1. Home
  2. Nieuws
  3. Interview Rob van der Plas

"In de praktijk leveren kleine veranderingen in je gedrag al snel een aanzienlijke besparing op."

Energieadviseur Rob van der Plas gaat langs bij klanten om ze adviseren over energiebesparing. Uit ervaring weet hij: kleine stappen maken vaak een groot verschil. Welke stappen dat voor jou zijn hangt af van je situatie.

Iedereen wil straks met z’n energieverbruik zoveel mogelijk onder het prijsplafond blijven. Dat betekent dus energie besparen. Maar waar begin ik?

Besparen begint altijd met inzicht in je verbruik. Meten is weten. Pak allereerst je jaarafrekening erbij. Hierop zie je je verbruik van het afgelopen jaar. Ook in vergelijking met voorgaande jaren en vergelijkbare huishoudens.

Met een slimme meter heb je nog meer inzicht. In de Vattenfall Energie App zie dan je verbruik ook per maand, dag en zelfs per uur. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is ons toestemming geven voor het uitlezen van je meterstanden. Dit regel je binnen een paar klikken in Mijn Vattenfall of de app.

Oké, maar wat kan ik dan met dit inzicht?

Allereerst maakt het je bewuster. Dat spoort aan tot actie. Ben je veel meer gaan verbruiken dan het jaar daarvoor of ligt je verbruik ver boven het gemiddelde? Dan kun je vaak besparen. Ook helpt inzicht je bijvoorbeeld bij het opsporen van sluipverbruikers. Dit zijn apparaten die stroom verbruiken, terwijl je ze niet gebruikt.

Gemiddeld vindt er in een woning sluipverbruik van 50 tot 100 watt per uur plaats. En dat kan met gemak oplopen tot wel 700 kWh per jaar. Dat is al snel 280 euro per jaar.

Zie je in de app dus dat aardig wat verbruikt op momenten dat je niet thuis bent? Grote kans dat je sluipverbruikers in huis hebt.

Sluipverbruik kan met gemak oplopen tot wel 700 kWh per jaar. Dat is al snel 280 euro per jaar.

Heb je ook iets van een stappenplan als ik wil besparen?

Probeer allereerst energieverlies te beperken. Dit doe je door verstandig met energie om te gaan. Let dus op je stookgedrag en ga zuinig om met het warme water dat je gebruikt. Isoleer in ieder geval je huis zo goed mogelijk, maar zorg wel voor goede ventilatie.

Laat apparatuur en verlichting in je woning niet onnodig aan staan. Haal de stekkers uit het stopcontact en/of verwijder apparaten die je niet meer gebruikt. Zo voorkom je sluipverbruik. Schaf energiezuinige verlichting en apparatuur aan met een energielabel A.

En als het tijd wordt om je cv te vervangen, kies dan voor een duurzaam verwarmingstoestel met zo min mogelijk CO2-uitstoot zoals een zonneboiler of een warmtepomp. En natuurlijk helpen zonnepanelen ook.

Zonnepanelen en een warmtepomp zijn nog best een stap. Zijn er ook simpele bespaarmaatregelen?

Absoluut. In de praktijk maken kleine veranderingen vaak al een groot verschil. Begin eens met het monteren van een spaardouchekop en douche iets korter. Bijvoorbeeld maximaal één of twee muzieknummers op je playlist. Was ook liever niet af onder een lopende kraan, maar gebruik een afwasteil of zet je afwas zonder voorspoelen in de vaatwasser op eco-stand. En vervang je oude lampen door ledlampen.

De dagen en nachten worden weer frisser. Dus is het belangrijk dat de warmte van de radiatoren de kamer in kan komen. Pas dus op met lange gordijnen voor de radiatoren en gebruik liever geen radiatorbekleding of ander belemmerend meubilair dat de warmte tegenhoudt.

Zorg ook voor kierdichting bij de ramen en kozijnen, maar sluit niet alle ventilatie af, want dan krijg je last van een ongezond leefklimaat.

Vochtige lucht is ook moeilijker te verwarmen waardoor je alsnog veel energie moet gebruiken.

En als laatste in dit rijtje: zet de thermostaat overdag een graadje lager, want 1 graad lager stoken geeft al een besparing van 7%.

Door de hoge gasprijs maken sommige mensen verkeerde keuzes.

Op veel van mijn apparaten zit ook een eco-stand. Heb ik daar nog wat aan?

Veel wasmachines en vaatwassers hebben die functie inderdaad. Eco-programma’s duren wat langer, maar zijn voordeliger in zowel elektra- als waterverbruik. Twee vliegen in één klap dus. Dus dat is zeker een aanrader.

Ten slotte: vooral gas is erg duur. Is elektrische verwarming bijvoorbeeld een goed idee?

Die vraag krijg ik ook vaak van klanten. Door de hoge gasprijs maken sommige mensen verkeerde keuzes. Ze gaan hun huis bijvoorbeeld verwarmen met  een ouderwetse elektrische radiator of een straalkacheltje. Die zijn goedkoop in de aanschaf, maar 60 procent duurder in het verbruik. Zelfs bij deze hoge gasprijs. Het is veel verstandiger en zuiniger om over te stappen op een elektrische warmtepomp. Je besparing kan met de huidig gasprijs oplopen tot wel 200%. Daarbovenop kun je ook nog eens een CO2-reductie tellen van ongeveer 40 procent. De installatie is lastiger en de aanschafkosten hoger, maar er zijn subsidiemogelijkheden. Win wel eerst informatie in bij een technisch installateur of een adviesbureau.  

Technisch adviseur Rob van der Plas

Rob van der Plas is een van onze technisch adviseurs. Hij komt dagelijks bij onze klanten over de vloer, thuis of in hun bedrijf. Daar speurt hij naar de oorzaken van een ongewoon hoog energieverbruik en geeft hij bespaaradvies. Z'n ervaringen en tips uit de praktijk deelt hij vaak in onze nieuwsbrief. Zoals deze 20 tips om de winter door te komen. 

Bekijk ook