1. MKB
 2. elektrisch rijden
 3. Elektrische auto leasen zakelijk

Elektrische bedrijfsauto leasen zakelijk

Je bent een ondernemer en maakt veel zakelijke kilometers. Misschien is een elektrische auto interessant voor je. Als je de aanschafprijs te duur vindt, is leasen een optie. Voor een vast bedrag per maand rij jij in een mooie elektrische auto. Een ander voordeel van leasen is dat je vaak een alles-in-een-contract afsluit. Met andere woorden: onderhoud zit in je contract.

De voordelen van een elektrische auto zakelijk leasen

Bij leasing krijg je een nieuwe elektrische auto tegen een vast maandelijks bedrag, inclusief rente, verzekering, onderhoud en belastingen. De enige extra kosten zijn de laadkosten. Zakelijke leasing biedt flexibiliteit. Je kan meestal elke auto bij elke merkdealer bestellen, zolang deze binnen je budget past.  

Je kiest een leaseperiode, meestal tussen 2 en 5 jaar. Daarnaast bepaal je het verwachte jaarlijkse kilometrage met je elektrische auto. Deze keuzes vormen de basis voor de maandelijkse kosten in je leaseovereenkomst. Na afloop van je leasecontract kan je meteen upgraden naar een nieuwere of luxere auto. 

Wanneer is leasen interessant?

Als bedrijf kan je elektrisch rijden een kans geven door een elektrische auto zakelijk te leasen. Daarmee draag je met je bedrijf ook bij aan ons doel: een fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Je kan dit doen zonder een volledig wagenpark aan te schaffen. Het houdt je financieel flexibel, vooral als je bedrijf veel zakelijke kilometers maakt. Elektrisch leasen is niet alleen voordelig voor grote organisaties, maar ook voor zzp'ers en mkb'ers.

Vertraging in de openstelling van de SEBA-subsidie

Naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezingen in 2023 wordt de begroting voor het jaar 2024 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op een later tijdstip behandeld. Binnen deze begroting valt ook de SEBA. De SEBA wordt pas geactiveerd zodra zowel de Eerste als de Tweede Kamer hun goedkeuring hebben gegeven. De definitieve startdatum wordt bekendgemaakt in de Staatscourant. Meer informatie vind je op deze pagina 

De SEBA-subsidie is voor zowel ondernemers als non-profitorganisaties die een nieuwe, volledig emissievrije bedrijfsauto willen leasen. Het maximale subsidiebedrag is € 5.000,- per bedrijfsauto. Voor grote ondernemingen geldt een subsidie van 7% van de netto catalogusprijs voor voertuigen in categorie N1. Voor voertuigen in categorie N2 met een maximaal gewicht van 4.250 kilo wordt 7% van de verkoopprijs zonder btw toegekend. Middelgrote ondernemingen ontvangen een subsidie van 10%. Voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen geldt een vergoeding van 12%. Je moet aan enkele voorwaarden voldoen om gebruik te kunnen maken van de SEBA-subsidie.  
 

Elektrische auto leasen zakelijk bijtelling

Elektrische auto's hebben andere bijtellingsregels dan auto's met een brandstofmotor door het emissievrije karakter. In ieder geval ontvang je alleen bijtelling als je minimaal 500 kilometer per jaar privé rijdt met je bedrijfsauto.  

Voor elektrische auto’s is de bijtelling over de eerste € 35.000,- van de cataloguswaarde 12% in 2021, 16% in 2022 t/m 2024 en 17% in 2025. Voor het eventuele restant boven de € 35.000,- (na 2022 is dat € 30.000,-) cataloguswaarde geldt de reguliere 22% bijtelling. De verlaagde bijtelling blijft gedurende 60 maanden vanaf de kentekenregistratie voor leaseauto's. Koop je de auto in 2026? Vanaf 2026 geldt het volledige bijtellingspercentage van 22%.  

Twee rekenvoorbeelden

De bijtelling voor een elektrische auto hangt af van de catalogusprijs, het jaar van aanschaf en je inkomstenbelastingtarief. Hier volgen twee voorbeelden voor personen die in 2024 een elektrische auto leasen of kopen. De ene persoon valt in belastingschijf 2 en de ander in schijf 3.

Voorbeeld 1: persoon met salaris belast in schijf 2

Elektrische leaseauto: Tesla Model 3 Long Range   
Catalogusprijs: € 54.990,-  
Bijtellingspercentage: 16% tot € 30.000,-. Daarboven 22%.  

