1. MKB
  2. elektrisch rijden
  3. Subsidie zakelijke elektrische auto

Subsidie zakelijk elektrische auto

Ontdek de subsidies voor zakelijke elektrische auto's. Leer meer over financiële steun, belastingvoordelen en andere stimuleringsmaatregelen die de overstap naar elektrisch rijden voor jouw bedrijf vergemakkelijken.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Ben je ondernemer en koop je een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto? Dan kan je een aanvraag doen voor de Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Het maximale subsidiebedrag is € 5.000 per bedrijfsauto. Voor grote ondernemingen geldt in 2024 een subsidie van 7% van de netto catalogusprijs voor voertuigen in categorie N1. Voor voertuigen in categorie N2 met een maximaal gewicht van 4.250 kilo wordt 7% van de verkoopprijs zonder btw toegekend. Middelgrote ondernemingen ontvangen een subsidie van 10%. Voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen geldt een vergoeding van 12%.

Je moet aan enkele voorwaarden voldoen om gebruik te kunnen maken van de SEBA-subsidie. Lees hier alle informatie over de SEBA.  

Vertraging in de openstelling van de SEBA-subsidie

Naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezingen in 2023 wordt de begroting voor het jaar 2024 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op een later tijdstip behandeld. Binnen deze begroting valt ook de SEBA. De SEBA wordt pas geactiveerd zodra zowel de Eerste als de Tweede Kamer hun goedkeuring hebben gegeven. De definitieve startdatum wordt bekendgemaakt in de Staatscourant. Zodra er meer informatie beschikbaar is vind je deze bij de RVO.

Bpm- en mrb-vrijstelling

Elektrische voertuigen hebben ook belastingvoordelen. Met een volledig elektrisch voertuig betaal je geen motorrijtuigenbelasting (mrb) tot en met 2024. Daarnaast betaal je geen aanschafbelasting (belasting van personenauto's en motorrijwielen, ofwel bpm) tot en met 2024.  

Vanaf 2025 gelden er andere regels. Mrb geldt dan ook voor elektrische auto's. In 2025 krijg je als je elektrisch rijdt nog een korting van 75%. Daarna betaal je het volledige bedrag. De bpm gaat met € 200,- omhoog voor zowel nieuwe brandstofauto's als nieuwe elektrische auto's. Dat is een verhoging van 50%. De volledige voorwaarden en het meest actuele EV-stimuleringsbeleid kun je teruglezen bij de RVO en de Belastingdienst.

Bijtellingsvoordeel elektrische auto

Als je zakelijk rijdt en meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet je bijtelling betalen. Voor auto's van de zaak die geen CO2-uitstoot hebben, geldt vaak een lagere bijtelling. Dit kan leiden tot lagere kosten voor het privégebruik van de auto. Het standaard bijtellingspercentage voor brandstofauto’s is 22%. In 2024 is het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s 16% over de eerste € 35.000,- van de cataloguswaarde.

Willekeurig afschrijven van je EV

In het jaar 2024 levert het als ondernemer fiscale voordelen op om te investeren in een elektrische auto. Je kunt eenmalig tot 50% van het investeringsbedrag afschrijven. Deze versnelde willekeurige afschrijving verlaagt de belastbare winst, wat resulteert in minder te betalen belasting. Deze regeling geldt voor elektrische personenauto's die in 2024 worden aangeschaft. Op deze informatiepagina van de Kamer van Koophandel lees je er meer over.

Subsidie elektrische auto zakelijk en particulier  

Subsidiebudgetten zijn beperkt en niet alle aanvragen worden goedgekeurd. Kijk naar de actuele subsidieprogramma's en lees of je bedrijf in aanmerking komt voor financiële ondersteuning. Op deze pagina lees je meer over het huidige budgetvan de Subsidieregeling Elektrische Personenauto's Particulieren (de SEPP).

Alle veelgestelde vragen op een rij

De meest gestelde vragen staan hieronder. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Hoeveel subsidie krijg ik voor een zakelijke elektrische auto in 2024?

Subsidiebudgetten zijn beperkt en niet alle aanvragen worden goedgekeurd. Kijk naar de actuele subsidieprogramma's en lees of je bedrijf in aanmerking komt voor financiële ondersteuning.

Hoeveel zit er in de (SEBA) subsidiepot elektrische auto 2024?

Dat is onduidelijk. Naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezingen in 2023 wordt de begroting voor het jaar 2024 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op een later tijdstip behandeld. Binnen deze begroting valt ook de SEBA. De SEBA wordt pas geactiveerd zodra zowel de Eerste als de Tweede Kamer hun goedkeuring hebben gegeven. De definitieve startdatum wordt bekendgemaakt in de Staatscourant. Zodra er meer informatie beschikbaar is, kun je deze terugvinden op deze pagina

Hoeveel subsidie krijg ik voor een elektrische bedrijfswagen?

Het maximale bedrag per bestelwagen is € 5.000,-. Dit geldt voor alle nieuwe bestelwagens, koop of lease. Op deze pagina lees je meer over het huidige budgetstanden en hoe je SEBA aanvraagt. Let op: nu kun je geen aanspraak maken op de SEBA.  

Meer over zakelijk elektrisch rijden