1. Thuis
  2. Energie besparen
  3. Tips voor een koel huis

Een lekker koel huis

Hoe houd je in de zomer de koelte binnen en de warmte buiten de deur? In ieder geval door overdag je ramen en deuren gesloten te houden. Isoleren helpt zeker ook én wat dacht je van een groen plantjesdak? Met onderstaande tips van onze technische adviseurs houd je je huis koel. 

1. Houd ramen en deuren gesloten

Het klinkt tegenstrijdig. Met mooi weer je ramen en deuren dichthouden. Dit zorgt er wel voor dat je de warmte buiten houdt en het binnen lekker koel blijft. Zorg er wel voor dat je blijft ventileren voor de gezonde lucht in huis. In de vroege ochtend en late avond laat je de frisse lucht binnen. Zet de ramen tegen elkaar open zodat het goed doortocht (bron: Milieu Centraal).

2. Plaats zonwering

Zonwering helpt prima om je huis koel te houden. En dan maakt het niet veel uit waar je voor kiest zolang je de zonwering maar aan de buitengevel plaatst. De ramen worden door de zon dan niet eerst opgewarmd. Er is voldoende keuze in buitenjaloezieën zoals screens, markiezen, luifels, uitvalschermen of rolluiken.

Een ander alternatief is een schaduwdoek dat je voor je raam spant. Je maakt het vast aan bijvoorbeeld een  boom, haak, paal of schutting. Niet erg kostbaar en ideaal voor als je niets permanent aan de kozijnen wilt vastmaken. In het najaar berg je het schaduwdoek gewoon weer op (bron Milieu Centraal).

Waar buiten geen zonwering mogelijk is, houd je de zon tegen door het toepassen van zonwerende folie. Dat klinkt als een uitkomst maar het effect is minder goed dan normale zonwering. In de winter zorgt de folie voor hogere stookkosten. Er komt minder zonnewarmte binnen. Kies dus liever een een zonnescherm of schaduwdoek. 

Zonwering via app bedienen

Innovaties volgen elkaar snel op. Handbediende buitenzonwering wordt minder verkocht. En steeds vaker is de zonwering gekoppeld aan zon- en windsensoren. Bovendien zijn er meer toepassingen te bedienen met je smartphone. Je regelt met je app al dat zonwering apart en automatisch werkt op plekken met zonlicht. Dan weer je de zon, nog voordat de eerste stralen naar binnen schijnen.'' 

Ook redelijk nieuw zijn systemen die gekoppeld zijn aan de binnentemperatuur. Een draadloze sensor voor de zonwering en rolluiken reageert op de zon én op de gewenste temperatuur via een smart home box en je smartphone en er zijn al systemen te bedienen met je stem.Stand-alone systemen, die volledig werken op zonnecellen, bestaan ook al. En in de toekomst zullen zonweringsystemen zelfs hun eigen zonne-energie opwekken. Voorlopig zal deze optie nog verre van betaalbaar zijn.  

3. Isoleren helpt

Met goed geïsoleerde muren, dak en vloer voelt je huis alle seizoenen behaaglijk aan.

Triple glas isoleert beter dan HR++glas. Triple glas heeft een extra glasplaat en een extra warmte-reflecterende laag. Deze laag zorgt ervoor dat je minder warmte verliest van binnen naar buiten. Het zorgt er ook voor dat je huis in het voor- en naseizoen minder snel opwarmt. Met HR++glas komt er meer warmte van de zon in je huis. HR++glas zou een betere keuze kunnen zijn voor ramen aan de zonzijde. In de zomer is de warmte van de zon niet wenselijk. Dat probleem is echter met buitenzonwering prima op te lossen (bron: Milieu Centraal).

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

4. Groen dak verkoelt

Groen rondom je huis zorgt voor verkoeling. Denk dan ook eens aan een groen dak. Een groen dak plaats je op een plat of schuin dak. Laat het uitvoeren door een specialist dan weet je zeker dat het goed en veilig ligt.

Een groen dak heeft nog meer voordelen:

  • Vermindert omgevingsgeluid
  • Neemt regenwater op dus ontlast het riool
  • Draagt bij aan een gezonde leefomgeving
  • Je dakbedekkingsmateriaal van je dak gaat langer mee
  • Sommige gemeentes geven ook subsidie op een groen dak

Er zijn ook nadelen:

  • Het gewicht van een groen dak maakt dat niet ieder dak geschikt is
  • Kans op lekkages
  • Kosten voor het aanleggen liggen hoger dan bij normaal dak
  • Onderhoud blijft nodig door de planten te besproeien en bemesten

5. Lekker briesje door de ventilator

Oké, ventilatoren brengen de temperatuur niet écht omlaag. Maar het voelt wel frisser. En ventilatoren zijn goedkoper, stiller en verbruiken minder energie dan airco’s. Waar de airco per jaar gemiddeld 160 kWh per jaar gebruikt, doet de ventilator zijn verfrissende werk al voor 10 kWh per jaar, laat voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal weten. 

6. Toch maar een airco?

Als je toch voor een airco kiest, laat je dan goed voorlichten en neem een energiezuinig model. Volgens onze technische adviseurs is het nadeel van een mobiele airco het hoge verbruik en het lage vermogen om een ruimte goed te koelen. Voordeel is dat deze mobiele airco wel voordelig is om aan te schaffen.

Duurder in aanschaf maar wel zuiniger is een airconditioningsysteem met inverter technologie, een lucht/lucht of lucht/water airco. Dit houdt in dat als de gewenste temperatuur wordt bereikt, de airco op een laag niveau en vermogen draait zodat de temperatuur gelijk blijft. Groot voordeel is dat deze systemen in de winter ook verwarmen volgens hetzelfde principe. Het verwarmen gaat via de warmtepomp. Het hoge rendement zorgt ervoor dat je ruimtes gemakkelijk op temperatuur houdt, zonder daarbij veel energie te gebruiken. Het zijn over het algemeen toestellen met een binnendeel en een gekoppeld buitendeel. Je kiest voor een een split-systeem met bijvoorbeeld energielabel A++ of een monoblock-systemen met energielabel A+. De toestellen verschillen in werking, daardoor zijn de onderlinge energielabels niet te vergelijken (A+ kan dan toch zuiniger zijn dan A++). Kijk daarom altijd naar het werkelijke energieverbruik per jaar dat op het label staat. Ook het geluidsniveau verschilt per toestel. 

Je bespaart nog meer energie door niet verder terug te koelen dan 5 graden ten opzichte van de buiten temperatuur. Koel ook alleen de ruimtes waar iemand aanwezig is.

Deel deze pagina

Meer handige tips