De bijtelling bereken je als volgt:  

 1. 16% x € 30.000,- is € 4.800,-  
 1. 22% x € 24.990,- is € 5.497,80,- AIB: v 
 1. Je totale bijtelling is dan € 10.297,80,-  

De bijtelling tellen we op bij je salaris en belast volgens je inkomstenbelastingtarief, in dit geval 37,07%. De jaarlijkse netto bijtelling is: 37,07% x € 10.297,80,- = € 3.816,63,-. Dat is € 318,05,- netto bijtelling per maand. 

Voorbeeld 2: persoon met salaris belast in schijf 3

Elektrische leaseauto: Audi e-tron 55 quattro   
Catalogusprijs: € 82.000,-   
Bijtellingspercentage: 16% tot € 30.000,-. Daarboven 22%.  

De bijtelling bereken je als volgt:  

 1. 16% x € 30.000,- is € 4.800,-  
 1. 22% x € 52.000,- is € 11.440,-  
 1. Je totale bijtelling is dan € 16.240,-  

De bijtelling tellen we op bij je salaris en belast volgens je inkomstenbelastingtarief, in dit geval 49,50%. De jaarlijkse netto bijtelling is: 49,50% x € 16.240,- = € 8.052,-, dat is € 671,- netto bijtelling per maand.  

Een zakelijke laadpaal

Met een zakelijke laadpaal bied je relaties en werknemers het gemak van laden op je bedrijfsterrein. En als ondernemer haal je fiscaal voordeel door de laadpalen publiekelijk open te stellen.

Profiteer nu van € 100,- korting (excl. btw) per laadpaal bij aanschaf van minimaal twee laadpalen.

Bekijk zakelijke laadpaal

Alle veelgestelde vragen op een rij

De meest gestelde vragen staan hieronder. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Welke elektrische auto is het beste om zakelijk te leasen?

Kies een model dat goed past bij je zakelijke behoeften. Zorg dat de elektrische auto genoeg bereik heeft voor je zakelijke ritten, vooral als je lange afstanden aflegt. Gemiddeld heeft een elektrische middenklasser een actieradius van 333 kilometer. Met de nieuwste elektrische auto's kun je ongeveer 400 tot 500 kilometer rijden op een volle accu. Kijk ook naar de hoeveelheid laadpunten op kantoor of op de route ernaartoe. Daarnaast is een zakelijke laadpas handig.  

Hoe werkt het zakelijk leasen van een elektrische auto?

Het zakelijk leasen van elektrische auto's verloopt op een vergelijkbare manier als bij brandstofauto's. Je least als ondernemer of bedrijf een elektrische auto voor een bepaalde tijd tegen een vaste prijs per maand.  

 1. Eerst selecteer je als bedrijf het gewenste model en de specificaties van de elektrische auto. Dit kan variëren van compacte stadsauto's tot luxe SUV's.  

 2. Vervolgens wordt de leaseperiode en het verwachte jaarlijkse kilometrage bepaald, wat de maandelijkse kosten beïnvloedt.  

 3. Nadat je kredietwaardigheid is gecontroleerd en goedgekeurd, stelt de leasemaatschappij het leasecontract op en kan je de weg op.  

 4. Aan het einde van de leaseperiode kun je de auto teruggeven of overnemen tegen een vooraf afgesproken restwaarde. Een andere optie is om de auto te upgraden naar een nieuw model. Reparaties of onderhoud gedurende de leaseperiode worden meestal verzorgd door de dealer.  
Welke laadmogelijkheden zijn er voor een elektrische auto van de zaak?

Meestal dekken werkgevers de tank- en laadkosten voor hun zakelijke leaseauto's, inclusief de kosten voor het thuis opladen. Als je een leaseauto hebt, kun je het vergoedingstarief voor de thuislaadpaal invoeren in het online portal. Je verrekent de laadkosten automatisch als je werkgever, leasemaatschappij of eigen bedrijf deze kosten vergoedt. We bieden thuisladers aan: de Alfen Eve Single ondersteunt zakelijke verrekening, terwijl de Charge Amps Halo dat niet doet.

Wat zijn populaire elektrische leaseauto's?

Populaire elektrische leaseauto's zijn natuurlijk een momentopname. De markt is voortdurend in beweging en er komen altijd nieuwe modellen op de markt. Populaire modellen zijn:  

 • Škoda Enyaq iV  
 • Kia EV6  
 • Volvo XC40 Recharge  
 • Tesla Model 3  
 • Tesla Model Y  

Deze auto's zijn door hun populariteit vaak snel beschikbaar.