1. Home
 2. Klantenservice
 3. Update energieprijzen

Alles over de stijgende energieprijzen

De prijzen op de energiemarkt zijn nog steeds ongekend hoog. Onze variabele tarieven zijn daarom per 1 juli ook omhooggegaan. We leggen je graag uit hoe dat komt en wat dit betekent voor je energierekening. Ook adviseren we je wat de slimste keuzes zijn in jouw situatie.

 

- laatste update: 1 juli 2022 - 

Veelgestelde vragen

Is mijn tarief ook per 1 juli gestegen?

Alleen als je een variabel tarief hebt. De aanhoudend hoge prijzen op de energiemarkt zorgen ervoor dat onze variabele tarieven per 1 juli ook omhoog zijn gegaan. Doordat we slim hebben ingekocht blijven onze tarieven ruim onder prijzen in de groothandelsmarkt op dit moment. En naar verwachting ook onder de gemiddelde prijs voor consumenten. 

Om je alvast een idee te geven van de stijging: voor huishoudens met een gemiddeld verbruik gaan de energiekosten vanaf 1 juli met €20,- per maand omhoog.

Toelichting:

 • We gaan in dit voorbeeld uit van een gemiddeld jaarverbruik van 2.250 kWh en 1.200 m3.
 • Het bedrag is inclusief netbeheerkosten, overheidsheffingen, vermindering energiebelasting en btw.
 • Heb je een contract met een vaste prijs, dan merkt je niets van deze prijsstijging. Wel betaal je vanaf 1 juli minder btw. 
Moet ik mijn contract aanpassen?

Dat hangt af van het contract dat je op dit moment hebt. Lees hier ons advies voor jouw situatie.

Is er voldoende gas nu Gazprom de levering stopt? 

Ja, er is voldoende gas beschikbaar. In Nederland zorgt GasTerra ervoor dat er genoeg gas op voorraad is. Bijvoorbeeld door de invoer van alternatieven als vloeibaar gas.

Wat zijn gevolgen als ik mijn energierekening niet kan betalen?

Ook als je er financieel niet meer uitkomt staan we voor je klaar. Zo maak je in Mijn Vattenfall en onze App eenvoudig een betaalafspraak als betalen even niet gaat. Of we helpen je persoonlijk als je er online niet uitkomt.

Gaan je betaalproblemen verder dan de energierekening? Dan kun je terecht bij Geldfit en Geldfit Zakelijk. Een samenwerking waar Vattenfall bij aangesloten is en die hulp biedt als je er zelf niet meer uitkomt. 

Bekijk onze hulp bij betalen

Voortaan 9% btw op energie; in plaats van 21%

De overheid verlaagt de btw op energie tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk van 21% naar 9%. Je betaalt in die periode dus altijd maar 9% btw over je energie. Dit is een compensatie voor de stijgende energiekosten.

Je ziet bij ons de komende tijd meestal de prijzen met 9% btw. Omdat het een tijdelijke aanpassing is, zie je soms ook nog prijzen met 21%. We vermelden altijd duidelijk welk percentage gebruikt wordt. Natuurlijk betaal je maar 9% btw in de periode 1 juli 2022 – 31 december 2022. Dit vind je duidelijk terug op je factuur.

Hier zie je de prijzen met 9% btw:

 • Brieven, e-mails en berichten over je tarieven per 1 juli
 • Berekening termijnbedrag en termijnbedragadvies
 • Jaarafrekening en eindafrekening
 • Online tarievenbladen voor stadswarmte
 • Berekening van kosten van je verbruik in onze app en in Mijn Vattenfall
 • Contractbevestiging stadswarmte

Hier zie je de prijzen met 21% btw:

 • De contractaanbieding die je van ons ontvangt
 • Contractbevestiging gas en/of stroom en Mijn Contract

Belastingen en overheidsheffingen

Vragen over de btw op energie

Hoe wordt bepaald welk verbruik afgerekend wordt tegen 9%?

Dat ligt eraan of je een slimme meter of een conventionele meter hebt.

