De ideale nachttemperatuur voor je verwarming

Afhankelijk van de isolatie, je verwarmingssysteem en de leeftijd van je huis zijn er handige tips en richtlijnen voor de beste nachttemperatuur. 'Hoe lager, hoe beter' gaat niet altijd op. Dat is vooral hartje winter van belang.

Verwarming slim gebruiken

In de winter gebruik je veel warmte. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe je de verwarming slim gebruikt, ook 's nachts. Zo bespaar je warmte én geld. Bovendien draag je zo bij aan het mogelijk maken van fossielvrij leven.

Over het algemeen geldt dat je verwarming 's nachts een stukje lager kan. Hoeveel lager, dat hangt af van je isolatie en verwarmingssysteem. Goed geïsoleerde huizen koelen 's nachts maar een paar graden af, terwijl oudere huizen behoorlijk koud kunnen worden.

In een goed geïsoleerd huis kun je je thermostaat het beste zo'n 3 graden lager zetten. In een ouder en slechter geïsoleerd huis is de ketel vaak krachtiger en kun je rustig wat verder verlagen, wel met zo'n 5 graden. Dan is 's morgens je huis toch weer snel op temperatuur. En daar gaat het om.

Opwarmtijd van de cv-installatie

De opwarmtijd van je cv-installatie bepaalt de nachtverlaging. Hoe langer het duurt om de woonkamer weer op temperatuur te krijgen, hoe minder de verlaging moet zijn. Soms is dit alleen proefondervindelijk vast te stellen met een test. Dan kun je, bij een gelijkwaardige buitentemperatuur, de ene week 5 graden verlagen en de andere week 2 graden. Ondertussen meet je je verbruik. Zo kun je zelf beoordelen wat voor jou de beste nachtverlaging is.

Heb je gewone radiatoren? Dan 5 graden lager

Vaak heb je de verwarming 's nachts niet nodig. Je kunt de verwarming daarom lager zetten in de nacht. Over het algemeen geldt dat als je een hr-combiketel hebt, je de temperatuur dan ongeveer drie tot vijf graden lager zet dan overdag. Dit is afhankelijk van de opwarmtijd van de verwarmingsketel. Zo bespaar je op je energierekening. Dit is ook van toepassing als je stadswarmte in combinatie met gewone radiatoren hebt.

Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt

Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden. 

Een constante temperatuur als je een solo warmtepomp hebt

Als je een solo warmtepomp hebt met een Low H2O-installatie, dan kun je de verwarming 's nachts beter helemaal niet lager zetten. Alleen als je op vakantie gaat is het slim om je verwarming vier graden lager te zetten. 

Een uur voordat je naar bed gaat de verwarming lager zetten is optimaal

Met een slimme thermostaat stel je vooraf in hoe warm je huis is en op welk moment. Verder zijn de meeste slimme thermostaten zelflerend, zodat je je verwarming optimaal gebruikt. Dat is comfortabel én je bespaar energie en geld.

Ook als je een klokthermostaat hebt, is het mogelijk een tijd in te stellen waarop de temperatuur zakt. Kies bij voorkeur voor een uur voordat je naar bed gaat. Zo heb je het niet koud en bespaar je toch al eerder op je energierekening. 

Lees meer over verwarmen met minder gas

Deel deze pagina

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

Meer over energiebesparen