Energie besparen in de industrie

Energie besparen is ook in de industrie-branche mogelijk. Maatwerk is hier natuurlijk het meest effectief. Toch geven we je graag wat algemene richtlijnen en tips van onze technische adviseurs. Zie het als inspiratie of als een eerste stap. 

Maak samen bespaardoelen

Besparen op energieverbruik van je bedrijf begint bij samenwerking met je medewerkers. Maak hen bewust van jullie CO2-uitstoot. Bepaal gezamenlijk welk doel je wilt bereiken en per wanneer. Maak richtlijnen en spreek regels met elkaar af. Kijk of je misschien groepjes kunt samenstellen. Zo kun je elk groep een eigen verantwoordelijkheid geven. En groepen belonen als het resultaat behaald wordt.  

Check de toegang van je bedrijf

Je kunt energie besparen door de temperatuur in je bedrijf op niveau te houden. Als de temperatuur constant is, hoeft de verwarming of airco niet extra hard te werken. Check de toegang van je bedrijf. Misschien zijn deuren die automatisch of snel sluiten een oplossing. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Automatische schuifdeur bij de entree
  • Dockshelters bij het laden en lossen van vrachtwagens
  • Snelroldeuren bij magazijnen

Bekijk ook hoe je mederwerkers het pand binnen komen. Gebruiken zij de ingang die eigenljik voor voertuigen is? Dan kan een kleinere deur voor medewerkers een oplossing zijn. 

Schakel machines zo veel mogelijk uit

Schakel apparaten of machines zoveel mogelijk uit als ze niet gebruikt worden. Betrek medewerkers om hier samen regels voor op te stellen. Zo kan iedereen zich vervolgens aan deze regels houden.

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

'Ik kreeg het advies om het klimaatbeheersysteem beter af te stemmen op het gebruik van mijn pand.'

Tony van The Box in Apeldoorn

Bekijk de verlichting

Een goede verlichting is essentieel. Elke bedrijfstak heeft zijn eigen behoeften en elk type ruimte vraagt om zijn eigen toepassing. Met een professioneel lichtplan van een lichtadviesbureau krijg je advies op maat. Wij geven je nu vast enkele algemene tips: 

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke lichtbronnen, als dat kan. Het plaatsen van lichtkoepels kan hiervoor ook een oplossing zijn.
  • Schakel verlichting uit als de ruimte dat niet nodig heeft. Of kies voor geautomatiseerde verlichting, waarbij sensoren bepalen of de verlichting aan of uit kan. 
  • Vervang oude verlichting. Tl-buizen zijn meestal te vervangen door LED-Tl- buizen. Zo kun je de armatuur behouden. Zie ook: ledverlichting

Laat je cv-installatie controleren

Laat je cv-installatie regelmatig controleren door een onderhoudsmonteur. Informeer of de installatie een optimaliserende regeling heeft. Dit regelt de opstarttijd van de cv-installatie. Het houdt rekening met de buitentemperatuur en de benodigde warmte in het gebouw. En brengt het gebouw op een bepaalde tijd op de gewenste temperatuur. Dit kan de stooktijd van de cv-installatie verkorten. 

Bekijk de subsidiemogelijkheden

Als je gaat investeren in energiebesparende maatregelen, kijk dan vooral naar de verschillende subsidies die er zijn en op welke manier je ze kunt aanvragen. Lees verder op regelingen en subsidies voor ondernemers.

Je energiepartner bij besparen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij kleine en grote stappen om energie te besparen.

Zo denken we mee

Meer energie besparen?

Deel deze pagina