Verschillende vormen van duurzaamheid bij Reefresh Kwekerijen

Reefresh Kwekerijen heeft drie locaties. Twee daarvan draaien op aardgas. De derde gebruikt restwarmte en CO₂ van de nabijgelegen kunstmestfabriek.

Uit het afval groeide iets moois

Aardgas en restwarmte gecombineerd

De broers Piet en Johan Reedijk runnen het familiebedrijf Reefresh Kwekerijen. Zij kweken paprika’s op drie locaties met compleet verschillende energievoorzieningen. Voor de kassen in Strijen en Numansdorp, van elk 3 ha, gaan ze via ons online HandelsPlatform aardgas afnemen. Maar voor de locatie bij Terneuzen, van maar liefst 8 ha, worden in plaats van gas restwarmte en CO2 van de nabijgelegen kunstmestfabriek Yara gebruikt. Voor ‘the most sustainable pepper growers’ staat duurzaamheid hoog in het vaandel.

Meegaan met de tijd

In 2010 ging de derde locatie, Kwekerij De Westerschelde, van start. "Als ondernemers wilden we graag uitbreiden, met onze tijd meegaan", aldus Piet Reedijk. "Het gebied rond Terneuzen sprak ons aan vanwege de ruimte. Daarnaast heb je bij zee de meeste lichturen, minder koude winters en minder warme zomers. Allemaal positief voor onze paprika’s."

Maar er was nog een belangrijke voorwaarde die de broers erg aansprak: ze hoefden geen fossiele brandstoffen meer te verbruiken. Kunstmestfabriek Yara produceerde zowel warmte als CO2. Twee producten die essentieel zijn voor de paprikateelt. Een samenwerking was geboren en een infrastructuur werd aangelegd. Piet Reedijk: "Uit het afval van Yara bleek iets moois te kunnen groeien. Wij krijgen nu warm water van Yara dat we gekoeld terugleveren. En hun afvalproduct, CO2, zorgt er bij ons voor dat de paprika’s beter groeien."

paprika's van Reefresh Kwekerijen

Ook zelf energie verhandelen?

Met het HandelsPlatform van Vattenfall verhandelt u slim uw eigen energie.

Meer over het Handelsplatform

Piet Reedijk

Ook nog aardgas nodig

De twee oudere locaties hebben geen buurbedrijven met restwarmte. Hier wordt met aardgas de kassen op temperatuur gehouden en COgemaakt. Omdat Piet Reedijk steeds minder tevreden was over het contact met zijn energieleverancier, keek hij om zich heen naar andere.

Na een goed gesprek met een accountmanager van Vattenfall tekende Piet Reedijk binnen korte tijd een contract voor drie jaar. En Reedijk kan direct aan de slag: "Via het HandelsPlatform kan ik nu al gas aankopen voor volgend jaar."

5.040 ton minder CO₂

Door gebruik te maken van restwarmte in plaats van gas bespaart De Westerschelde jaarlijks 5.040 ton CO2-uitstoot. Dit leverde de paprika’s uit Zeeuws-Vlaanderen het Milieukeur-certificaat op en Reedijk raakte geïnspireerd om duurzaamheid verder door te zetten, hoe klein ook.

Zo vraagt de kweker medewerkers die niet ver weg wonen, met de fiets te komen. Ook let het bedrijf op dat verlichting uitgaat als een ruimte niet gebruikt wordt. En blijft het terrein schoon door onkruid ouderwets te wieden in plaats van gif te gebruiken. In de kassen worden biologische plaagbestrijders ingezet en worden water en steenwol waar de paprika’s op groeien zo veel mogelijk hergebruikt. Reedijk: "Het zijn kleine stapjes, maar alles helpt."

Als ondernemer wil je snel dingen geregeld hebben en Vattenfall begrijpt dat. 

 

 

Piet Reedijk, Eigenaar Reefresh Kwekerijen

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar!

We helpen u graag met al uw vragen over energie-inkoop, zonne- en windenergie en warmte. We zijn bereikbaar op 020 892 01 80 (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur).

Meer voorbeelden uit de praktijk