1. Home
  2. Kennis
  3. Douchetimer

Time je douche en bespaar je energie

Je kunt er direct mee beginnen: minder lang douchen. Elke minuut scheelt 7 liter warm water. En met een niet-waterbesparende douchekop zelfs 10 liter! Slim dus om die kraan eerder dicht te draaien en zo energie te besparen. Een douchetimer helpt je hierbij.

Met een douchetimer douch je korter en bespaar je energie

Met een douchetimer bespaar je gemakkelijk op jouw energieverbruik. Douchetimers zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar: van digitale varianten tot de ouderwetse zandloper. Elke douchetimer herinnert je om op tijd te stoppen met douchen.

15.000 liter water besparen

De douchetimer helpt je elke douchebeurt met besparen op je warmwater- en energieverbruik. Een gemiddeld gezin (2,2 personen) dat 4 minuten korter doucht bespaart elk jaar meer dan 15.000 liter warm water (bron: Milieu Centraal). Het verbruik is dan 60 m3 gas lager. Dit komt neer op een besparing van ongeveer € 87,- per jaar. We gaan bij deze berekening uit van de prijs van het prijsplafond: € 1,45 voor gas. Heb je stadswarmte? Dan bereken je de besparing zo door: 32,68 m3 gas = 1 GJ. De prijs voor 1 GJ is € 35,50.

Met het verwarmen van water verbruik je veel energie. Ruim 20% van je energiegebruik voor verwarmen gaat naar warm water. Van het verwarmde water stroomt ongeveer 80% uit de douchekop. (bron: Milieu Centraal) Door korter te douchen zorg je ervoor dat je energieverbruik voor warm water flink vermindert.

De gemiddelde Nederlander staat 120 dagen onder de douche

Korter douchen levert meer voordelen op. Zo bespaar je ook tijd door korter te douchen. De gemiddelde Nederlander staat namelijk in zijn of haar leven 120 dagen onder de douche (bron: Milieu Centraal). Dat is ongeveer 1,5 dag per jaar. Verlaag je de douchetijd dan van 8,5 minuut naar 5 minuten, dan houd je per jaar gemiddeld zo’n 14 uur over voor andere activiteiten.

Grip op je verbruik met de Energie-app

Met de Vattenfall Energie-app heb je altijd en overal inzicht in je verbruik. Regel handig en snel je zaken, krijg tips om energie te besparen en geniet van korting op energiebesparende producten. Zo wordt duurzamer leven een stuk makkelijker. 

Download de app

Douch korter met een douchetimer

Je stelt een douchetimer via een digitale klok in op het gewenste aantal minuten. Zo zie je precies hoe lang je nog ‘mag’ douchen. Ben je klant bij Vattenfall? Dan kun je je spaarpunten van Exclusief gebruiken voor de douchetimer van EcoSavers. Deze timer is spatwaterdicht en je maakt hem heel gemakkelijk met een zuignap vast.

Naar de douchetimer

Inzicht in je verbruik per douchebeurt

Wil je echt goed inzicht in hoeveel je aan energie verbruikt tijdens een douchebeurt? Een P1 meter geeft je meterstanden per minuut door. Ben je klant van Vattenfall? Spaar dan via Exclusief voor punten voor zo’n P1 meter.

Naar P1 Meter in Exclusief

Deel deze pagina

Meer over besparen