1. Home
  2. Kennis
  3. Radiatorventilator

Radiatorventilator – simpel verduurzamen

Door onder je verwarming een ventilator te plaatsen, bespaar je gas en wordt het sneller warm in huis. Zo verduurzaam je je huis.

De radiatorventilator: meer warmte voor minder geld

De radiatorventilator verspreidt de warmte van je radiator door de kamers in je huis. Zo is je huis sneller warm. Bovendien bespaar je tot 30% op je stookkosten.

Zo werkt een radiatorventilator

Een radiatorventilator is een klein apparaatje met ventilatorpropellers. Je bevestigt de radiatorventilator aan de onderkant tussen de platen van een radiator. Zo is de radiatorventilator niet zichtbaar. Met magneetjes kun je de ventilator makkelijk zelf installeren. De radiatorventilator gaat aan zodra de radiator 33 graden is. Bij 25 graden of lager gaat ‘ie weer uit.

Zodra de radiatorventilator aan gaat, blazen de ventilatoren lucht langs de warme radiator de kamer in. Die lucht wordt warm door de hitte van de radiator. Zo bereikt de warme lucht sneller alle kamers van je huis en is het sneller overal warm.

Voor elke verwarming een andere ventilator

Er bestaan verschillende radiatorventilatormodellen. Kijk dus van te voren goed welke radiatorventilator op je verwarming past. Waarschijnlijk heb je aan één radiatorventilator niet genoeg.

Een voorbeeld: je hebt een woonkamer van 5 meter breed, 8 meter lang en 3 meter hoog. We raden je dan 4 radiatorventilatoren aan.

De radiatorventilator werkt op stroom. Het apparaat is erg zuinig en daarmee duurzaam in gebruik. De netvoeding is verliesvrij, als de Speedcomfort niet in bedrijf is, verbruik je niets. Ook maken ze weinig geluid: ongeveer 20 decibel. Dat is ongeveer even luid als het geluid van ruisende bomen.

Met ventilator werkt de radiator duurzamer

Wij willen fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Met een radiatorventilator zet je een stap in die richting.

Ten eerste bespaar je per jaar ongeveer 10% gas doordat kamers sneller opwarmen. Ten tweede kun je de watertemperatuur van je cv-ketel verlagen naar 60 graden Celsius. Want dankzij je radiatorventilator kun je je huis verwarmen met een watertemperatuur van 60 graden. Zo bespaar je tot 20% gas (bron: Zelf Energie Besparen).

In totaal kun je dus tot 30% minder gas gebruiken.

Hoeveel je bespaart met een radiatorventilator verschilt per situatie

Hoeveel je precies bespaart is afhankelijk van een aantal punten. Zo werkt een radiatorventilator bijvoorbeeld minder goed als er een bank voor de verwarming staat. De ventilatoren kunnen de warme lucht dan niet goed de kamer in blazen. Toch merk je ook in dat geval verschil.

De radiatorventilator is duurzaam geproduceerd

De behuizing van de radiatorventilator is gemaakt van zogeheten ‘biobased materiaal’. Dat betekent dat er geen fossiele brandstoffen worden gebruikt om het materiaal te maken. Verder is het materiaal afbreekbaar als je het in de grond stopt.

De SpeedComfort is een Nederlands product en wordt in elkaar gezet door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Radiatorventilator | Vattenfall Energie

Radiatorventilator via Exclusief

Wij helpen graag om je gasverbruik te verlagen. Via het Exclusief spaarprogramma bieden wij de radiatorventilator aan.

Deel deze pagina

Lees meer over verwarmen