1. Home
 2. Klantenservice
 3. Postcoderoos regeling oprichters

Samen duurzame energie opwekken? Profiteer van de Postcoderoos regeling.

Wil je gezamenlijk duurzame energie gaan opwekken? We vertellen je er meer over en leggen uit hoe je profiteert van de Poscoderoos-regeling.

Per 1-4-2021 is deze regeling veranderd

Let op: per 1 april 2021 is de Postcode-roosregeling vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Lopende postcoderoosprojecten behouden recht op 15 jaar looptijd.

Voor deelnemers

Samen duurzame energie opwekken

Wil je in jouw buurt gezamenlijk duurzame energie gaan opwekken? Dat kan als je lid bent van een VVE. Maar je kunt ook zelf een collectief opzetten. We adviseren je dan op zoek te gaan naar de juiste mensen. En eventueel professionele ondersteuning te zoeken.

Een ideaal collectief heeft verstand van wet- en regelgeving, financiën, belastingen en duurzame energietechnieken. Kijk ook eens op hieropgewekt.nl. Daar vind je meer informatie over dit onderwerp.  

Postcoderoos regeling: zonnepanelen en deelnemers in dezelfde buurt

Deelnemers wonen in hetzelfde viercijferige postcodegebied als de locatie van de opwekinstallatie, of in een van de viercijferige postcodegebieden die er omheen liggen. Vandaar de naam postcoderoos. Inmiddels is het niet meer nodig dat de opwekinstallatie in het hart van de roos ligt. Dit maakt het gebied groter. Zo is het voor meer mensen mogelijk deel te nemen aan een opwekcollectief en te profiteren van de Postcoderoos regeling.

Het gaat overigens om alle vormen van duurzame elektriciteit. Maar meestal is dit stroom uit zon of wind. Ook bestaande installaties komen in aanmerking voor deze regeling. Mits er nog niet eerder rijkssubsidie voor is ontvangen. 

 

Investeren is profiteren

 • Deelnemers kopen aandelen als investering
 • En profiteren 15 jaar van belastingvoordeel
 • Dit komt in 2018 neer op een korting van 10,5 cent per kWh (exclusief btw)

Elke deelnemer krijgt een deel van de opgewekte stroom toegedeeld, bijvoorbeeld 1500 kWh. De vrijstelling van energiebelasting geldt dan voor de 1500 kWh die hij van ons afneemt.

Wij werken graag met jou samen

Investeren in duurzame energie. Dat is wat onze klanten willen. Daarom doen wij natuurlijk mee aan deze regeling. Wij zorgen ervoor dat de deelnemers hun energiebelasting netjes terugkrijgen. En dat kost jou en jouw deelnemers niets. Beloofd. 

Informatie voor deelnemers

We helpen je op weg

 • Zorg voor de plaatsing van de opwekinstallatie en meld de installatie aan bij de keuringsinstantie CertiQ.
 • Ben je zelf niet de locatie-eigenaar, maak dan contractuele afspraken met de locatie-eigenaar.
 • Vraag een aparte aansluiting aan bij je netbeheerder. Deze aansluiting zorgt ervoor dat de opgewekte elektriciteit naar het elektriciteitsnet gaat.
 • Schrijf je collectief in bij de Kamer van Koophandel.
 • Vraag bij de Belastingdienst een zogenaamde ‘aanwijzing’ aan. Dit kun je doen met dit aanvraagformulier
 • Verstuur onderstaande documenten naar ons mail adres: postcoderoos@vattenfall.nl
  1. Aanwijzing van de Belastingdienst
  2. Uittreksel van de Kamer van Koophandel
  3. Opwekverklaring van je collectief
 • Wij maken een samenwerkingsovereenkomst op en sturen die ter ondertekening aan de bestuurders van de coorperatie of VVE.