1. Home
  2. Kennis
  3. SolarEdge optimizer

Meer stroom opwekken met een SolarEdge-omvormer en optimizers

Niet altijd wekken alle zonnepanelen op je dak evenveel stroom op. Daarbij geldt meestal dat het zonnepaneel dat de minste stroom opwekt bepalend is voor hoeveel de andere zonnepanelen opwekken. Op deze pagina lees je hoe je dat met de SolarEdge omvormer én optimizer, ook wel SolarEdge-omvormer genoemd, kunt voorkomen. 

Zo werkt de SolarEdge-omvormer

Zonnepanelen zijn meestal net als ouderwetse kerstverlichting ‘in serie geschakeld’. Werkt er één niet goed, dan werken ze allemaal niet goed. Als je wilt dat al je zonnepanelen maximaal stroom opwekken, kies dan voor een SolarEdge omvormer. Zo hebben je zonnepanelen geen last van je minst opwekkende zonnepaneel, doordat er bijvoorbeeld meer schaduw valt op dat zonnepaneel.

In de SolarEdge-oplossing krijg je een centrale omvormer en elk afzonderlijke paneel een optimizer. Die optimizer meet de opwek van je zonnepanelen en zorgt dat de opwek zo hoog mogelijk is.

In de 3 pakketten zonnepanelen die je bij ons kunt kopen, zit standaard een omvormer waarbij je zonnepanelen in serie geschakeld zijn. Als je wilt dat je zonnepanelen maximaal stroom opwekken en dus niet in serie geschakeld zijn, kies dan voor de SolarEdge-omvormer. In dat geval installeren we de zonnepanelen 'parallel' aan elkaar: elk zonnepaneel met een eigen optimizer.

In deze gevallen raden we een SolarEdge-omvormer aan

  • Als er een of meer zonnepanelen in de schaduw liggen
  • Als niet alle zonnepanelen in dezelfde richting of hellingshoek liggen
  • Als je zonnepanelen op verschillende dakvlakken wilt
  • Als je verschillende soorten zonnepanelen kiest
  • Als je de opwek van je zonnepanelen los van elkaar wilt meten, zodat je ze met elkaar kunt vergelijken

De SolarEdge-omvormer is iets duurder dan de standaard omvormer die je bij onze zonnepanelen krijgt. Maar omdat je zonnepanelen meer opwekken, verdien je de SolarEdge-omvormer meestal binnen een paar jaar terug.

De voordelen van de SolarEdge-omvormer én optimizers

  • Je zonnepanelen wekken maximaal stroom op
  • Je kunt de opwek per zonnepaneel zien in de SolarEdge app
  • Je krijgt 25 jaar garantie op de optimizer en 10 jaar op de omvormer.

10 zonnepanelen opbrengst

Met 10 zonnepanelen van 365 Wp wek je in jouw eerste jaar al gauw 3103 kWh op. Dat is al een flink deel van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3500 kWh per jaar). Een set van 10 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening. En dat vinden we mooi om te zien. 

Hieronder zie je een overzicht met de verwachte opwek, het vermogen, de verwachte opbrengst, de garantie en de prijs voor een systeem met 10 zonnepanelen. In de app van de leverancier van jouw omvormer (bijvoorbeeld Growatt of SolarEdge), kan je dit exact bijhouden. Lees ook hoe gunstig jouw regio is voor zonnepanelen.

Per 10 zonnepanelen:

Reken uit hoe snel je zonnepanelen terugverdient

Ben je benieuwd hoe snel je zonnepanelen terugverdient? Met onze Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel stroom je kunt opwekken en wat het kost als je zonnepanelen zou kopen.  

Doe de Zonnepanelen Check

Deel deze pagina

Meer informatie over zonnepanelen