Merin verduurzaamt met 30.500 zonnepanelen

Merin's vastgoed is grotendeels gebouwd vóór 2000. Dit biedt voldoende mogelijkheden om duurzaamheidsmaatregelen te nemen, maar brengt ook veel uitdagingen met zich mee. Toch zijn ze er volop mee bezig en zijn ze in samenwerking met partner Vattenfall aan een enorm zonneproject begonnen. Verduurzaming is voor vastgoedinvesteerder Merin een logisch onderdeel van het bedrijf geworden.

Verduurzaming van bestaand vastgoed

Verduurzamen door 50.000 zonnepanelen

Merin is de uitdaging aangegaan om op 9 locaties in totaal 30.500 zonnepanelen te plaatsen. Dit zorgt voor een eigen energie opwek van 30%. Ze zijn nu in voorbereiding van fase twee, dat nog eens 13 locaties met circa 20.000 panelen omvat. Als alle beoogde locaties voorzien zijn van zonnepanelen, zorgt dit voor een totale eigen energie opwek van 50%: een mega-project dat tijdrovender en ingewikkelder is dan vooraf gedacht. Maar met Vattenfall als partner krijgt Merin het wel degelijk voor elkaar en realiseren ze nog een prachtig rendement ook.

Duurzaamheidsadviezen van Merin

Volgens Jan van Noordenne, Sustainability & Building Innovation Manager, draait het bij duurzaamheid om gewoon doen! En dat gaat met vallen en opstaan. Hij deelt zijn lessen graag met anderen.

1. Kies voor een partner met financiële draagkracht

Vattenfall is samen met Merin in het enorme zonneproject gestapt als gelijkwaardige partners. Wanneer je dan voor uitdagingen of discussies komt te staan, zit je niet tegenover elkaar, maar naast elkaar. Merin investeert in totaal 7,5 miljoen euro in het zonneproject en heeft met Vattenfall garanties opgesteld. Mochten deze garanties moeten worden ingeroepen is Vattenfall een partij die deze financieel kan dragen.

2. Maak gebruik van innovatieve technieken

De pilot die Merin doet met Smart Building Platform op drie locaties laat mooie resultaten zien. Deze systemen analyseren alle beschikbare data van het gebouw en vertelt het gebouwbeheersysteem vervolgens wat hij moet doen. Op deze wijze worden alle installaties optimaal aangestuurd. Het gewenste comfort, plus energiebesparing. Van Noordenne hoopt eind 2019 akkoord te krijgen om zo’n systeem op meer multi-tenant (meerdere huurders in één gebouw) locaties uit te rollen.

3. Deel kennis

Merin en enkele concullega’s zitten regelmatig om de tafel om kennis te delen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Zo hoef je niet altijd zelf het wiel opnieuw uit te vinden en betaalt niet iedereen leergeld voor dezelfde vernieuwingen.

4. Communiceer open met de betrokken partijen

De huurders van Merin betalen in veel gevallen zelf hun energie via de servicekosten. Wanneer Merin investeert in energiebesparende maatregelen, bespaart dit de huurder energiekosten, de zogenoemde ‘split incentive’. Hoe kan Merin de investering in energiebesparing dan terugverdienen? Hierover gaat Merin in gesprek met de huurders. Samen proberen ze zo tot een win-winsituatie te komen.

5. Zie duurzaamheid als een businesscase

Investeren in duurzaamheid doe je natuurlijk voor een beter klimaat, maar vergeet niet dat het ook geld kan opleveren. Dit is ook noodzakelijk om verduurzamen mogelijk te maken. Er is vaak een businesscase, maar deze is tijdrovend wegens de split-incentive. Alleen zonnepanelen zijn (op papier) een makkelijke businesscase omdat hier inkomsten worden gegenereerd door het opwekken van stroom. Alleen de uitvoering blijkt zeer uitdagend. Daarvoor zijn een goede businesscase en de juiste partner voor de uitvoering van de plannen, wat niet altijd eenvoudig is, heel belangrijk. 


Ook verduurzamen met uw bedrijf?

De duurzaamheidsexperts van Vattenfall gaan graag met u in gesprek en zijn er voor al uw vragen op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Bel ons op 088 098 56 50. Of bekijk onze 'Duurzame oplossingen voor uw bedrijf'


Sustainability & Building Innovation Manager

Om duurzaamheid tot een volwaardig onderdeel van het bedrijf te maken, is binnen Merin de functie Sustainability & Building Innovation Manager in het leven geroepen, de functie die Jan van Noordenne invult. Jan ziet een grote rol weggelegd voor technische innovatie in het verduurzamen van de panden: “We draaien nu een pilot in drie gebouwen met een Smart Building Platform dat de data van de gebouwen analyseert. Met deze data en analyse wordt vervolgens het gebouwbeheersysteem continu automatisch bijgestuurd. Hierdoor is het comfort optimaal en wordt er fors op het energieverbruik bespaard.”

Een ander voorbeeld van verduurzaming is de ‘luchtionisatie’ op de locatie Johnny River in Amsterdam. “Dit systeem filtert de lucht en doodt bacteriën waardoor luchtvochtigheid minder relevant wordt, stoombevochtiging niet nodig is en er wordt zo een elektriciteitstoename van 10-15% voorkomen.”

Jan van Noordenne, Sustainability & Building Innovation Manager van Merin

Energie besparen mag niet ten koste gaan van comfort

Merin gelooft dat een leuke werkplek waar je het naar je zin hebt, ervoor zorgt dat je beter werkt. Daarom creëert het bedrijf een goede sfeer in hun panden, een mooie ontvangstruimte en een comfortabel en gezond klimaat in de ruimtes. Met hun duurzaamheids­maatregelen laten ze zien dat energie besparen zeker niet ten koste gaat van het comfort in panden.

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar!

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar!

We helpen u graag met al uw vragen over energie-inkoop, zonne- en windenergie en warmte. We zijn bereikbaar op 088 098 56 50 (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur). 

Meer voorbeelden uit de praktijk