Een lekker koel huis

Hoe houd je in de zomer de koelte binnen en de warmte buiten de deur? In ieder geval door overdag je ramen en deuren gesloten te houden. Isoleren helpt zeker ook én wat dacht je van een groen plantjesdakAlle tips om je huis koel te houden lees je hieronder. 

1. Houd ramen en deuren gesloten

Het klinkt tegenstrijdig. Met mooi weer je ramen en deuren dichthouden en beperk je tot noodzakelijke ventilatie. Dit zorgt er wel voor dat je de warmte buiten houdt en het binnen lekker koel blijft. In de vroege ochtend en late avond laat je de frisse lucht binnen. Zet de ramen tegen elkaar open zodat het flink doortocht.  

2. Plaats zonwering

Zonwering helpt prima om je huis koel te houden. En dan maakt het niet veel uit waar je voor kiest zolang je de zonwering maar aan de buitengevel plaatst. De ramen worden door de zon dan niet eerst opgewarmd. Er is voldoende keuze in buitenjaloezieën zoals screens, markiezen, luifels, uitvalschermen of rolluiken.

Waar buiten geen zonwering mogelijk is, houd je de zon tegen door het toepassen van zonwerend glas of zonwerende folie. Deze folie is te koop in de bouwmarkt vanaf 10 euro. Het effect is minder goed dan normale zonwering en heeft als nadeel dat het in de winter eveneens warmte van de zon buitenhoudt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling want dan wil je die warmte juist wel.

Een relatief goedkoop alternatief is een sunscreen met zuignappen. Niet erg kostbaar en ideaal voor als je niets permanent aan de kozijnen wilt vastmaken. In het najaar berg je ze gewoon weer op.

Zonwering via app bedienen

Innovaties volgen elkaar snel op. Handbediende buitenzonwering wordt minder verkocht. En steeds vaker is de zonwering gekoppeld aan zon- en windsensoren. Bovendien zijn er meer toepassingen te bedienen met je smartphone. Je regelt met je app al dat zonwering apart en automatisch werkt op plekken met zonlicht. Dan weer je de zon, nog voordat de eerste stralen naar binnen schijnen.'' 

Ook redelijk nieuw zijn systemen die gekoppeld zijn aan de binnentemperatuur. Een draadloze sensor voor de zonwering en rolluiken reageert op de zon én op de gewenste temperatuur via een smart home box en je smartphone en er zijn al systemen te bedienen met je stem.Stand-alone systemen, die volledig werken op zonnecellen, bestaan ook al. En in de toekomst zullen zonweringsystemen zelfs hun eigen zonne-energie opwekken. Voorlopig zal deze optie nog verre van betaalbaar zijn.  

3. Isoleren helpt

Met goed geïsoleerde muren, dak en vloer voelt je huis alle seizoenen behaaglijk aan.

HR-glas en HR++-glas heeft een warmtewerende reflectie laag en deze laag laat wel zonwarmte door. Dit heeft voor- en nadelen. Als buitengevels en straatwerk warmte uitstralen dan zal HR-glas deze warmte buiten houden en dat is mooi meegenomen. Maar het laat wel zonnewarmte binnen die het huis van binnen verwarmt. Het HR-glas zal die warmte juist weer extra goed binnen houden. In de winter dus goed, maar in de zomer niet wenselijk. Dat probleem is echter met buiten-zonwering weer prima op te lossen.

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

 1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
 2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
 3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

4. Groen dak verkoelt

Een bitumendak warmt in de zomer op tot boven de 70 graden en een groen plantendak tot ongeveer 35 graden. Kijk, dat scheelt de helft en je hebt er binnen en buiten plezier van. Een groen dak plaats je op een plat of schuin dak. Laat het uitvoeren door een specialist dan weet je zeker dat het goed en veilig ligt.

Een groen dak heeft nog meer voordelen:

 • Zorgt voor een schonere lucht
 • Vermindert omgevingsgeluid
 • Neemt regenwater op dus ontlast het riool
 • Verhoogt de biodiversiteit in de omgeving
 • Je dak gaat langer mee
 • Sommige gemeentes geven ook subsidie op een groen dak

Er zijn ook nadelen:

 • Het gewicht van een groen dak maakt dat niet ieder dak geschikt is
 • Kans op lekkages
 • Kosten voor het aanleggen liggen hoger dan bij normaal dak
 • Onderhoud blijft nodig door de planten te besproeien en bemesten

5. Lekker briesje door de ventilator

Oké, ventilatoren brengen de temperatuur niet écht omlaag. Maar het voelt wel 2 tot 3 graden frisser. En ventilatoren zijn veel goedkoper, stiller en minder milieubelastend dan airco’s. Waar de airco per jaar gemiddeld tussen 160 en 430 kWh per jaar gebruikt, doet de ventilator zijn verfrissend werk al voor 15 kWh per jaar, laat voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal weten. 

6. Toch maar een airco?

Als je toch voor een airco kiest, laat je dan goed voorlichten en neem een energiezuinig model. De goedkoopste in aanschaf en makkelijk te plaatsen is de mobiele/portable airco. De koelcapaciteit is beperkt en het energieverbruik is flink hoog. Dit komt omdat de meeste portable airco’s gebruik maken van een aan/uit-compressor met een slang naar buiten, waardoor de warmte weer naar binnen gaat.

Duurder in aanschaf maar wel zuiniger is een airconditioningsysteem met inverter technologie, een lucht/lucht of lucht/water airco. Dit houdt in dat als de gewenste temperatuur wordt bereikt, de airco op een laag niveau en vermogen draait zodat de temperatuur gelijk  blijft. Groot voordeel is dat deze systemen in de winter ook verwarmen volgens hetzelfde principe. Het verwarmen gaat via de warmtepomp en is 3 x goedkoper dan een elektrisch kacheltje en 2 x goedkoper dan via de hr-ketel. Het hoge rendement zorgt ervoor dat je ruimtes gemakkelijk op temperatuur houdt, zonder daarbij veel energie te gebruiken. Het zijn over het algemeen toestellen met een binnendeel en een gekoppeld buitendeel. Je kiest voor een een split-systeem met bijvoorbeeld energielabel A++ of een monoblock-systemen met energielabel A+. De toestellen verschillen in werking, daardoor zijn de onderlinge energie labels niet te vergelijken (A+ kan dan toch zuiniger zijn dan A++). Kijk daarom altijd naar het werkelijke energiegebruik per jaar dat op het label staat. Ook het geluidsniveau verschilt per toestel. 

Je bespaart nog meer energie door niet verder terug te koelen dan 5 graden ten opzichte van de buiten temperatuur. Koel ook alleen de ruimtes waar iemand aanwezig is.

Deel deze pagina

Meer handige tips