Je termijnbedrag: een voorschot op je energiekosten

Elke maand betaal je een vast voorschot voor je energiekosten. Dit is je termijnbedrag. We bereken je termijnbedrag op basis van je tarieven en je verwachte verbruik. Op de jaarafrekening maken we de balans op. Je krijgt dan geld terug of betaalt een bedrag bij.

Snel geregeld

Je termijnbedrag aanpassen

Pas je termijnbedrag zelf aan in Mijn Vattenfall. Dat kan het hele jaar door en zo vaak als je wilt. Zo laat je je termijnbedrag meebewegen met je situatie. Jij hebt de regie. 

Prijsplafond

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik, maximaal het plafondtarief. Bekijk onze uitleg of de video's en ontdek wat dit voor jou betekent.

Op de hoogte van de prijsontwikkeling

De energieprijzen zijn nog steeds ongekend hoog. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen en adviseren je over de slimste keuzes in jouw situatie.

We hebben de termijnfactuur verbeterd

Btw-vermelding prijsplafond

Het prijsplafond staat apart genoteerd op de termijnfactuur:

Btw op de termijnfactuur

Je factuur downloaden in Mijn Vattenfall

In Mijn Vattenfall vind je een kopie van je termijnfactuur. Zo kun je zelf je factuur downloaden.

  • Klik op 'details' voor de download-button
  • De PDF van je factuur verschijnt nu als download

Kopie termijnfactuur klaar in Mijn Vattenfall

Hulp bij betaalproblemen

Door de stijgende tarieven kan het zijn dat je termijnbedrag fiks hoger uitvalt. Als het niet lukt om het nieuwe bedrag elke maand te betalen, laat het ons weten. Onze energieadviseurs kijken graag samen met je naar een oplossing. 

Contact opnemen

 

Alles over de berekening van je termijnbedrag

Wat is een termijnbedrag?

Je termijnbedrag is een voorschot op je energiekosten. We berekenen het op basis van je tarieven en je verwachte verbruik. Bij de jaarafrekening maken we de balans op. We verreken de betaalde termijnbedragen met je werkelijke kosten. Je betaalt dan een bedrag bij of krijg juist geld terug.

Hoe berekenen jullie mijn termijnbedrag?
  • We maken een inschatting van je verwachte jaarverbruik. Dat doen we op basis van je verbruik in de afgelopen jaren. Als je net klant bent, dan ontvangen we je gemiddelde jaarverbruik van je netbeheerder.
  • Je verwachte jaarverbruik vermenigvuldigen we met je tarief. We houden daarbij rekening met prijsstijgingen later in het jaar. 
  • Je tarief bestaat uit je leveringstarief, de overheidsheffingen en btw.
  • Tenslotte brengen we een bedrag aan vastrecht en netbeheerkosten in rekening. Dit zijn vaste bedragen per dag/jaar.
Past mijn termijnbedrag nog bij mijn energieverbruik?

Tijdens het jaar kan je verbruik veranderen. Omdat je besparende maatregelen hebt getroffen, zonnepanelen hebt geinstalleerd of juist extra apparatuur hebt aangeschaft. In Mijn Vattenfall vind je een termijnbedragadvies. Je ziet meteen of je nog goed uitkomt met je bedrag, of dat het slim is je bedrag bij te stellen. 

Ik ben nog geen klant, wat betaal ik bij jullie als termijnbedrag?

Bereken hier wat je maandbedrag wordt als je nu een contract bij ons afsluit.

Hebben jullie de btw-verlaging al verrekend in mijn termijnbedrag?

Als je na 16 juni je jaarafrekening hebt gekregen, dan hebben we bij de berekening van je nieuwe termijnbedrag de btw-verlaging al verwerkt. Dat is ook het geval als je na die datum je termijnbedrag hebt aangepast op basis van ons termijnbedragadvies.

Ik krijg geld terug, maar waarom is mijn termijnbedrag dan toch verhoogd?

Dat kan voorkomen. Je hebt bijvoorbeeld minder energie verbruikt, maar je tarieven zijn tijdens het jaar wel gestegen. Over een gedeelte van je verbruik betaal je nog lagere tarieven.

In combinatie met een lager verbruik zorgt dit ervoor dat je een bedrag terugkrijgt. Bij de berekening van je nieuwe bedrag gaan we uit van je nieuwe tarieven en je gemiddelde jaarverbruik. Je termijnbedrag valt daarom hoger uit dan vorige jaar. Ondanks het feit dat je een bedrag terugkreeg.

 

Ontvang je factuur automatisch in je boekhoudpakket

Met e-facturatie verschijnt je termijnnota elke maand automatisch in je boekhoudpakket. Je ontvangt hem ook nog zoals gewend bent. Overzichtelijk en je boekt tijdwinst. Je regelt het eenvoudig in Mijn Vattenfall. 

E-facturatie aanzetten

Betaling van termijnbedrag

Ik wil mijn termijnbedrag per kwartaal of halfjaar betalen

De meeste bedrijven betalen per maand. Maar betalen per twee, drie of zes maanden kan ook. Neem contact met ons op. Dan regelen we dat meteen voor je.

Ik wil graag een andere incassodatum

Bij ons kies je zelf je betaaldag van je automatische incasso. Op die dag schrijven we het bedrag van je rekening. Wijzig hier je betaaldag.

Ik wil mijn betaalwijze of rekeningnummer wijzigen

In Mijn Vattenfall kun je je rekeningnummer wijzigen en een automatische incasso instellen. Ook kun je hier je factuur- en correspondentieadres wijzigen. 

Een heldere jaarafrekening zonder verrassingen

Onze facturen zijn kraakhelder. Je weet dus precies waarvoor je betaalt. We houden voor je in de gaten of je nog goed zit met je termijnbedrag. Is aanpassen verstandig? Dan geven we je een Seintje. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Een heldere jaarafrekening

Energie voor bedrijven met meerdere locaties

Heb jij meerdere energieaansluitingen of verdeeld over meerdere bedrijfslocaties? Beheer je de leegstand van vastgoed met kleinverbruikaansluitingen? Bij Vattenfall regel je de energiezaken voor al je locaties samen.

> Regel het hier