 • Bij een slimme meter lezen we de standen uit op 1 juli 2022 en op de datum van afrekenen.
 • Bij een conventionele meter schatten we de stand op 1 juli 2022. Op de datum van afrekenen geef je zelf de stand door, zoals altijd bij de jaarafrekening. Wil je niet dat we op 1 juli de meterstand schatten? Noteer dan de meterstand op 1 juli en geef deze aan ons door.
Wordt mijn termijnbedrag aangepast?

Nee, we passen je termijnbedrag niet aan door de btw-verlaging. Het termijnbedrag is namelijk van meerdere factoren afhankelijk. Naast de btw zijn dit bijvoorbeeld de energieprijs en het verbruik.

Wel adviseren we klanten om hun termijnbedrag te checken met ons termijnbedragadvies. Het termijnbedrag is een voorschot, het daadwerkelijk verbruik wordt met de juiste tarieven afgerekend.

Check je termijnbedrag

Kan ik energie-aanbiedingen nog wel goed vergelijken?

Ja, dat kan.

Prijsvergelijkers kiezen ervoor om alle aanbiedingen inclusief 21% btw te tonen. Zo kan je verschillende aanbiedingen goed met elkaar vergelijken.

Check op tijd je termijnbedrag

In Mijn Vattenfall vind je een persoonlijk advies over je termijnbedrag. Hierin zie je meteen of je nog goed uitkomt bij de jaarafrekening. Zo voorkom je een onverwachte bijbetaling.

Termijnbedragadvies

Variabele en vaste contracten

Het variabele tarief is op 1 juli weer omhoog gegaan. Moet ik mijn tarief niet vastzetten?

Door de hoge prijzen zijn vaste prijscontracten momenteel niet of nauwelijks beschikbaar. Dat komt door de onzekere situatie en de grote prijsbewegingen op energiemarkten.

Als de prijzen op de groothandelsmarkten dalen en op een lager prijsniveau terecht komen, zullen de variabele tarieven na enige tijd ook gaan dalen. Dan worden vaste prijscontracten mogelijk ook weer aangeboden.

Ik heb een vast contract, wat betekenen de nieuwe tarieven voor mij?

Tot het einde van de overeengekomen contractperiode merk je niets van de gestegen energieprijzen. Wel betaal je vanaf 1 juli minder btw.

Wat dit precies betekent voor je termijnbedrag hangt ook af van je verbruik. Bekijk ons persoonlijke advies in Mijn Vattenfall en onze Energie-app. Daar zie je meteen of het verstandig is om je termijnbedrag aan te passen.

Hulp nodig bij betalen?

Ook als je er financieel niet meer uitkomt staan we voor je klaar. In Mijn Vattenfall en onze app maak je eenvoudig een betaalafspraak als betalen even niet gaat. Of we helpen je persoonlijk als je er online niet uitkomt.

Onze hulp bij betalen

Welke impact heeft de situatie op de energieprijs?

 

 

Wat we in de markt zien gebeuren

De oorlog brengt onzekerheid in de energiemarkt. Afgelopen jaar zijn de energieprijzen al sterk gestegen. De dreiging van een conflict speelde daar al een rol in. Direct na de invasie stegen de prijzen weer. We weten niet hoe het conflict zich verder ontwikkelt. Wat de invloed ervan op de energiemarkt is weten we dus ook niet. We verwachten in elk geval dat de situatie de komende tijd zorgt voor grote prijsschommelingen in de energiemarkt. 

Dit heeft ook impact op de prijzen voor de consumenten en bedrijven. Wij kopen onze energie namelijk in op de groothandelsmarkt. Door slim en gespreid in te kopen proberen wij de prijzen voor onze klanten natuurlijk zo goed mogelijk te houden. 

Zijn we minder afhankelijk van aardgas als we overstappen op duurzame bronnen?

Door over te stappen op duurzame bronnen, worden we inderdaad minder afhankelijk van aardgas. In hoofdlijnen zijn er nu drie alternatieven voor aardgas: stadswarmte, de elektrische warmtepomp en groen gas. Hoe meer mensen op één van deze oplossingen overstappen, hoe minder aardgas we nodig hebben.

Heeft de stijgende gasprijs ook invloed op de prijs van groen gas?

Groen gas is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals koeienmest, slib en gft-afval. Misschien zou je verwachten dat deze prijzen niet stijgen. Toch werkt het anders. Dat leggen we uit. 

Duurzame energie opwekken is kostbaar. Om de productie van hernieuwbare gassen te stimuleren, subsidieert de overheid tot een bepaalde hoogte het verschil tussen de productiekosten van groen gas en de aardgasprijs middels de SDE++ regeling. Deze regeling zorgt ervoor dat de prijs van groen gas gekoppeld is aan die van aardgas. Dat betekent niet dat de prijzen op de markt ook gelijk zijn; want bij de productie van groene stroom en groen gas worden ook Garanties van Oorsprong (GvO) gecreëerd. Deze certificaten, die de afkomst van de duurzame energie aantonen hebben ook een waarde. Groen Gas is daardoor nog wel duurder dan aardgas.

Heeft de stijgende gasprijs ook invloed op de prijs van stroom?

De stijgende gasprijs heeft inderdaad ook invloed op de prijs van stroom. Onder andere omdat stroom nog deels wordt opgewekt uit gas. Prijsstijgingen van gas hebben daarom ook impact op de prijs van stroom. Deze afhankelijkheid wordt minder naarmate we meer duurzame stroom  produceren.

Hoe zit het met de tarieven van stadswarmte?

Onze warmtetarieven voor consumenten stellen we één keer per jaar vast. Hier kunnen we van afwijken, maar we hebben hier op dit moment geen plannen voor. Mocht dit veranderen, dan laten we het ruim van tevoren weten.

De overheid verlaagt wel in de periode van 1 juli tot en met 31 december 2022 de btw op energie van 21% naar 9%.

Meer over de kosten van stadswarmte

Ons contractadvies per situatie

Je hebt een vast contract dat binnenkort afloopt

Loopt je contract binnenkort af, dan ga je automatisch over op een variabel contract. We doen je nu geen aanbod voor een nieuw vast contract. Gezien de huidige onzekerheid liggen onze vaste prijzen vele malen hoger dan onze variabele tarieven. Een variabel contract is op dit moment onze beste optie. Wel ga je met de variabele tarieven meer betalen dan je nu betaalt. Na afloop van je contract gaan je energiekosten dus omhoog.

Je hebt een contract met een variabele prijs

Voor het merendeel van onze klanten (98%) geldt dat op dit moment onze variabele prijs een stuk lager is dan de prijzen die nu worden aangeboden in de energiemarkt. Je hoeft daarom niets te doen. Vanwege de huidige onzekerheid en prijsschommelingen in de energiemarkt bieden we momenteel geen contracten met een vaste prijs aan.

Je wilt overstappen op een vast contract

Op dit moment is ons variabele tarief een stuk lager dan onze vaste tarieven. Met een variabel contract ben je daarom nu het beste uit. Daarnaast bieden we nu gezien de huidige situatie in Oekraine alleen variabele contracten aan.

Je wilt overstappen naar Vattenfall

Wanneer je naar ons wilt overstappen, kunnen we je ons modelcontract aanbieden. Dit is een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven.

Bekijk ons aanbod

Wat voor contract heb ik?

Kijk in Mijn Vattenfall bij contractduur. Staat daar een looptijd, zoals 1 jaar, dan heb je een vast contract. Staat er onbepaalde tijd, dan heb je een variabel contract.

Is er voldoende gas?

Ja. Er is op dit moment in Nederland genoeg gas op voorraad voor de komende maanden. Tijdens de zomer gebruiken we veel minder gas, omdat we dan de verwarming niet gebruiken. 

De overheid heeft een plan klaarliggen als de gasvoorraad kleiner wordt. Dit plan is er om Nederlandse consumenten te beschermen. Mocht het zo ver komen, dan heeft de energiesector hierover contact met de overheid.

Download het Bescherm- en Herstelplan

Vattenfall staat achter Oekraïne

Donderdagochtend 24 februari brak er oorlog uit in Europa. Vattenfall's President en CEO Anna Borg geeft commentaar op de situatie.

Wat is de reactie van Vattenfall op de inval van Rusland in Oekraïne?

Het is een duidelijke schending van het internationaal recht en Europa wordt nu geconfronteerd met de ergste geopolitieke crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Net als de meeste anderen hoopte ik dat de crisis die zich de afgelopen maanden opgebouwd heeft niet tot dit punt zou escaleren. Het is een verschrikkelijke tragedie dat we nu getuige zijn van een oorlog op Europees grondgebied en ik kan me geen voorstelling maken van de angst en het leed waarmee de mensen in Oekraïne nu geconfronteerd worden. Wij staan achter hen op dit moeilijke moment.

