1. Thuis
  2. Nieuws
  3. Groei zonne-energie

Steeds meer stroom komt van zonnepanelen. Dat brengt ook uitdagingen met zich mee.

De zon schijnt gelukkig weer. Dat is extra goed nieuws voor de eigenaren van zonnepanelen. En dat zijn er steeds meer. Het aantal panelen groeide de afgelopen jaren namelijk flink. Dat is winst voor het milieu, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Dit is waar je rekening mee moet houden als je zonnepanelen hebt of van plan bent ze aan te schaffen. 

De doorbraak van zon

De opmars van zonne-energie in Nederland is indrukwekkend. Zo groeide de opwekcapaciteit van zon in 2022 met bijna 30%. In totaal wekten we samen 46% meer zonne-energie op dan het jaar ervoor (Bron CBS)

Goed nieuws voor een fossielvrij leven

Vooropgesteld: die groei is erg goed nieuws voor een fossielvrij leven. Want de stroom die we zelf opwekken, hoeft niet uit kolen- of gasgestookte centrales te komen.

Snelle groei zorgt voor uitdagingen

Tegelijkertijd brengt de snelle groei ook uitdagingen met zich mee. Voor het netwerk, energiebedrijven én voor wie zonnepanelen heeft. 

Afstemmen vraag en aanbod

De grootste uitdaging is de balans van vraag en aanbod. Dat zit zo. Kolen- en gascentrales zijn vervuilend. Maar ze hebben één groot voordeel: je kunt precies bepalen hoeveel stroom ze op welk moment moeten leveren. Zo kun je vraag en aanbod nauw op elkaar afstemmen.

Aanbod moeilijk voorspelbaar

Bij zonnepanelen is het aanbod onvoorspelbaar. We weten namelijk niet op voorhand wanneer de zon flink schijnt. En schijnt die eenmaal dan leveren alle panelen tegelijkertijd stroom aan het net. Daardoor ontstaat er een stroomoverschot. Dat heeft twee belangrijke gevolgen, die ook invloed op jou kunnen hebben.

1. Negatieve prijzen

Is het stroomaanbod groter dan de vraag, dan zorgt dat voor negatieve prijzen in de markt. Daar merk je dankzij de salderingsregeling niets van. Je mag de energie die je teruglevert namelijk wegstrepen tegen je verbruik. Je ontvangt dus dezelfde prijs als je betaalt.


Je energieleverancier moet de teruggeleverde stroom wel weer kwijt op het net. Door de negatieve prijzen kost dat op zulke momenten geld. Dat zorgt weer voor extra kosten die je leverancier doorberekent in de vaste en variabele leveringskosten. Ook gaat hierdoor de terugleververgoeding omlaag. Dit is de vergoeding die je krijgt als je in een jaar meer stroom teruglevert aan het net dan je afneemt.


2. Een overbelast stroomnet

Een stroomoverschot kan zorgen voor file op het stroomnet. Het net raakt dan overbelast. Op die momenten kan de omvormer van je panelen zich automatisch uitschakelen. Zo wordt voorkomen dat er elektronische apparatuur doorbrandt. Je zonnepanelen leveren dan geen stroom meer. Ook niet voor je eigen verbruik. Ter geruststelling: als er weer ruimte op het net is, schakelen je panelen automatisch weer in. Maar het blijft natuurlijk zonde.


Ik heb al zonnepanelen. Wat kan ik doen?


Probeer je energiegebruik af te stemmen op je zonnepanelen. Draai op zonnige momenten de was en laad je elektrische auto en andere apparaten op. Zo help je mee overbelasting te voorkomen. Het is helemaal mooi als je hier met de buurt afspraken over kunt maken. Want hoe minder het stroomnet in je wijk belast wordt, hoe kleiner de kans dat je panelen uitschakelen.


Ik ben van plan zonnepanelen te nemen. Waar moet ik rekening mee houden?

Zonnepanelen zijn een duurzame keus en nog steeds financieel aantrekkelijk. Door het aantal panelen slim af te stemmen op je verbruik, haal je het meest uit je zonnepanelen. Dat komt ook je terugverdientijd ten goede. Bekijk daarnaast met je installateur of je jouw panelen richting het oosten of het westen kunt plaatsen. Zo wek je meer stroom op aan het begin en eind van de dag. En dat zijn nu juist de momenten dat je zelf meer stroom verbruikt.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Bekijk ook