1. Thuis
  2. Nieuws
  3. 5 actuele vragen over je tarieven

5 actuele vragen over je tarieven

Regelmatig komen berichten over energietarieven in het nieuws. Bijvoorbeeld als het gaat over het prijsplafond, of de situatie in het Midden-Oosten. Daarom vind je hier de antwoorden op 5 actuele veelgestelde vragen over je tarieven.

 

November 2023

1. Welke impact had de situatie in het Midden-Oosten op de energieprijzen?

Vlak na de inval zagen we dat de prijzen op de inkoopmarkt voor zowel gas als stroom omhoog schoten. De hele wereld kijkt gespannen naar de situatie in het Midden-Oosten, door de oorlog tussen Israël en Hamas. In de weken daarna werden de prijzen weer lager. Dit kun je zien in onderstaande grafiek.

images9smkr.png
Bron: Markt Expertise Desk Vattenfall

De tarieven voor nieuwe contracten met een vaste prijs bepalen we per dag. De inkoopprijs op dat moment heeft hier dus direct invloed op. Voor variabele contracten kopen we in over een langere periode. Hierdoor is de impact ook aanwezig, maar minder direct.

2. Volgen de tarieven de prijs op de groothandelsmarkt?

De hoogte van de prijs op de inkoopmarkt voor energie bepaalt voor het grootste gedeelte de hoogte van onze tarieven. Bij lagere inkoopprijzen zullen de tarieven die we bieden ook omlaag gaan.

Let op: er zit wel een vertraging tussen de verandering van de inkoopprijs en wijzigingen van je tarieven. Dit heeft te maken met onze inkoopstrategie. Een groot gedeelte van de energie kopen we vooraf voor je in. Niet in één keer, maar gespreid over een periode.

Een onderdeel van je energiecontract is de afspraak dat wij energie leveren voor een bepaalde periode tegen een bepaald tarief. De energie die je vandaag geleverd krijgt, hebben wij dus vooraf ingekocht, tegen de toen geldende inkoopprijzen op de langetermijnmarkt. 

Meer over onze inkoop en je tarieven

3. Welke impact heeft het prijsplafond op de gastarieven?

Vergeleken met een paar jaar geleden, zijn de gasprijzen gestegen. Toen dit vorig jaar een toppunt bereikte, besloot de overheid een prijsplafond in te stellen. Dat betekende dat huishoudens in 2023 tot een bepaald gebruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming.

Als energieleverancier hebben wij er alle belang bij om zo goedkoop mogelijk energie in te kopen en te leveren aan onze klanten in Nederland. Vanaf begin van 2023 deden we ons best om onze prijzen onder het prijsplafond te kunnen aanbieden om ons hiermee te onderscheiden van de concurrenten. En met succes. Onze variabele gasprijs lag in de tweede helft van 2023 ruim onder het prijsplafond. Vattenfall wordt, net als andere energieleveranciers, gecontroleerd op de redelijkheid van (inkoop)prijzen door de toezichthouder ACM.

In 2023 heeft de ACM onderzoek gedaan bij zes grote energieleveranciers, waaronder Vattenfall. Zij concludeerden dat de tarieven niet onredelijk hoog waren.

Bekijk de reactie van ACM

Kies voor de zekerheid van energie met een vaste prijs

Zo weet je waar je aan toe bent tijdens de looptijd van je contract. Ook tijdens de koudste maanden van het jaar. Sluit nu je contract af in Mijn Vattenfall.

Bekijk je aanbod

4. Waarom zit er verschil in tarieven tussen energieleveranciers?

Dat komt door verschillen in de inkoopstrategie en de prijsstelling per leverancier. Een andere inkoopstrategie leidt tot een ander tarief voor de klant. De inkoopstrategie hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  1. Het aantal maanden waarin we energie inkopen voor dat deze wordt geleverd aan de consument.
  2. Het moment waarop we de prijs voor de consument vaststellen.
  3. Het aantal maanden waarvoor het tarief vaststaat. 

Daarnaast is ook de prijsstelling van de energieleverancier van invloed. Een prijsvechter zal doorgaans een wat lager tarief kunnen bieden, omdat het een hoger risico accepteert. Vattenfall is gericht op continuïteit en zet zich daarmee neer als een betrouwbare energieleverancier. 

5. Verandert mijn tarief per 1 januari?

Per 1 januari 2024 verandert een aantal dingen voor je energietarieven. Zo vervalt het prijsplafond en stijgen de energiebelasting op gas en de netbeheerkosten. Hierdoor kunnen je tarieven veranderen.

Dit verandert per 1 januari 2024

Bekijk ook