt. En dit laten we steeds verder groeien.

Aandeel zonne-energie groeit

Vergeleken met het stroometiket van 2022 is het aandeel zonne-energie gegroeid. Voor consumenten en mkb is dit 31,6% in 2023, terwijl dit in 2022 12,1% was.

We worden steeds groener

Bij Vattenfall Groep Nederland wordt een steeds groter deel van de stroom duurzaam opgewekt.

Stroometiket
Vattenfall Groep Nederland
% Opgewekt in heel Nederland met wind, zon, water en biomassa Totaal % op
duurzame wijze opgewekt door Vattenfall Groep NL
2023 41,5% 67,1%
2022 40,4% 62,0%
2021 33,4% 55,5%
2020 23,0% 50,0%
2019 14,4% 43,4%
2018 10,41% 36,9%
2017 7,34%
30,5%

Vragen over het stroometiket

Wat is groene stroom precies?

Groene stroom is stroom die wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen die onuitputtelijk zijn. Zoals zon, wind en water. Er vindt daarbij geen CO2-uitstoot plaats.

Meer over groene stroom

Hoe weet ik waar mijn stroom precies vandaan komt?

Dat vind je in het stroometiket. Zoek hierin het stroomproduct op wat jij hebt, bijvoorbeeld 'VastePrijsStroom'. In het stroometiket zie je met welke energiebronnen de stroom dit product is opgewekt. Je ziet ook wat het aandeel is van elke energiebron die gebruikt is.

Bekijk ons stroometiket

Waarom is het zo belangrijk dat groene stroom juist in Nederland wordt geproduceerd?

Het is belangrijk dat het aanbod van duurzaam opgewekte stroom in Nederland groeit. Zo hoeven we in ons land steeds minder gebruik te maken van fossiele grondstoffen om stroom te produceren. En zijn we minder afhankelijk van het buitenland voor onze eigen stroomvoorziening. Wij dragen hieraan bij door de komende jaren enkele miljarden te investeren in duurzame opwek in Nederland.

Wordt alle groene stroom die door verschillende energieleveranciers in Nederland wordt geleverd, ook hier opgewekt?  

Nee, want daarvoor wekken we in Nederland helaas niet voldoende groene stroom op. Om je een beeld te geven: in 2022 was slechts 40% van alle stroom die hier werd opgewekt groenTerwijl er meer groene stroom verkocht werd. Het tekort kwam uit het buitenland. Van stroomproducenten die hun groene stroom verkochten aan Nederlandse leveranciers. 

Dit gebeurt met Garanties van Oorsprong (GvO’s), certificaten die bewijzen dat stroom groen is opgewekt. Bekijk hoe dit precies werkt

Alle stroom die wij het afgelopen jaar leverden aan klanten thuis en in het mkb betrof wel groene stroom uit Nederland.

Bekijk ook