Eén van de voorwaarden voor een geslaagde voetbalwedstrijd is een goede grasmat

De ArenA steekt veel energie in het optimaliseren van de kwaliteit van het veld. En dat doet het stadion zo slim en duurzaam mogelijk. Zo wordt de warmte die overblijft na het opstoken van de kantoren onder meer gebruikt om het veld te verwarmen.

Big data: zelfs het veldklimaat is te meten

Bijzonder is ook dat de ArenA big data gebruikt om het veld te verbeteren. Onder meer gegevens uit het weerstation, datasensoren op het dak, datasensoren in de bodem zorgen voor een volledig klimaatoverzicht van het veld en het stadion. Alles is te meten. En dat doet Paul Baas, Fieldmanager bij de Johan Cruijff ArenA, dan ook. Maar er is altijd ruimte voor verbetering.

Innoveren met energie

De Johan Cruijff ArenA is voortdurend aan het innoveren. Ook op het gebied van energie. Zo wekt dit stadion zelf al een paar jaar energie op met zonnepanelen. Maar de ArenA is op veel meer vlakken aan het innoveren op energiegebied. En aan het besparen.

"We wekken zelf energie op met onze zonnepanelen op ons dak" 

Henk van Raan, Chief Innovation Officer bij de Johan Cruijff ArenA
Video: Voortdurend innoveren

Stap voor stap naar CO₂-neutraal

Als grootste en meest innovatieve stadion van Nederland heeft de Johan Cruijff ArenA een voorbeeldfunctie op het gebied van klimaatbescherming. Maar misschien wel net zo belangrijk: het terugdringen van de CO2-uitstoot levert ook geld op.

"CO₂-reductie is niet alleen een verhaal voor de emotie, het is ook gewoon een zakelijke afweging." 

Henk Markerink, CEO van de Johan Cruijff ArenA
Video: Stap voor stap naar CO₂-neutraal

Zelf aan de slag met besparen en verduurzamen?