Energie besparen in de industrie

Als eigenaar van een industrieel bedrijf wil je onnodige uitgaven zo veel mogelijk drukken. Energie besparen is in de industrie een goede manier om kosten te verlagen. Of je nu een timmerbedrijf, metaalbedrijf of drukkerij runt, met onze energiebespaartips zet je stappen in de goede richting. Dat is ook nog eens goed voor het klimaat.

Tip 1: Betrek medewerkers bij je bespaardoelen

Besparen op het energieverbruik van je bedrijf begint bij samenwerking met je medewerkers. Maak hen bewust van jullie CO2-uitstoot en de voordelen van duurzamer werken. Kaart ook aan welke doelen, richtlijnen en regels je hebt. Het helpt vaak om bepaalde medewerkers verantwoordelijk te maken voor een onderdeel. Zo is het voor iedereen duidelijk hoe ze kunnen bijdragen aan het besparen van kosten en energie.

Wil je je personeel graag aanmoedigen? Het helpt om ze te belonen voor goede resultaten en naar hun ideeën te luisteren. Zo doen jullie het samen.

Tip 2: Gebruik automatisch of snel sluitende deuren

Je bespaart veel energie door de temperatuur in je bedrijf op niveau te houden. Als de temperatuur constant is, hoeft de verwarming of airco niet extra hard te werken. Deuren die automatisch of snel sluiten komen hiervoor goed van pas. Met een aparte ingang voor medewerkers kun je veel energie besparen. Zij gebruiken dan minder vaak de ingang voor voertuigen, die langzamer sluit. Zo blijft er meer warmte binnen.

Tip 3: Schakel machines zo veel mogelijk uit

Laat je machines in pauzes of weekenden aanstaan? Dat heeft veel invloed op het energieverbruik van je bedrijf. Door apparaten en machines op zulke momenten uit te zetten bespaar je veel kosten en energie. Sommige bedrijven besparen daar zelfs tot 40% mee. Het helpt enorm om verantwoordelijke medewerkers te betrekken. Zij kunnen ervoor zorgen dat regels worden nageleefd.

Tip 4: Gebruik geen onnodige (tl-)verlichting

Hangen er veel tl-lampen in jouw bedrijf? Je kan 30% tot 60% van de kosten besparen om deze te vervangen door ledverlichting. Spiegelarmaturen zijn ook een goed alternatief. Nog een oplossing is lichtkoepels in je dak laten bouwen. Daarmee gebruik je meer natuurlijk licht en zijn lampen minder vaak nodig. Het scheelt ook veel om verlichting ‘s nachts, in pauzes of tijdens weekenden automatisch uit te laten schakelen.

Tip 5: Onderzoek of je subsidie kunt krijgen

Duurzaam ondernemen is zo goed voor het klimaat dat de overheid bedrijven graag helpt. Met subsidies en regelingen maken ze het makkelijker voor je om zuinig om te gaan met energie. Lijkt dit jou ook wat? Bekijk dan of jij aanspraak kan maken op regelingen en subsidies voor ondernemers.

Energie besparen in de industrie: zo pak je dat aan

Zoals je ziet kun je op allerlei manieren energie besparen met jouw bedrijf in de industrie. Ben jij van plan machines vaker uit te schakelen of subsidie aan te vragen? Dan wensen we je veel succes met duurzamer ondernemen.

Meer energie besparen?

SB: Deel deze pagina