1. Home
  2. Kennis
  3. Energielabel koelkast

Energielabel koelkast

Het is je misschien al opgevallen dat jouw koelkast een energielabel heeft. Of misschien heb je bij het aanschaffen van je koelkast bewust een koelkast met energielabel A gekocht. Slim om hierop te letten, want een energiezuinige koelkast bespaart je veel kosten. Maar welke koelkasten zijn met de techniek van nu nog energiezuinig? Energielabel A volstaat namelijk niet meer.

Hoger energielabel koelkast: meer besparen op jouw energierekening

Je denkt misschien dat energielabel A het meest zuinige energielabel op de markt is. Dat klopt in het geval van de huizenmarkt. Voor elektrische apparaten ontstaan er nog zuinigere energielabels. Zo mogen producenten tegenwoordig koelkasten met een lager energielabel dan energielabel A+ niet meer als nieuw artikel op de markt brengen.

Heb je nog een oude koelkast met energielabel B, C of misschien zelfs D? Schaf een nieuwe koelkast aan en bespaar op je energiekosten. Ook binnen de hogere energielabels is het mogelijk op je energiekosten te besparen. Met een energielabel A+ koel-vriescombinatie (vriezer onderin) ben je per jaar €69 euro kwijt aan energiekosten. Met dezelfde koelkast maar dan de energielabel A+++ variant ben je maar €37 euro per jaar kwijt aan energiekosten (bron: milieu centraal).

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je het beste mee kunt beginnen.

  • De check is gratis
  • Voor huur- en koophuizen
Doe de check

Koelkast energielabel A+ en hoger is beter voor het milieu

Voor een koelkast met een hoger energielabel zijn energiekosten niet voor niets lager. Hoe hoger het energielabel, hoe minder energie de koelkast verbruikt. Naast dat je hier kosten op bespaart, is dit volgens Milieu Centraal ook nog eens beter voor het milieu. In veel gevallen is het vervangen van een koelkast vanuit milieuoverwegingen zeker rendabel. De energie die je bespaart door je oude koelkast te vervangen, weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact van het maken van een nieuwe koelkast. Daarnaast verdien je de aanschafkosten van een nieuwe koelkast over de gehele gebruiksduur (15 jaar) door het lagere energieverbruik waarschijnlijk terug of ben je zelfs iets goedkoper uit.

Deel deze pagina

Lees meer over energie