1. Home
 2. Kennis
 3. Omvormer zonnepanelen

Met een omvormer zet je de energie van je zonnepanelen om in stroom

Om de energie van je zonnepanelen om te zetten in stroom, heb je een omvormer nodig. Hoe dat werkt en waar je die omvormer neerzet, lees je op deze pagina. 

Met een omvormer van gelijkstroom naar wisselstroom

Om elektrische apparaten te gebruiken heb je wisselstroom nodig. Zonnepanelen leveren gelijkstroom. Daarom heb je een omvormer nodig om die gelijkstroom om te zetten in wisselstroom.

Kies welke omvormer bij je situatie past

 • Growatt omvormer

  Growatt omvormer

  Serie

  • Voor zonnepanelen die in serie geschakeld worden
  • 10 jaar garantie
  • Opgewekte kWh zichtbaar in app
 • SolarEdge omvormer

  SolarEdge omvormer productbeeld

  Parallel

  • Voor 'parallel' geschakelde zonnepanelen
  • Elk paneel incl. optimizer (minder last van schaduw)
  • 12 jaar garantie op de omvormer, 25 jaar op de optimizers
  • Opwek per paneel zichtbaar in app

Als je meer zonnepanelen wilt, heb je een nieuwe omvormer nodig

Om de opgewekte stroom goed om te vormen, moet de omvormer zijn afgestemd op het totale vermogen van je zonnepanelen. Daarom kun je meestal niet het aantal zonnepanelen op je dak uitbreiden zonder een nieuwe omvormer te kopen. Het totale piekvermogen van je zonnepanelen kan dan te groot worden voor je omvormer.

Vrouw bekijkt omvormer app
Via je omvormer app zie je direct wat je zonnepanelen opwekken

De beste plek voor je omvormer

Je omvormer moet niet al te stoffig worden en moet zijn warmte goed kwijt kunnen. Een krappe, niet geventileerde meterkast is daarom geen goede plek, maar een koele garage bijvoorbeeld wel.

Een andere plek waar mensen de omvormer vaak plaatsen is de zolder. Op die plek is de afstand tussen de zonnepanelen en de omvormer klein. Daardoor is het energieverlies dat kan ontstaan door de kabels zo klein mogelijk.

Moderne omvormers maken weinig geluid, maar zijn wel te horen. Zeker op het moment dat de omvormer hard werkt, bijvoorbeeld bij veel zon. Dat geluid kan vervelend zijn in je woon- of werkkamer. De meeste mensen plaatsen de omvormer daarom in een kamer die zij niet dagelijks gebruiken.

Reken uit hoe snel je zonnepanelen terugverdient

Ben je benieuwd hoe snel je zonnepanelen terugverdient? Met onze Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel stroom je kunt opwekken en wat het kost als je zonnepanelen zou kopen.  

Doe de Zonnepanelen Check

Verschil in omvormer en slimme meter

De omvormer van je zonnepanelen geeft aan hoeveel stroom je in totaal opwekt. Gebruik je overdag stroom in huis, dan verbruik je direct eerst die zelf opgewekte stroom. Wat dan nog over is, lever je via de slimme meter terug aan het elektriciteitsnet. De slimme meter houdt bij hoeveel opgewekte stroom je na eigen gebruik teruglevert. Dat is dus altijd minder dan de totale opwek die op je omvormer staat.

Deel deze pagina

Meer informatie over zonnepanelen