De ideale nachttemperatuur voor je verwarming

Vooral bij kouder weer, is het slim te bepalen wat de beste nachttemperatuur bij jou thuis is. Dit hangt van allerlei zaken af, zoals de isolatie, je verwarmingssysteem en de leeftijd van je huis. Maar, het verschilt ook nog per persoon. Wat de een comfortabel vindt, is voor de ander misschien net niet prettig. We adviseren je dus om dit bij jou thuis te testen. Ook helpen we je graag met een aantal richtlijnen.

Verwarming slim gebruiken

In de winter gebruik je veel warmte. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe je de verwarming slim gebruikt, ook 's nachts. Zo bespaar je warmte én geld. Ook draag je zo bij aan het mogelijk maken van fossielvrij leven.

In de meeste huizen kan de verwarming 's nachts een stukje lager. Maar let op: 'Hoe lager, hoe beter' gaat niet voor ieder huishouden op. Het gaat erom dat het niet al te lang duurt voordat je huis de volgende ochtend weer op temperatuur is. Want duurt het wel lang? Dan is het niet comfortabel voor jezelf en kost het onnodig veel energie. Hoeveel lager kun je je verwarming dus draaien? Hieronder lees je er meer over.

Verlaag maximaal 5 graden bij radiatoren

Over het algemeen geldt dat als je een HR-combiketel hebt, je de temperatuur ’s nachts ongeveer 3 tot 5 graden lager kunt zetten dan overdag. Hoeveel je verlaagt hangt af van de isolatie in je huis en de opwarmtijd van de verwarmingsketel.

Verschil bij isolatie

Is je huis goed geïsoleerd? Dan koelt het ’s nachts ook maar een klein beetje af. Je kunt in een goed geïsoleerd huis de thermostaat ’s avonds al wat eerder omlaag zetten dan als je in een slecht geïsoleerd huis woont.

Opwarmtijd van de cv-installatie

Ook de opwarmtijd van je cv-installatie bepaalt de nachtverlaging. Hoe langer het duurt om de woonkamer weer op temperatuur te krijgen, hoe minder de verlaging moet zijn. Dit kun je het beste zelf thuis testen. Bijvoorbeeld door de ene week de temperatuur ’s nachts met 2 graden te verlagen en de week erna met 5 graden. Het is dan wel belangrijk dat de buitentemperatuur in die weken ongeveer gelijk is. Ondertussen meet je je verbruik. Zo kun je zelf bepalen wat voor jou de beste nachtverlaging is.

Verlaag maximaal 2 graden bij Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming

Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, stook je stabiel op lagere temperaturen. Het duurt dan langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Zet je verwarming in dat geval ‘s nachts dus maximaal 2 graden lager. Zeker geen 5 graden!

Zet je verwarming een uur voordat je naar bed gaat omlaag

Het is slim om de thermostaat een uur voordat je gaat slapen alvast omlaag te zetten. Het blijft dan meestal nog lang genoeg aangenaam in huis. Zo heb je het niet koud en bespaar je toch op je energierekening. Is je huis niet goed geïsoleerd en koelt het toch te snel af? Probeer dan eens of het nog lang genoeg aangenaam blijft als je de verwarming een half uur voordat je gaat slapen omlaag zet.

Thermostaat omlaag

Vind je het handig als je niet elke avond zelf de verwarming omlaag moet zetten? We adviseren dan een slimme thermostaat te gebruiken. Die weet precies wanneer er wel en niet verwarmd moet worden en zal dus ook voordat je gaat slapen de temperatuur vanzelf verlagen. Ook als je een klokthermostaat hebt, is het mogelijk een tijd in te stellen waarop de temperatuur zakt.

Ben je klant van Vattenfall? Via ons Exclusief programma kun je een Netatmo slimme thermostaat bestellen met je spaarpunten.

Ik wil zo’n slimme thermostaat

Zo zie je wat je ’s nachts verbruikt

Wil je goed inzicht in hoeveel je ’s nachts aan energie verbruikt? Een slimme meter geeft automatisch je meterstanden door. Als je dit wil, geef ons dan toestemming om je standen elk uur uit te lezen. Dan zie je je verbruik per uur, handig!

Meer over de slimme meter

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

Meer over energiebesparen

Deel deze pagina