Velen in ons bedrijf hebben nauwe banden met Oekraïne en hebben er zelfs familie, ik denk in het bijzonder aan hen.

Lees het volledige persbericht.

Wat doet Vattenfall nu?

Het is moeilijk te voorspellen hoe dit conflict zich zal ontwikkelen. We volgen de situatie zo nauwgezet mogelijk en evalueren voortdurend de gevolgen voor ons bedrijf en onze klanten. Er zijn zowel zakelijke als veiligheidsaspecten die we zeer serieus nemen en op een gestructureerde manier aanpakken en wij nemen maatregelen en evalueren risico's wanneer het gaat om de beveiliging van onze energieproductie, distributieactiviteiten en IT-beveiliging.

Stopt Vattenfall met zaken doen met Russische bedrijven?

Wij hebben zakelijke relaties met een aantal Russische tegenpartijen van wie wij brandstoffen betrekken of waarmee wij handelen op energiegroothandelsmarkten. Wat nucleaire brandstoffen betreft, heeft Vattenfall besloten dat er tot nader order geen geplande leveringen uit Rusland aan onze kerncentrales zullen plaatsvinden en dat we ook geen nieuwe bestellingen zullen plaatsen. In plaats daarvan hebben we gezorgd voor alternatieve leveringen en daarmee stellen we ook de stroomproductie in onze kerncentrales veilig. Voor steenkool nemen we maatregelen om onze bevoorradingsportefeuille verder te diversifiëren.

Vattenfall heeft geen langetermijngascontracten met Russische tegenpartijen. We kopen aardgas op de afzonderlijke handelsknooppunten in Europa. 40 procent van het aardgas dat in Europa wordt verkocht, komt uit Rusland en wij kopen daar een marktaandeel van. Andere belangrijke leverende landen zijn Noorwegen en Nederland, en een toenemend aantal lng-transporten naar Europa. 

We zullen uiteraard alle bijkomende sancties volgen die aan Rusland worden opgelegd en een impact hebben op Vattenfall.

Wat zijn de belangrijkste bedrijfsrisico's waarmee Vattenfall geconfronteerd wordt als gevolg van de oorlog?

In het algemeen is de onzekerheid en onvoorspelbaarheid die dit wereldwijd veroorzaakt natuurlijk niet goed en we weten niet waar dit zal eindigen. Daarom bereiden wij ons nu voor op verschillende scenario's in alle onderdelen van ons bedrijf, waar ik het eerder ook al over had. Het risico bestaat dat de energieprijzen stijgen. Met onze optimalisatie- en handelsactiviteiten proberen we dit risico te beperken.

Ten tweede moeten we rekening houden met het vervangingsrisico. Als de gasleveringen uit Rusland de Europese markt niet langer zouden bereiken, moeten we andere bronnen gebruiken om genoeg gas in Europa veilig te stellen. Dit geldt ook voor andere brandstoffen, zoals steenkool.

Ten derde is er het tegenpartijrisico. Het is momenteel niet mogelijk om het effect op de tegenpartijen waarmee Vattenfall zaken doet te bepalen en we houden dit nauwlettend in de gaten.

Hoe zal de oorlog de energieprijzen op de groothandelsmarkt beïnvloeden en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

De Russische invasie brengt onzekerheid op de grondstoffenmarkten en we zijn sinds de inval getuige geweest van een aanzienlijke prijsstijging voor bijna alle gascontracten. We kunnen een volatiele markt verwachten. Dit zal ook afhangen van de aangekondigde sancties tegen Rusland.

Lees het volledige persbericht.

In markten zoals Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn miljoenen klanten afhankelijk van gas om hun huizen te verwarmen. Zullen de gasvoorraden volstaan?

Gezien de huidige weersvoorspellingen is er voldoende gas in de Europese voorraden om aan de wintervraag te voldoen. Europa zal op een bepaald moment de voorraden in de zomer moeten aanvullen, wat moeilijker kan worden als er geen oplossing gevonden wordt.

Lees het volledige persbericht.

Duurzame oplossingen