1. Home
 2. Kennis
 3. Warmtepomp met zonneboiler

Zo werkt een warmtepomp zonneboiler combinatie

Je kan een warmtepomp combineren met een zonneboiler. Met deze combinatie verwarm je je huis en water op een duurzame manier. Zo draag jij een steentje bij aan fossielvrij leven. Of deze combinatie een goeie oplossing voor jou is, hangt af van je persoonlijke situatie. Op deze pagina lees je meer over het verwarmen met deze combinatie.

Let op: tijdelijk geen warmtepompen leverbaar

Helaas kun je momenteel geen warmtepomp aanvragen. Vanwege de coronacrisis is er een wereldwijd chip- en elektronicatekort. Dit heeft invloed op de productie van warmtepomp-onderdelen. Ook door de ontwikkelingen op de gasmarkt is de vraag nu veel hoger dan het aanbod.

Wil je weten wanneer je weer een warmtepomp kunt aanvragen, houd dan onze warmtepomp-pagina of Feenstra.com in de gaten. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Feenstra.

Met een warmtepomp gaat je gasverbruik omlaag

Met een warmtepomp zet je een stap richting fossielvrij leven. Dit komt doordat je minder of zelfs helemaal geen gas meer verbruikt. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Met deze warmte verwarm je je huis en je tapwater. Een warmtepomp werkt op stroom. Hierdoor gaat je stroomverbruik omhoog, maar je gasverbruik gaat omlaag. Daardoor bespaar je op je energierekening.

De zonneboiler als duurzame oplossing

Met een zonneboiler verwarm je je water. Een zonneboiler bestaat uit twee onderdelen: een voorraadvat en een zonnecollector. In het voorraadvat zit er kraanwater dat verwarmd wordt door de zonnecollector die op het dak staat. Met dat warme water kan je douchen en afwassen. Ook in de winter zorgt de zonneboiler voor warm water. Wel moet er bijgestookt worden. Een warmtepomp is hier dan een mooie aansluiting op.

Met een zonneboiler bespaar je ruw geschat ongeveer 50% op de kosten voor warm water op jaarbasis.

Jan Liefting, Productmanager Verwarming en Duurzame oplossingen bij Feenstra

Dit zijn de voordelen van een warmtepomp zonneboiler combinatie

Je weet nu hoe een warmtepomp en zonneboiler werken. In de volgende situaties kan de warmtepomp zonneboiler combinatie interessant voor je zijn:

 • Wanneer de zonneboiler te weinig warm water maakt, springt de warmtepomp bij
 • De warmtepomp heeft minder stroom nodig, doordat de zonneboiler het water verwarmt
 • De warmtepomp met zonneboiler is een goede maatregel richting helemaal gasloos wonen
 • De zonneboiler en de warmtepomp helpen beide de CO2-uitstoot verlagen
 • Met de verwachting dat gas duurder wordt, helpen beide maatregelen om te besparen op je energierekening

Samen op weg naar fossielvrij leven binnen één generatie

De warmtepomp haalt warmte uit de lucht of uit de grond. Deze warmte komt van de zon. Ook de zonneboiler gebruikt warmte van de zon. Met de warmtepomp zonneboiler combinatie zet je een mooie stap richting fossielvrij leven. Daarnaast helpen we onze klanten ook met andere duurzame oplossingen. Zoals isolatie en zonnepanelen om zelf groene stroom op te wekken. Ook wekken we steeds meer fossielvrije stroom op. En bieden we stadswarmte aan.

Check eerst of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp

Voordat je rendement en terugverdientijd van een warmtepomp gaat berekenen, is het slim om te checken of dit bij jou de juiste oplossing is om duurzamer te gaan wonen. De volgende factoren bepalen hoeveel je bespaart:

 • De grootte van je huis
 • Hoe goed je huis is geïsoleerd
 • Het type waterpomp dat je kiest
 • Het type ventilatiesysteem in je huis
 • Hoe je je huis nu verwarmt
 • Je verbruik voor verwarming en warm water
 • De temperatuur buiten en binnen

Deel deze pagina

Lees meer over warmtepompen