Tuinder Greenbrothers beheerst de energiekosten optimaal

Als aubergineteler neemt Greenbrothers op jaarbasis 9 miljoen m3 gas af. Hoog tijd dus om de kostprijs van energie omlaag te brengen.

Zelf invloed uitoefenen op het energieverbruik

Blijven zoeken naar factoren die deze kosten beïnvloeden

Een mediterrane plant als de aubergine stelt zijn eigen energie-eisen die tegelijk innovatieve kansen bieden. Aubergines hebben namelijk wel warmte en CO2 nodig, maar Greenbrothers maakt geen gebruik van kunstbelichting.

Omdat bij aubergines 25 tot 35% van de kostprijs uit energie bestaat, is het dus zeer de moeite waard te blijven zoeken naar factoren die deze kosten kunnen beïnvloeden. Het beter inschatten en benutten van verkoopkansen van energie heeft direct invloed op het energieverbruik per kg product.

Logo Greenbrothers

Greenbrothers, aubergineteler sinds 1993, is een groeiend bedrijf met een jaarproductie van 5,5 miljoen kilo aubergines en een marktaandeel van ongeveer 11 procent. Met 3 productiekassen, een proefkas, een energieafdeling en een verpakkingsafdeling op 11,5 hectare bezit Greenbrothers de grootste productielocatie en is een van de belangrijkste aubergineleveranciers in Nederland.

De oplossing: zelf energie verhandelen

Door zelf energie te verhandelen, kan Greenbrothers op de kosten besparen. Nu heeft de teler een omzet op jaarbasis van 5 miljoen euro door de verkoop van aubergines en 2,5 miljoen euro door het terugleveren van elektriciteit. Bij het verhandelen van energie kan de aubergineteler de kennis van Vattenfall goed gebruiken. Samen kwamen we tot de juiste strategie.

"Onze ambitie is groot: met deze technologie is het namelijk mogelijk om in 2030 80% van de ruwbouw van een gebouw van plantaardige reststromen te maken."

Wilfried Martens, Energiemanager bij Greenbrothers

Door deze slimme energiestrategie heeft Greenbrothers het volgende al bereikt:

 • Hogere omzet door terugverdienen van een deel van de energiekosten via teruglevering van overgebleven elektriciteit aan Vattenfall
 • Realtime inzicht in handelsposities en zelf energie in- en verkopen via het HandelsPlatform en daardoor meer grip op de energiekosten
 • Ondersteuning door technische analyses, adequate en up-to-date informatie en transparantie in de prijzen
 • Energie- en handelskennis door samen te werken met accountmanagers en handelsexperts

Innovatie door flexibiliteit

Greenbrothers is een van de eerste tuinders die zich actief beweegt op de energiemarkt. Slechts 10 procent van de tuinders is hiermee bezig. Het tekent het innovatieve karakter van de teler. Duurzaam ondernemen stroomt bij Greenbrothers door het bloed. Inmiddels heeft het bedrijf ook Nova Lignum opgericht dat gevelbekleding produceert, dat gewonnen is uit plantenresten.

Kerncijfers

 • 11,5 hectare productiekassen
 • 9 miljoen m3 gas per jaar
 • Aandeel energie in kostprijs: 25-30%

Doelstellingen

 • Energieverbruik per kg verminderen
 • Optimale beheersing van energiekosten

Resultaten

 • 50% meer omzet door teruglevering elektriciteit
 • Technische analyses
 • Adequate en up-to-date informatie
 • Transparantie in prijzen

Ambitie voor de toekomst

Getriggerd door andere sectoren en door out of the box te denken kwam Greenbrothers in aanraking met gevelbekleding. Hierbij worden de vezels van het gerooide auberginegewas (of andere groene restproducten) hergebruikt tot kwalitatief hoogwaardige ecologische gevelbekleding met een lange levensduur. Voor de productie is slechts weinig energie benodigd, waardoor de CO2-footprint extreem laag is.

Ook verduurzamen met uw tuindersbedrijf?

De duurzaamheidsexperts van Vattenfall gaan graag met u in gesprek en zijn er voor al uw vragen op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Bel ons op 020 892 01 80. Of stel uw vraag aan het Agri-team.

Vattenfall ondersteunt ons door technische analyses en up-to-date informatie in de prijzen. Zo creëert ze voor ons de juiste omstandigheden om te handelen op de energiemarkt. 

 

Wilfried Martens, Energiemanager bij Greenbrothers

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar!

We helpen u graag met al uw vragen over energie-inkoop, zonne- en windenergie en warmte. We zijn bereikbaar op 020 892 01 80 (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur).

Meer voorbeelden uit de praktijk