1. Thuis
  2. Hoe werkt een laadpas?
  3. Wat kost een laadpas?

Wat kost een laadpas?

Er zijn veel verschillende laadpassen te krijgen. Die laadpassen hebben verschillende prijzen. En ook de manier waarop die prijzen zijn opgebouwd verschilt per aanbieder. Hoe dat precies zit, lees je op deze pagina.

Kosten van laadpassen met of zonder abonnement

Er zijn laadpassen met en zonder abonnement. Bij een laadpas zonder abonnement betaal je een starttarief en een laadtarief. Bij een laadpas met abonnement betaal je alleen een laadtarief.

Of een abonnement gunstig is kun je zelf uitrekenen. Je zoekt dan uit wat je gemiddeld aan starttarief betaalt. En hoe vaak je gemiddeld in een maand aan een openbare laadpaal of een snellader laadt. Die twee cijfers vermenigvuldig je met elkaar. Kom je uit op een bedrag dat hoger is dan het abonnement dat je betaalt? Dan bespaar je dus met een laadpas met abonnement. Is het bedrag lager, dan kun je beter elke keer een starttarief betalen.

Let op verschillen in laadtarieven

Ook de laadkosten zijn per aanbieder verschillend. Check dus de laadpalen waar je waarschijnlijk het meeste gaat laden. En wat ook veel mensen doen: kies verschillende laadpassen. Zo vergroot je de kans dat je een gunstig tarief betaalt bij een laadpaal.

Je vindt de laadtarieven op de websites en in de apps van de aanbieders van laadpassen. Sinds juli 2021 staan de tarieven altijd op de laadpaal zelf. Dat tarief geldt dan alleen voor de laadpas van de aanbieder van de laadpaal. Check dus altijd eerst wat je betaalt met jouw laadpas.

Elektrisch rijden subsidie: laad je portemonnee op!

Heb je interesse in het kopen van een elektrische auto? Dan is de kans groot dat je recht hebt op subsidie. Ontdek hoe het zit met de aankoopsubsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische auto's. 

Subsidies bekijken

Onze Vattenfall InCharge laadpas

Ook wij bieden een laadpas: de InCharge laadpas. Met die laadpas laad je bij ruim 180.000 laadpunten in Nederland en andere Noord-Europese landen. Ook handig: in de online portal My InCharge zie je per laadsessie hoeveel stroom je hebt geladen. En in de InCharge app zie je altijd waar de dichtstbijzijnde laadpaal staat en of die vrij is.

De laadpas is gratis en je kunt hem online aanvragen als pasje of sleutelhanger. Je betaalt alleen voor je laadsessies​​. Je hebt dus geen extra abonnementskosten. Je betaalt tijdens het laden per kilowattuur en een starttarief als je laadt bij palen die niet van InCharge zijn. 

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht

Lees meer over opladen