1. Home
  2. Nieuws
  3. Dalende energieprijzen

Antwoord op jullie vragen over de tarieven en de energiemarkt

De afgelopen periode zijn de prijzen op de inkoopmarkt gedaald. Wat betekent dit voor jouw tarief? Betaal je nog steeds een eerlijke prijs? En verwachten we dat je tarief snel weer gaat dalen? Commercieel directeur Cindy Kroon beantwoordt vragen die veel klanten stellen.

De inkoopprijzen voor stroom en gas zijn nu lager dan eind vorig jaar. Zie ik dit al terug in mijn tarief?

Wij kopen energie vooraf voor je in. Niet in één keer, maar gespreid over een langere periode. Door die manier van inkopen wisten we de prijsstijging lang voor je te beperken. Maar de inkoopprijzen bleven stijgen. Met de absolute piek, aan het eind van de zomer. Die piek zie je dus nu pas terug in je tarieven per 1 januari. Gelukkig dempt het prijsplafond vanaf dan ook de prijsstijging voor een groot deel.

En er is goed nieuws. De afgelopen periode zijn de prijzen op de inkoopmarkt gedaald. Daarom gaan onze tarieven per 1 april weer omlaag. In je persoonlijke termijnbedragadvies houden we al rekening met deze verlaging. In de tweede helft van februari ontvang je van ons persoonlijk bericht over je nieuwe tarieven.

De afgelopen periode zijn de inkoopprijzen gedaald. Daarom gaan onze tarieven per 1 april weer omlaag. In je persoonlijke termijnbedragadvies houden we al rekening met deze verlaging. 

Andere leveranciers hebben hun tarieven al verlaagd. Hoe kan het dat er zo’n verschil is?

Sinds eind 2022 dalen de inkoopprijzen voor energie weer. Mede door de zachte winter tot nu toe. Dat zie je nu al terug in de tarieven van een aantal energieleveranciers. Dit zijn vaak partijen die korter van te voren inkopen.

Toen de prijzen vorig jaar fiks stegen, gingen hun tarieven meteen mee. Deze tarieven waren dus al in de tweede helft van 2022 behoorlijk hoog. Aan de andere kant dalen hun tarieven ook iets eerder zodra de inkoopprijzen dalen.

Maar betaal ik op dit moment dan niet te veel?

Dat ligt natuurlijk aan je persoonlijke situatie. Maar we zien dat zo’n 80% van onze klanten volledig onder het prijsplafond vallen. Die betalen dus niet meer dan €1,45 per kuub gas en € 0,40 per kWh stroom. Een gigajoule warmte kost € 47,38 onder het prijsplafond.

Blijf je volledig onder de grens van het prijsplafond, dan heb je juist extra voordeel. Onze vaste leveringskosten, ook wel het vastrecht, zijn namelijk een stuk lager dan bij andere leveranciers.

Wat zijn de verwachtingen voor 2023? Gaan de tarieven verder dalen of stijgen?

Met zekerheid kan ik daar niets over zeggen. Vooral gas blijft de komende jaren schaars. De inkoopprijzen blijven waarschijnlijk dus hoger dan in de jaren hiervoor. We verwachten ook grotere pieken en dalen in de energieprijzen. Op factoren als het weer en de impact van de oorlog hebben wij geen invloed. Maar gelukkig zijn er ook zaken waar we wel aan kunnen werken. Zoals blijvend besparen op ons energieverbruik. Als de vraag naar gas afneemt, omdat we met z’n allen minder verbruiken, dan daalt de prijs uiteindelijk ook.

Proberen jullie dan geen slaatje te slaan uit deze energiecrisis?

Nee. Wij willen er juist alles aan doen om onze tarieven zo laag mogelijk te houden voor onze klanten. Doen we dit niet dan prijzen wij onszelf de markt uit. En natuurlijk houden we ons aan de richtlijnen van de ACM. Dat is de toezichthouder die controleert of energiebedrijven geen overwinst maken.

Jullie maken nog steeds winst, kunnen jullie die niet beter afstaan aan klanten die het zwaar hebben?

We maken niet meer winst dan in voorgaande jaren. Met onze winst investeren we weer in de opwek van meer duurzame energie in Nederland. Want met elke nieuwe windmolen en elk nieuw zonnepaneel worden we minder afhankelijk van buitenlandse fossiele energiebronnen. Tussen 2009 en 2022 investeerden we al fors in de Nederlandse energietransitie. Een investering even groot als onze operationele winst in Nederland over dezelfde periode.

Bekijk ook