1. Grootzakelijk
 2. Energiemarkt
 3. Energieprijzen vergelijken

Wij helpen u zakelijk energieprijzen vergelijken

Omdat de energieprijzen verschillen per dag, is het lastig energietarieven vergelijken voor een specifiek moment. De huidige energietarieven kunnen morgen weer totaal anders zijn dan vandaag. En om deze tarieven te bepalen, wordt er rekening gehouden met verschillende factoren. We leggen uit waar u op moet letten als u op zoek bent naar de beste energietarieven voor uw bedrijf, en ook hoe de markt zich momenteel beweegt. Via ons wekelijkse MarktRapport blijft u altijd op de hoogte van de huidige energietarieven.

Energieprijzen vergelijken? Let op de volgende 3 factoren

De energietarieven zijn constant in beweging. Zeker de afgelopen periode veranderde er continu iets in de energiemarkt, met name de gasprijzen braken record na record. Geen goed moment om een nieuw (zakelijk) energiecontract af te sluiten: het was niet de vraag welke leverancier goedkope energie bood, maar wie de hoge prijzen zou overleven. Uw energietarieven vergelijken met andere leveranciers is een goed moment om te beslissen of u voor uw bedrijf nog altijd de beste prijs betaalt.

Een paar tips om op te letten:

 1. Vergelijk altijd de vaste kosten met de variabele kosten, hoeveel u betaalt per kilowattuur (in kWh) voor stroom en hoeveel per kuub gas (in m3). Vergeet niet de vaste maandelijkse energiekosten, hierdoor kan tijdens het energietarieven vergelijken de ene aanbieding voordeliger lijken dan de ander.

  Het is goed om te weten waar u op moet letten als u offertes van verschillende energieleveranciers naast elkaar legt. Wij helpen u graag bij het kiezen van het best passend energiecontract voor u en uw bedrijf.

 2. Let op het product dat de energieleverancier u aanbiedt. Energieleveranciers bieden verschillende type producten aan: van een vaste prijs voor een bepaalde periode tot een product waarbij u zelf uw energie kunt inkopen op de energiemarkt. De afrekening van deze producten is zeer verschillend en daarom is het belangrijk dat u het product goed begrijpt. Zorg ervoor dat u inzicht krijgt in welke risico's en bijbehorende kosten bij u liggen en welke bij de energieleverancier. Als een gecommuniceerd prijs wel erg laag lijkt te zijn, dan kan het zijn dat bepaalde kosten op een andere manier aan u doorberekend worden.

 3. Energieprijzen vergelijken via onafhankelijke vergelijkingssites is een alternatieve wijze om prijzen te vergelijken. Het merendeel van deze sites is gericht op de consumenten en kleinzakelijke markt. Maar er zijn ook enkele vergelijkingssites die zich richten op de grootzakelijke markt. U vindt op deze sites meerdere aanbieders met verschillende tarieven. Let op dat u op onafhankelijke vergelijkingssites niet altijd een volledig beeld van alle aanbiedingen van elke leverancier te zien krijgt.

Bekijk de actuele energietarieven

Actuele energieprijzen ICE Endex

Energieprijzen.vattenfall.nl

Bekijk de actuele energieprijzen voor gas en elektriciteit op de ICE Endex groothandelsmarkt.

Volg de ontwikkeling van de energieprijzen

Grafieken E en G

Bekijk de energietarieven voor elektriciteit en gas van de afgelopen week, zoals gecommuniceerd in ons wekelijkse MarktRapport.

Energiecontract vergelijken

Bij ons sluit u eenvoudig online nieuw zakelijk energiecontract af. Uw energiecontract vergelijken met andere energieleveranciers is het makkelijkst als u precies weet waar u voor betaalt. Kiest u voor een vast of een variabel contract en bijbehorende tarieven? Beide contractvormen hebben hun voor- en nadelen afhankelijk van de situatie op de energiemarkt.

Hieronder vergelijken we de verschillende energiecontracten:

Energiecontract met vaste tarieven

Tijdens de looptijd van uw energiecontract weet u zeker dat de prijs die u betaalt per kWh of m3 niet hoger kan worden. Zo heeft u gedurende uw contract zekerheid over uw energiekosten (bij een gelijkblijvend energieverbruik). U weet dan alleen niet of u per saldo goedkoper uit was geweest met een energiecontract met een variabele prijs. Want die prijzen zijn afhankelijk van de op dat moment geldende marktprijzen.

Energiecontract met variabele tarieven

Met een energiecontract op basis van een variabele prijs betaalt u een prijs die afhankelijk is van de dagprijzen op de energiemarkt. Zo betaalt u altijd de actuele marktprijs. Zolang uw prijs meebeweegt met de schommelingen op de energiemarkt heeft u een variable prijs. En als de marktprijs op een bepaald moment gunstig is voor uw bedrijf, dan zet u de marktprijs gemakkelijk om in een vaste prijs. Zodat u daar nog de rest van uw contractperiode van profiteert.

Bekijk welk contractvorm het beste past bij uw bedrijf en vergelijk de energieprijzen van de verschillende type contracten. Door de contractvormen met elkaar te vergelijken kunt u beter inschatten wat uw kosten gaan worden.

Energiecontract voor het gespreid inkopen van energie

Voor industriële bedrijfsprocessen is vaak veel energie nodig om een productielijn te laten draaien en/ of gas voor de verwarming van kassen. In dergelijke gevallen loont het gespreid inkopen van energie al snel. Want daarmee spreidt u uw inkooprisico’s en kunt u inspelen op de marktontwik­kelingen. Ons team van de Markt Expertise Desk helpt u graag bij het kiezen van de juiste inkoopstrategie.

De energiemarkt is altijd in beweging

Omdat we begrijpen dat u niet altijd op de hoogte kunt zijn van de laatste prijsontwikkelingen op de energiemarkt, houden wij u graag wekelijks op de hoogte via ons MarktRapport.

Meld u aan en ontvang de updates

Wij staan voor u klaar!

Vraag het de Markt Expertise Desk

Onze Markt Expertise Desk helpt u bij al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop en duurzamer ondernemen. Wij geven u advies over het gebruik van zonne- en windenergie, e-mobility en warmte binnen uw bedrijf of organisatie.

groepsfoto-med-vattenfall-laag.jpg

Onze beloften aan zakelijke klanten

 • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

 • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

 • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

 • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

 • Inzicht op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk.

 • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering