De ideale nachttemperatuur voor je verwarming

In de winter gebruik je veel warmte. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe je de verwarming slim gebruikt, ook 's nachts. Zo bespaar je warmte én geld. Bovendien draag je zo bij aan het mogelijk maken van fossielvrij leven.

Over het algemeen geldt dat je verwarming 's nachts een stukje lager kan. Hoeveel lager, dat hangt van je isolatie af. Goed geïsoleerde huizen koelen 's nachts maar een paar graden af, terwijl oudere huizen behoorlijk koud kunnen worden.

Vijf graden lager voor een hr-combiketel

Vaak heb je de verwarming 's nachts niet nodig. Je kunt de verwarming daarom lager zetten in de nacht. Over het algemeen geldt dat als je een hr-combiketel hebt, je de temperatuur dan ongeveer vijf graden lager zet dan overdag. Zo bespaar je op je energierekening.

Drie graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt

Als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter drie graden lager zetten dan vijf. 

Een constante temperatuur als je een solo warmtepomp hebt

Als je een solo warmtepomp hebt met een Low H2O-installatie, dan kun je de verwarming 's nachts beter helemaal niet lager zetten. Alleen als je op vakantie gaat is het slim om je verwarming vier graden lager te zetten. 

Een uur voordat je naar bed gaat de verwarming lager zetten is optimaal

Met een slimme thermostaat stel je vooraf in hoe warm je huis is en op welk moment. Verder zijn de meeste slimme thermostaten zelflerend, zodat je je verwarming optimaal gebruikt. Dat is comfortabel én je bespaar energie en geld.

Ook als je een klokthermostaat hebt, is het mogelijk een tijd in te stellen waarop de temperatuur zakt. Kies bij voorkeur voor een uur voordat je naar bed gaat. Zo heb je het niet koud en bespaar je toch al eerder op je energierekening. 

Lees meer over verwarmen met minder gas

Deel deze pagina