1. Thuis
  2. Klantenservice
  3. Waarborgsom energie

Waarborgsom energie

Word je klant bij ons? Heel fijn. We vertellen je eerlijk dat we eerst je betaalgedrag toetsen. En soms vragen we dan een waarborgsom energie. Is een waarborgsom betalen lastig voor je? Kijk dan of een financieel hulpverlener kan helpen.

Waarborgsom energieleverancier

Ga je een apparaat huren, kan het zijn dat de verhuurder een borgsom vraagt. Mocht er iets mis gaan, dan heeft de verhuurder een reservepotje. Ook energieleveranciers kunnen een waarborg vragen. Als de energierekening niet betaald kan worden, is dit hun reservepotje. 

 

Wanneer betaal je borg bij energieleveranciers?

Voordat je klant wordt, toetsen energieleveranciers je betaalgedrag. Ze bekijken dan of je de energierekening kunt gaan betalen. Dit gebeurt met behulp van een toetsing. Blijkt uit de toets dat er een kans bestaat dat je de energierekening niet (altijd) kunt betalen, dan vraagt de energieleverancier borg.

Elke leverancier bepaalt zelf welke norm zij hiervoor hanteren. Ook de borg bij energieleveranciers verschilt.

Vattenfall waarborgsom

Sommige energieleveranciers vragen per product een waarborgsom. Dat doen wij niet. Bij ons betaal je altijd één vast bedrag: € 450,-

Dit is best een groot bedrag, dat begrijpen we. Het is echter niet mogelijk deze Vattenfall borg in gedeelten te betalen. Want zodra je borg betaald is, verwelkomen wij je als klant.

Toetsing

Borg betalen energieleverancier? Let goed op.

De hoogte van de waarborgsom energie verschilt per energieleverancier. Let je ook goed op of je per product borg betaalt, want dan kan het zijn dat je twee keer borg betaalt; een keer voor gas en een keer voor stroom. Zo kan de borg energie behoorlijk oplopen.

De waarborgsom krijg je natuurlijk terug

Als je vanaf de ingangsdatum van je contract een jaar lang je termijnfacturen op tijd betaalt, krijg je de waarborgsom weer terug. We betalen ook de helft van de wettelijke rente.

De ingangsdatum van je contract vind je in de contractbevestiging. We bewaren je bevestigingsbrief ook in Mijn Vattenfall. 

  

Naar Mijn Vattenfall

Veelgestelde waarborgsom vragen

'Als ik alleen stroom wil van Vattenfall, betaal ik dan alleen een waarborg elektriciteit?

Wij hebben ervoor gekozen één vaste waarborgsom aan te houden. Het is dus niet mogelijk alleen een waarborgsom elektriciteit of gas te betalen. Iedereen betaalt dezelfde waarborgsom. 

'Wanneer krijg je de waarborgsom energie terug?'

Natuurlijk krijg je de waarborgsom energie terug. Als je een jaar lang je termijnfacturen op tijd betaalt krijg je de waarborgsom energie meteen weer terug. Beloofd. Ook betalen we je de helft van de wettelijke rente. Wel zo eerlijk. Het jaar gaat in vanaf de ingangsdatum van je contract.

'Ik zoek een energieleverancier zonder borg?'

We begrijpen dat het soms lastig kan zijn een borg te betalen. Daarom werken we nauw samen met financieel hulpverleners. Sta je onder bewindvoering, dan is het mogelijk om via een aangesloten financieel hulpverlener energie zonder borg aan te vragen.

Meer relevante onderwerpen