1. Thuis
  2. Nieuws
  3. 5 vragen over je vaste contract

5 vragen over je vaste contract

Sinds vorig jaar bieden we weer vaste contracten aan. Dat geeft rust, maar intussen blijft de energiemarkt natuurlijk in beweging. De afgelopen tijd zijn de marktprijzen gedaald. Heb je je energietarieven vastgezet, dan kun je je afvragen: heb ik eigenlijk wel de goede keuze gemaakt? We geven antwoord op de vijf meestgestelde vragen.

Wat is het voordeel van een vast contract? 

Met een vast contract neem je het zekere voor het onzekere. Sluit je een vast contract af en stijgen de energieprijzen daarna? Dan blijft jouw leveringstarief gelijk. 

De energiemarkt blijft in beweging. Dat kan nog steeds onzekerheid met zich meebrengen. Met een vast energiecontract heb je zekerheid voor een langere periode. Je weet waar je aan toe bent en dat geeft rust. 

Wat is het prijsverschil tussen een vast en variabel contract? 

Daar is geen algemeen antwoord op. Het hangt namelijk af van het moment waarop je je vaste energiecontract hebt afgesloten en de looptijd. Variabele tarieven veranderen bovendien meerdere keren per jaar. Een echte vergelijking kun je dan ook pas maken na afloop van je vaste prijs contract.

Wel kunnen we terugkijken naar het gemiddelde van de afgelopen maanden. Hiervoor kijken we naar de ACM monitor. Je ziet hier wat het verschil was tussen de vaste en variabele tarieven die tussen juli 2023 en februari 2024 werden aangeboden in de markt. Dit is een gemiddelde van alle leveranciers, berekend door de ACM. Het zegt dus niks over jouw persoonlijke situatie, maar het geeft je wel een beeld.

Wat valt op:

  • Tussen juli 2023 en december 2023 ontlopen de gemiddelde tarieven van vast en variabel elkaar niet veel. 
  • Vanaf januari 2024 liggen de gemiddelde tarieven meer uit elkaar. Het gemiddelde variabele tarief ligt dan wat hoger. 

Gemiddelde prijzen energiemarkt juli 2023 - februari 2024

Waarom verschilt de hoogte van een vast en variabel tarief?

Een vast contract heeft een vaste looptijd en een vast leveringstarief zolang je contract loopt. Zo heb je zekerheid voor een langere periode. De tarieven van een variabel contract kunnen meerdere keren per jaar veranderen. Deze bewegen mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. In de onderstaande video leggen we uit waarom de hoogte van vaste en variabele prijzen verschillend zijn. 

Uitlegvideo

De marktprijzen zijn laatst gedaald. Dalen ze nog verder?

Dat is natuurlijk dé vraag die ons allemaal bezighoudt. De prijsontwikkeling hangt af van veel factoren, zoals de gasvoorraden, weersvoorspellingen en politieke beslissingen. Niemand kan precies voorspellen hoe de energieprijzen zich ontwikkelen.

Natuurlijk zijn er bepaalde patronen. Zo is er vaak een prijsverlaging na de winter. Maar gebeurt er iets groots of onverwachts zoals een oorlog? Dan kunnen de prijzen zomaar ineens weer flink stijgen. Met een vast contract blijft jouw leveringstarief gelijk tijdens de looptijd van je contract. 

Welke tarieven zijn vast bij een vast contract?

Bij een vasteprijscontract geldt de vaste prijs voor de leveringskosten, terugleververgoeding en vaste leveringskosten (voorheen vastrecht). Andere onderdelen op je energierekening zijn de netbeheerkosten en de energiebelasting. Deze kun je niet vastzetten. Ze kunnen dus stijgen of dalen, dit hangt niet af van je type contract. Veranderen de netbeheerkosten of energiebelasting? Dan veranderen ze ook bij een variabel contract.

Bekijk ook