Salderen: hoog rendement op zonnepanelen

Als je saldeert, lever je stroom die je op dat moment niet gebruikt, terug aan het net. Die teruggeleverde stroom strepen we weg tegen de stroom die je bij ons afneemt. Je krijgt voor je teruglevering dus hetzelfde tarief als dat je betaalt. Deze manier van verrekenen wordt salderen genoemd. Hiermee stimuleert de overheid dat je je eigen energie opwekt.

Wat als ik meer teruglever dan ik verbruik?

Lever je meer stroom terug dan dat je bij ons afneemt? Dan blijft er na het salderen nog teruggeleverde stroom over. Dit noemen we: netto energie terugleveren. Je ontvangt over deze netto teruggeleverde stroom een terugleververgoeding.

De hoogte van de terugleververgoeding hangt af van je contract. Hoeveel je na saldering ontvangt per kWh stroom die je aan ons teruglevert, staat in je contractbevestiging en de communicatie over je nieuwe tarieven. Deze vind je in Mijn Vattenfall onder Correspondentie.

Meer verbruik overdag, meer rendement over 25 jaar

Gemiddeld gaat 30% van de stroom die je opwekt naar de apparatuur die op dat moment draait (bron: Milieu Centraal). Maar werk je overdag thuis of liggen de panelen op je bedrijfspand, dan ligt dat percentage hoger. Je verbruikt dan meer van de stroom die je opwekt zelf. Daar heb als salderingsregeling wordt afgebouwd, extra voordeel van. Je rendement over 25 jaar is dan hoger dan dat van een gemiddeld huishouden. Waarschijnlijk begint de afbouw van de salderingsregeling in 2025.

Met hoeveel zonnepanelen haal ik het meeste rendement?

Advies voor je woonhuis

Met onze Dakcheck reken je binnen een paar minuten uit wat het rendement is op het dak van je huis.

Advies voor je bedrijfspand

Bekijk samen met een zonexpert van Feenstra hoe je het meeste rendement haalt uit het dak van je bedrijfspand.

Goed om te weten

  • Je kunt salderen als je een zogenaamde kleinverbruikaansluiting hebt (maximaal 3x80 Ampère). Dit geldt voor de meeste huishoudens.
  • Om stroom terug te leveren moet je je zonnepanelensysteem bij de netbeheerder aanmelden. Koop je je zonnepanelen via Vattenfall? Dan regelen wij dat. Jouw netbeheerder neemt vervolgens contact met je op. Moet je meter vervangen worden? Dan regelt de netbeheerder dat en dan is dit meestal gratis.
  • Heb je je zonnepanelen ergens anders gekocht? Dan moet je zelf je zonnepanelen aanmelden via energieleveren.nl. Het aanmelden van je zonnepanelen is verplicht.

Meer over investeren in zonnepanelen