Zelf duurzame energie opwekken met zonnepanelen bij visbedrijf NorthSeafood

Visbedrijf NorthSeafood uit Urk zet zwaar in op duurzaamheid en het milieu. Naast ledverlichting en een CO₂-installatie, heeft het bedrijf inmiddels ook meer dan 1.600 zonnepanelen op haar dak staan.

Duurzaamheid via innovatie

Voortdurend op zoek naar innovaties

Voor veel klanten van NorthSeafood is duurzaamheid een belangrijk thema. Maar ook binnen de visverwerker staat het milieu centraal. Adjunct-directeur Lubbert Schenk, verantwoordelijk voor duurzaamheid en milieu: "We merken dat onze duurzame bedrijfsvoering steeds zwaarder meetelt voor onze opdrachtgevers. Maar we zijn vooral ook zelf gemotiveerd om onze manier van werken zo duurzaam mogelijk in te richten. We zijn daarom voortdurend op zoek naar innovaties om invulling te geven aan die ambitie.

Zo heeft NorthSeafood de fabriekshallen voorzien van ledverlichting en voor de koeling maakt de visverwerker sinds kort gebruik van een CO2-installatie in plaats van de ammoniakinstallatie die ze hiervoor hadden. Met die maatregelen heeft NorthSeafood een behoorlijke energiebesparing weten te realiseren. Daarmee zijn bijna alle kansen op dat vlak nu benut.

logo northseafood

NorthSeafood uit Urk is een familiebedrijf met een rijke historie. En ook het bedrijf met één van de grootste zonnedaken van de Noordoostpolder. Met de opwek van duurzame energie zet NorthSeafood een grote stap in het realiseren van een duurzame bedrijfsvoering. Dankzij ruim 1.600 zonnepanelen wekt het bedrijf het grootste deel van het zijn energieverbruik zelf op.

De volgende stap: zonnepanelen

Toch bleef NorthSeafood zoeken naar een manier om het bedrijf nóg verder te verduurzamen. Schenk vroeg SDE++ subsidie aan voor het realiseren van een groot zonne-energieproject en kreeg die in 2015 toegekend.

Op uitnodiging van NorthSeafood verrichte energie service bedrijf Feenstra vervolgens een schouw op locatie om een offerte uit te kunnen brengen. Schenk: "Samen hebben we verschillende scenario’s doorgesproken en zijn we tot het plan gekomen om 1.644 zonnepanelen op de twee daken van onze bedrijfspanden te plaatsen." Een enorm aantal.

vis van northseafood

Inzetten op kwaliteit

De keuze van NorthSeafood voor een eigen hernieuwbare energievoorziening sluit aan bij de duurzame trend om steeds meer te investeren in zonne- en windenergie. Bovendien maakt de beschikbare subsidie voor bedrijven een gezonde business case mogelijk.

Lubbert Schenk

Zelf de opbrengst monitoren

Met het zonnedak voorziet NorthSeafood voor het grootste deel zelf in de energiebehoefte van het bedrijf. Bovendien kan de visverwerker per paneel live monitoren wat de opbrengst is. Zo is precies te zien welk paneel aan onderhoud toe is, maar ook of Vattenfall de beloofde opbrengst waarmaakt. Voor Schenk waren de garanties van groot belang geweest in de keuze voor de leverancier.

Kerncijfers

  • 100+ medewerkers
  • Omzet ruim € 20 mln per jaar

Doelstellingen

  • Energie besparen waar mogelijk
  • Energie zelf duurzaam opwekken
  • Op duurzame wijze producten verwerken

Resultaten

  • Forse energiebesparing
  • Grootste zonnedak van Noordoostpolder met 1.644 panelen

Je moet als ondernemer zelf het voortouw nemen. Een partner met verstand van zaken en goede garanties geeft is daarbij onmisbaar. 

Lubbert Schenk, Adjunct-directeur bij NorthSeafood

Meer voorbeelden uit de praktijk

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar!

We helpen u graag met al uw vragen over energie-inkoop, zonne- en windenergie en warmte. We zijn bereikbaar op 020 892 01 80 (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur).