Energie besparen in de industrie

Als eigenaar van een industrieel bedrijf wil je onnodige uitgaven zo veel mogelijk drukken. Energie besparen is in de industrie een goede manier om kosten te verlagen. Met energiebespaartips van onze technische adviseurs Rob van der Plas en Max Nuyens zet je stappen in de goede richting.

Tip 1: Betrek medewerkers bij je bespaardoelen

Besparen op het energieverbruik van je bedrijf begint bij samenwerking met je medewerkers. Maak hen bewust van jullie CO2-uitstoot en de voordelen van duurzamer werken. Kaart ook aan welke doelen, richtlijnen en regels je hebt. Het helpt vaak om bepaalde medewerkers verantwoordelijk te maken voor een onderdeel. Zo is het voor iedereen duidelijk hoe ze kunnen bijdragen aan het besparen van kosten en energie.

Wil je je personeel graag aanmoedigen? Het helpt om ze te belonen voor goede resultaten en naar hun ideeën te luisteren. Zo doen jullie het samen.

Tip 2: Gebruik automatisch of snel sluitende deuren

Je bespaart veel energie door de temperatuur in je bedrijf op niveau te houden. Als de temperatuur constant is, hoeft de verwarming of airco niet extra hard te werken. Deuren die automatisch of snel sluiten komen hierbij goed van pas. Zoals:

  • Automatische schuifdeur bij de entree
  • Dockshelters bij het laden en lossen van vrachtwagens
  • Snelroldeuren bij magazijnen

Met een aparte ingang voor medewerkers kun je veel energie besparen. Zij gebruiken dan minder vaak de ingang voor voertuigen, die langzamer sluit. Zo blijft er meer warmte binnen.

Tip 3: Schakel machines zo veel mogelijk uit

Laat je machines in pauzes of weekenden aanstaan? Dat heeft veel invloed op het energieverbruik van je bedrijf. Door apparaten en machines op zulke momenten uit te zetten bespaar je kosten en energie. Het helpt enorm om verantwoordelijke medewerkers te betrekken. Zij kunnen ervoor zorgen dat regels worden nageleefd.

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

''Ik kreeg het advies om het klimaatbeheersysteem beter af te stemmen op het gebruik van mijn pand. Daarmee bespaar ik zo €4.000 per jaar.''

Tony van The Box in Apeldoorn

Tip 4: Maak een lichtplan

Verlichting is essentieel. Elke ruimte vraagt om een andere toepassing en benadering van licht. Er zijn enorme verschillen per bedrijfstak, maar verlichting kost altijd energie. Maak daarom een professioneel lichtplan: Daarmee zorg je voor een optimale balans tussen sfeer, comfort, functionaliteit en energiezuinigheid.

Houd bij je lichtplan rekening met de afmetingen en hoogte van de ruimte. Benut de natuurlijke lichtinval vanuit raampartijen en kijk hoe lichtstraten en lichtreflectie zijn. Vergeet ook de veiligheid niet. Bespaarpunten zijn er volop:

  • Gebruik natuurlijke lichtbronnen. Zorg voor voldoende daglicht en maak gebruik van lichtkoepels.
  • Schakel lampen tijdig uit. Kies voor verlichting met aanwezigheid- en daglichtdetectie. Sensoren zorgen ervoor dat de lampen alleen branden als er iemand in de ruimte is, en er te weinig daglicht is.
  • Vervang oude verlichting. Oude tl-balken en gloeilampen kun je bijna altijd vervangen door ledverlichting. Speciale spiegelarmaturen zijn een goed alternatief. Ook zijn er steeds meer diverse led-armaturen beschikbaar. De besparing is afhankelijk van de huidige lichtopstelling, maar kan behoorlijk oplopen. (Bron: Milieu Centraal)

Tip 5: Breng een optimaliserende regeling aan

Een optimaliserende regeling regelt de opstarttijd van de cv-installatie met de buitentemperatuur en de warmtelast in het gebouw. Hierdoor is het gebouw op een bepaalde tijd op de gewenste temperatuur. Het opwarmen (vanuit nacht- naar dagbedrijf) duurt dan zo kort mogelijk. De stooktijd is korter en daarom daalt het aardgasverbruik van de ketel.

Vaak zit een optimaliserende regeling in een behuizing in de technische ruimte (of stookruimte) dicht bij de cv-ketels. Ook kan het in een gebouwbeheersysteem of in een weersafhankelijk systeem zijn samengevoegd.

Tip 6: Onderzoek of je subsidie kunt krijgen

Duurzaam ondernemen is zo goed voor het klimaat dat de overheid bedrijven graag helpt. Met subsidies en regelingen maken ze het makkelijker voor je om zuinig om te gaan met energie. Lijkt dit jou ook wat? Bekijk dan of jij aanspraak maakt op regelingen en subsidies voor ondernemers.

Je energiepartner bij besparen en verduurzamen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij het behalen van al je energiedoelen, van kleine besparingen tot grote duurzame stappen.

Zo denken we mee

Meer energie besparen?

Deel deze pagina