Lekker douchen en toch besparen | Vattenfall Energie

Hoe scoort je tv?

Televisie kijken kan tegenwoordig op allerlei soorten toestellen. Grote kans dat je geen ouderwetse beeldbuis meer in huis hebt, maar kijkt naar een LCD-, LED-, Oled- of plasma-televisiescherm. Hoe verschillen deze in energieverbruik? En wat verbruikt je decoder eigenlijk?

1. TV: liever LED dan plasma

Televisies, zeker als ze een paar jaar oud zijn, kunnen flink verschillen in energieverbruik. Vier uur kijken per dag kost bij een LCD tv met LED-achtergrondverlichting van gemiddelde grootte, zo’n € 30 per jaar.  Diezelfde kijktijd kost je bij een plasma-scherm meer dan drie keer zo veel: € 100 op jaarbasis.

In deze tabel zie je hoeveel energie tv’s ongeveer gebruiken. Daarbij geldt hoe groter en helderder het scherm, des te hoger is het verbruik:

Type televisie Verbruik per jaar (kWh) Kosten per jaar
Beeldbuis 29 inch 170 kWh € 40
Plasma 42 inch 425 kWh € 100
LCD 42 inch 260 kWh € 60
LCD led 42 inch 135 kWh € 30

We weten dat deze techniek nog zuiniger zal zijn dan LCD-LED. Maar hoeveel zuiniger, is nog niet bekend. Wel is een Oled-tv nog erg duur.

Mariken Stolk, MilieuCentraal

2. Toe aan een nieuwe televisie?

"Let bij de aanschaf dan op het energielabel van het toestel. De meest zuinige energieklasse die je bij een tv vindt is A++", is het advies van Mariken Stolk van Milieu Centraal. En misschien is het nieuwste type tv-scherm wel iets voor jou: Oled. Dat staat voor organic LED.

Eerst werd dit alleen gebruikt voor kleine smartphoneschermen. Inmiddels komen er steeds meer ultradunne tv’s met dit heldere scherm op de markt.

3. Decoder: nu ook met eco-knop

Niet alleen uw tv, ook de tv-ontvanger of decoder verbruikt energie. Afhankelijk van het model, is dat volgens Milieu Centraal zo’n 50 tot 250 kWh per jaar.

Ook als je niet kijkt, verbruikt je apparaat energie in de stand-by stand. Goed nieuws is dat sommige decoders een eco-knop hebben. Let wel op, want je kunt sommige functies dan niet of niet meteen gebruiken.

Deel deze pagina

Meer handige tips