Amsterdam RAI verduurzaamt op grote schaal

Als een van Europa's grootste congres- en beursorganisaties, is Amsterdam RAI voorloper op het gebied van duurzaamheid. Door een combinatie van milieuvriendelijke oplossingen te gebruiken, kan Amsterdam RAI aan haar duurzame ambities voldoen.

Verduurzaming in tijden van digitalisering

EarthCheck Gold-status

De RAI is een evenement gestuurd bedrijf met enorme piekbelastingen in het energieverbruik. De afgelopen jaren is een forse energiebesparing gerealiseerd, maar de bezettingsgraad is gestegen en daarmee per saldo ook het energieverbruik. Enerzijds verwachten klanten van de RAI verduurzaming. Anderzijds wordt door digitalisering veel meer energie verbruikt.

Amsterdam RAI is sinds 2011 gecertificeerd voor ISO-9001 en ISO-14001. Heeft de Gouden Green Key behaald en heeft als eerste beurs- en congrescentrum in Europa (en als tweede in de wereld) de prestigieuze EarthCheck Gold-status bereikt. 

amsterdam rai logo

Amsterdam RAI is in 1893 opgericht en heeft een jaaromzet van 135 miljoen euro. Met 1,5 miljoen bezoekers, per jaar, 106.500 m2 aan verhuurbare ruimte, 11 multifunctionele beurshallen, 48 congres- en vergaderzalen, 1 ballroom en een congres- en theaterzaal, is de RAI een van Europa's grootste congres- en beursorganisaties. Naast het faciliteren van huurders, organiseert Amsterdam RAI zelf nationale en internationale consumentenevenementen en vakbeurzen.

Zonnepanelen op het dak van de RAI

Kerncijfers

 • 106.500 m3 aan verhuurbare ruimte

Doelstellingen

 • 15% energiebesparing binnen 5 jaar
 • 144.000 kilo CO₂-reductie per jaar

Resultaten

 • 1.632 zonnepanelen op het dak van Hal 8
 • 360.000 kWh opbrengst per jaar
 • 40.000 euro kostenbesparing per jaar

Zonnepanelen, stadsverwarming én duurzame elektriciteit en gas

Om voorloper op het gebied van duurzaamheid te worden en te blijven, heeft de RAI een drietal contracten met Vattenfall getekend voor duurzame energieoplossingen. Het zijn energiecontracten voor stadsverwarming en duurzame elektriciteit en gas. En daarnaast zijn op het dak van Hal 8 1.632 zonnepanelen geplaatst.

Gebruikte de RAI voorheen zowel gas als warmte voor de verwarming van haar hallen, vanaf nu wordt vrijwel alleen nog milieuvriendelijke restwarmte van de Vattenfall-centrale in Diemen gebruikt. 

RAI verduurzamen

"Klanten gebruiken veel meer elektriciteit en verwachten van ons steeds meer verduurzaming. Een duurzaam beleid wordt steeds meer een must."

Harry van Fruchten, Projectmanager bij Amsterdam RAI

Amsterdam RAI en Vattenfall gelijke ambitie

De belangrijkste reden om voor Vattenfall te kiezen was dat de activiteiten van Vattenfall op het gebied van groene energie aansluiten bij de ambities van de RAI. Deze samenwerking resulteert in:

 • Volledige vergroening van de elektriciteit
 • Compensatie van de CO2-uitstoot die bij de gasverbranding vrijkomt: investering van Vattenfall in duurzame projecten, zoals de bouw van waterkrachtcentrales en windmolenparken
 • Besparing op het gasverbruik door de afname van stadswarmte, oftewel restwarmte die overblijft bij centrales, fabrieken of verbranding van afval
 • Installatie van zonnepanelen op het dak van Hal 8, wat zorgt voor een besparing van 40.000 euro en 144.000 kilo minder van de CO2-uitstoot per jaar

RAI Amsterdam, het grootste beurs- en congrescentrum van Nederland

Jaarlijks komen ruim 1,5 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland naar RAI Amsterdam. Net als andere bedrijven kampt ook de RAI met energie-uitdagingen. Benieuwd naar wat zich afspeelt achter de schermen bij de RAI? Bekijk de inspirerende video's.

Leer van de energie-experts van de RAI

Een steeds lagere energiefactuur voor RAI Amsterdam

Elk jaar opnieuw 5% minder energie verbruiken. En dus geld besparen. RAI Amsterdam lukt het steeds weer, dankzij een reeks aan verduurzamings- en besparingsmaatregelen. Toch denkt Harry van Fruchten, projectmanager Maintenance, dat het nóg beter kan: "De komende jaren doen we er nog eens 3% bij op. Ik zeg dat het haalbaar is!"

Elektrische taxi's krijgen voorrang bij RAI Amsterdam

RAI Amsterdam werkt hard om vervoersoverlast en CO₂-uitstoot te verminderen. Wim Braakman, manager Traffic Management, zet onder andere in op elektrische taxi’s. "We hebben een fast lane voor elektrische taxi’s, waarbij ze voorrang hebben op anderen om bezoekers op te halen. Daarnaast hebben we voor bezoekers en medewerkers 38 elektrische laadpalen. En is er meer vraag vanuit bezoekers? Dan breiden we natuurlijk uit."

Amtrium, de duurzame trots van RAI Amsterdam

Het Amtrium is het duurzame pronkstuk van RAI Amsterdam. Wilco van den Born, manager Real Estate, stelde hoge eisen aan dit gebouw. 'We wilden een opwaardering geven aan de stad. En om er meteen een duurzaamheidsambitie voor onszelf aan te hangen, is het Amtrium BREEAM Excellent-gecertificeerd.'

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar!

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar!

We helpen u graag met al uw vragen over energie-inkoop, zonne- en windenergie en warmte. We zijn bereikbaar op 020 892 01 80 (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur).

Meer voorbeelden uit de praktijk

 • EndemolShine koelt de kantoren en studio’s met water uit de Ouderkerkerplas.

  Lees verder
 • Woningcorporatie Domijn wil in 2050 CO₂-neutraal zijn

  Lees verder
 • Visverwerkingsbedrijf Interfish profiteert van prijsdalingen

  Lees verder