De gevolgen van het prijsplafond voor uw bedrijf

Per 1 januari 2023 is het prijsplafond voor energie van kracht voor kleinverbruikaansluitingen. Naast huishoudens gaat het om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Uw energieaansluiting moet alleen wel bestemd zijn voor een gebouw of ruimte waarin u kunt wonen of werken. Zoals een woning, kantoor of café. We leggen u graag uit wat dit voor uw bedrijf betekent.

Prijsplafond voor huishoudens en bedrijven

Waarom is er een prijsplafond?

Om de sterk opgelopen energiekosten te compenseren, heeft de overheid de prijsplafond-regeling in het leven geroepen. Deze regeling houdt in dat tot het verbruiksplafond er niet meer dan het maximale tarief per kWh of m3 (het prijsplafond) in rekening wordt gebracht. Het verbruiksplafond varieert per maand.

De regeling geldt alleen voor kleinverbruik­aansluitingen mét een verblijfsfunctie en met een netto verbruik groter dan 0 op het primaire aansluitpunt. De energiemaatschappijen voeren de prijsplafond-regeling uit namens de overheid. De regeling is ingegaan op 1 januari 2023. Ook bedrijven kunnen in aanmerking komen voor de vergoeding prijsplafond.

Wat is het prijsplafond?

Met het prijsplafond betaalt u voor uw energie niet meer dan het plafondtarief dat door de overheid is vastgesteld. Het prijsplafond geldt tot een maximumverbruik: het verbruiksplafond. Met het prijsplafond betaalt u in 2023:

  • € 1,45 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas
  • € 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh elektriciteit
  • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte

De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Verbruikt u meer dan het verbruiks­plafond? Dan betaalt u hiervoor het tarief van uw energiecontract.

Wanneer komt u in aanmerking?

Uw onderneming heeft recht op de prijsplafond vergoeding voor kleinverbruik­aansluitingen als:

  1. Er bij uw onderneming minder dan 250 personen werkzaam zijn én
  2. Uw onderneming voldoet aan minimaal één van de financiële voorwaarden:
  • een jaaromzet van niet meer dan € 50 miljoen
  • een jaarlijkse balanstotaal van niet meer € 43 miljoen

Voldoet uw onderneming aan bovenstaande voorwaarden? Dan kunt u er voor kiezen gebruik te maken van de vergoeding prijsplafond.

Video: uitleg prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond op energie. In deze video ziet u wat dit betekent voor uw verbruik.

Elke maand heeft z’n eigen verbruiksplafond

Het prijsplafond geldt voor heel 2023. Maar waarschijnlijk ontvangt u uw jaarafrekening ergens tijdens het jaar. Om de jaarafrekening te kunnen maken, is het verbruiksplafond verdeeld over de maanden van het jaar. Iedere maand heeft z’n eigen verbruiksplafond. Dit is niet voor elke maand hetzelfde. In de wintermaanden verbruikt u namelijk meer energie dan in zomermaanden. Het verbruiksplafond voor de wintermaanden is daarom hoger. 

Zo is het verbruiksplafond verdeeld

Stroom

Verbruiksplafond Stroom

Goed om te weten: het maandelijkse verbruiksplafond voor stroom is gebaseerd op het verbruiksplafond per dag. Door de verdeling over twaalf maanden ontstaat een afrondingsverschil van 3 kWh. U merkt hier niets van op de jaarafrekening. Daarin rekenen we namelijk tot op de dag precies af.

Gas

Verbruiksplafond Gas

Bij de jaarafrekening maken we de balans op

Bij de jaarafrekening kijken we hoeveel energie u verbruikt hebt. Als u onder het verbruiksplafond bent gebleven, betaalt u niet meer dan het plafondtarief. Voor de energie die u boven het verbruiksplafond verbruikt, betaalt u het tarief uit uw energiecontract.

Het tegoed wat u nog had, kunt u niet meenemen naar de periode na de jaarafrekening. Dan begint weer een nieuwe periode, die duurt tot en met 31 december: de einddatum van het prijsplafond.

Einde prijsplafond

Op 31 december 2023 loopt het prijsplafond af. Als u voor deze regeling in aanmerking kwam, ontvangt u nog een vergoeding over uw energieverbruik in het kalenderjaar 2023. De hoogte van deze vergoeding kunt u terugvinden op uw jaarfactuur. Begin december ontvangt u van ons meer informatie over uw jaarfactuur en de berekening van het prijsplafond.