Energie besparen met een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat geeft je meer wooncomfort in vergelijking met een gewone thermostaat. Ook kan hij je helpen bij het verlagen van je energieverbruikWat maakt hem slim? En waarom zou je hem verkiezen boven een gewone thermostaat? Je leest het in het onderstaande artikel.

Dit is slim

Je slimme thermostaat wordt slim wanneer je deze verbindt met internet en programmeert. Door je thermostaat te programmeren kun je je verwarming automatisch hoger of lager zetten. Heeft je thermostaat aanwezigheidsdetectie, dan weet hij aan de hand van je ritme in welke ruimte en op welk tijdstip je verwarming aan moet. Of juist uit.

Programmeren met een app

Het bedienen van de thermostaat is heel eenvoudig. Je installeert de app van de thermostaat op je telefoon. Je stelt het programma voor de hele week in, wanneer je normaal gesproken wakker wordt, weggaat en thuiskomt. Bij het opstaan en bij thuiskomst heeft je huis een aangename temperatuur.

Stel hem in op jouw leven

Al is je thermostaat nog zo slim, het apparaat kan niet zonder jouw slimme invoer. Programmeer je thermostaat op de manier die het beste bij je leven past. Zorg in elk geval voor een lage temperatuur als je weg bent en als je slaapt. Een uur voordat je gaat slapen kan je thermostaat al omlaag.

En de ideale temperatuur? Die is voor iedereen anders, maar uiteraard bespaar je energie als je hem niet te hoog zet.

Thuis en op afstand verwarmen met een slimme thermostaat

Comfort

Altijd een warme kamer op het moment dat jij dat wilt.

Controle

Overal inzicht in wanneer je welke gewenste temperatuur hebt.

Gemak

Op afstand te bedienen en aan te passen via een app op je smartphone.

Mogelijkheden van je slimme thermostaat

Slimme thermostaten hebben allerlei functies die je helpen met het verhogen van je wooncomfort en het verlagen van je energieverbruik. We komen het volgende tegen:

Bedienen op afstand

Het kan zijn dat je soms eerder of later thuis bent. Dan kun je op afstand via je slimme app de temperatuur in je huis aanpassen. Zo blijven wooncomfort en energie besparen in harmonie. Er is nog een groot voordeel. Je kunt met dezelfde app ook andere 'connected' slimme apparaten in huis bedienen. Bijvoorbeeld je verlichting of je koffiezetapparaat.

Aanwezigheidsdetectie (met geofencing)

Heeft je thermostaat aanwezigheidsdetectie, dan kan hij dankzij geofencing actie ondernemen als je van huis bent. Ben je op een bepaalde afstand van je huis, dan zal je verwarming automatisch uitgaan. Kom je weer in de buurt van je huis, dan kan de slimme thermostaat alvast beginnen met verwarmen tot de juiste temperatuur.

Temperatuur per kamer

Heeft de thermostaat deze functie dan kan de temperatuur in verschillende kamers afzonderlijk geregeld worden.

Inzicht in verbruik

Met deze functie zie je hoeveel energie je gebruikt, dan wel bespaart. Sommige apps laten ook de verbruiksuren van de cv-ketel zien. Je kunt dan zien hoe vaak en hoe lang de ketel aan staat.

Zelflerend opwarmen

Wanneer de thermostaat zelflerend kan opwarmen, dan leert hij hoelang de cv-ketel moet verwarmen om je huis op de gewenste temperatuur te brengen.

Modulerende functie

Is de thermostaat modulerend, dan kan hij de cv-ketel harder of zachter laten branden. Daardoor bespaar je energie. Heeft een thermostaat dat niet, dan brandt de cv-ketel óf niet, óf wel, zonder gradaties in de vlam.

Welke slimme thermostaat past bij jou?

Je ziet, een slimme thermostaat maakt je huis comfortabeler én helpt je energie te besparen. We hebben nog een aantal tips om ervoor te zorgen dat je de juiste slimme thermostaat kiest.

Tip 1: Bedenk wat jij belangrijk vindt

Niet alle slimme thermostaten hebben alle functies. Bedenk dus goed wat voor jou belangrijk is.

Tip 2: Check of de thermostaat goed werkt met jouw verwarmingssysteem 

Heb je een thermostaat gekozen, check dan of deze werkt met jouw cv-ketel en (vloer)verwarmingsinstallatie. Soms heb je extra apparatuur nodig om alles goed te laten functioneren.

Tip 3: Bij twijfel: vraag het een installateur

Kom je er niet uit? Laat hem dan installeren door een installateur.

Tip 4: Stadswarmte? Bekijk dan welke thermostaten geschikt zijn

Heb je stadswarmte? Dan zijn niet alle slimme thermostaten geschikt. Kijk hier voor meer informatie over een slimme thermostaat in combinatie met stadswarmte.

Tip 5: Kijk ook in Vattenfall Exclusief

In Vattenfall Exclusief kun je slimme thermostaten bestellen met spaarpunten en bijbetaling. Je kunt bij ons kiezen uit de Honeywell T6 en de tadoo Starter Kit V3+.

Dit kun je ook interessant vinden

Deze pagina delen