Vrouw ruimt vaatwasser in | Vattenfall energie

Wat verbruikt een vaatwasser?

Meer dan de helft van de huishoudens heeft een vaatwasser. En het mooie is: op het verbruik bespaar je eenvoudig 30 procent. Een paar tips.

1. Voorspoelen hoeft niet

Voorspoelen is niet nodig. Daarmee verspil je alleen maar energie. Het is wel handig om de grootste etensresten van de borden af te halen.

2. Het eco-programma is een aanrader

We raden je aan zoveel mogelijk het eco-programma van je vaatwasser te gebruiken. Dit programma gebruikt minder energie doordat het water langzamer warm wordt.

3. Wachten tot je vaatwasser vol is loont

Als je jouw vaatwasser pas aan zet als hij echt vol is dan draait hij minder vaak. Zo bespaar je veel kosten voor elektriciteit- en waterverbruik.

Wat is zuiniger: de vaatwasser of met de hand afwassen?

Afwassen met de hand is meestal zuiniger dan de vaatwasser. De vaatwasser gebruikt vier keer meer energie dan een afwasje met de hand in een teiltje. Maar spoel je vóór de handafwas alles af met heet water, dan is de vaatwasser zuiniger. De vaatwasser is ook zuiniger als je gebruik maakt van een close-in boiler. En het verschil wordt helemaal groot als je afwast onder een lopende kraan.

4. Is de afwas niet zo vies dan kan een lage temperatuur ook

Zet de vaatwasser op de laagste temperatuur als de vaat niet al te vuil en vet is.

5. Met een schone filter werkt de vaatwasser beter

Controleer regelmatig het filter onderin de vaatwasser. Als het filter schoon is, blijft de vaatwasser goed werken.

Vrouw ruimt vaatwasser in met kind | Vattenfall energie

6. Vervang je oude vaatwasser en verbruik 60% minder

Heb je nog een oud trouw beestje? Tijd om afscheid te nemen. Oude vaatwassers verbruiken 60% meer water en energie. Kies altijd voor een A+++ model. Maar tussen de vaatwassers met energielabel A+++ bestaan nog grote verschillen. Kijk daarom ook naar het jaarlijkse energieverbruik op het label (in kWh/annum), dat ook op het energielabel staat.

Soort vaatwasser Verbruik per wasbeurt Verbruik per jaar Kosten per jaar
A+ label vaatwasser 1,05 kWh 290 kWh € 70
Zuinige A+++ label vaatwasser 0,836 kWh 230 kWh € 55

 

Deel deze pagina