1. Thuis
  2. Energie besparen
  3. Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop bespaart energie

Met een waterbesparende douchekop bespaar je niet alleen water. Je bespaart ook energie. Het zit zo: er stroomt minder liter water per minuut door zo'n zuinige douchekop. En al die liters die je nu níet gebruikt, hoeven ook niet opgewarmd te worden.

Zoveel scheelt het met een waterbesparende douchekop

Een douchekop die waterbesparend is laat maximaal 7,2 liter water per minuut door (bron: Milieu Centraal). Een gewone douchekop gebruikt 10 liter water per minuut. Stel je doucht elke dag 8 minuten. Met een gewone douchekop is dat 80 liter water. Met een waterbesparende douchekop is dat 56 liter. Dat scheelt 8.760 liter warm water per jaar!

Vervang je een regendouche door een waterbesparende douchekop? Dan kun je een flinke waterbesparing maken met je douchekop. Want dat scheelt 60%. (Bron: Milieu Centraal)

Zo werkt een waterbesparende douchekop

Wat is een waterbesparende douchekop precies? En hoe werkt zo'n douchekop dan? De werking is simpel: de douchekop mengt onder druk luchtbelletjes door het water. Daardoor verbruik je minder water, terwijl het voelt alsof er nog evenveel uit de douche komt. Je doucht dus net zo lekker.

De beste douchekop die waterbesparend is

Zoek op internet naar een waterbesparende douchekop en je ziet nogal verschillende prijzen: van een tientje tot wel meer dan € 100,-. Wat is dan een goede douchekop? De Consumentenbond heeft nog geen test gedaan voor de waterbesparende douchekop. Maar, we hebben hieronder wel wat tips van onze deskundigen als je er een gaat kopen. Laat je daarnaast ook in de winkel goed adviseren.

  1. Let op het waterverbruik: de douchekop zou maximaal 7,2 liter water per minuut moeten gebruiken. (Bron: Milieu Centraal)
  2. Controleer of de waterdruk goed is: dit zou zo’n 3 bar moeten zijn volgens onze technische adviseurs.
  3. Bedenk wat voor straal je wilt. Hou je van een regenstraal? Of heb je liever een massagestraal?
  4. Controleer of de douchekop een waterfilter heeft. Met zo’n filter gaat de kop langer mee.
  5. Controleer ook je doucheslang. Is deze oud of kapot? Vervang hem dan. Want bij een waterbesparende douchekop is de druk in de slang iets hoger.

Voor- en nadelen waterbesparende douchekop

Natuurlijk wil je weten wat de voor- en nadelen zijn van zo’n waterbesparende douchekop. We zien niet echt een nadeel, maar vooral voordelen:

  • Minder waterverbruik
  • Lagere energierekening
  • Je doucht nog steeds lekker

Geen waterbesparende douchekop en tóch besparen?

Heb je nu nog een douchekop zonder waterbesparing? Of ben je niet van plan een waterbesparende douchekop te kopen? Dan kun je ook op andere manieren je waterverbruik verlagen. Bijvoorbeeld door je af en toe aan de wastafel te wassen. Of door te douchen met een douchetimer.

Meer over de douchetimer

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Vragen en antwoorden over de waterbesparende douchekop

Welke douchekop bespaart het meeste water?

De waterbesparende douchekop! Een gewone douchekop gebruikt namelijk zo’n 10 liter water per minuut. Bij een regendouche is dit ongeveer 12 liter, terwijl een waterbesparende douchekop maar maximaal 7,2 liter water per minuut doorlaat. (Bron: Milieu Centraal)

Heeft een waterbesparende douchekop zin?

Als je warm water en energie wilt besparen, heeft het zeker zin om een waterbesparende douchekop te gebruiken. Want deze verbruikt minder water per minuut dan een gewone douchekop. En zelfs de helft minder dan een regendouchekop.

Hoe weet je of je een waterbesparende douchekop hebt?

Een waterbesparende douchekop verbruikt maximaal 7,2 liter per minuut. Pak dus een emmer en laat deze in 1 minuut vollopen met water op douchetemperatuur. Zit er 7,2 liter water of minder in de emmer? Dan heb je een waterbesparende douchekop.

Hoe duur is een waterbesparende douchekop?

De prijzen van waterbesparende douchekoppen verschillen nogal: van een tientje tot wel meer dan € 100,-. Wat is dan een goede kop? Lees vóór je aankoop onze tips.

Waar moet je op letten bij het kopen van een douchekop?

We hebben 5 tips als je een waterbesparende douchekop gaat kopen:

  1. Let op het waterverbruik: de douchekop zou per minuut moeten gebruiken.
  2. Controleer of de waterdruk goed is: dit zou zo’n 3 bar moeten zijn volgens onze technische adviseurs.
  3. Bedenk wat voor straal je wilt. Hou je van een regenstraal? Of heb je liever een massagestraal?
  4. Controleer of de douchekop een waterfilter heeft. Met zo’n filter gaat de kop langer mee.
  5. Controleer ook je doucheslang. Is deze oud of kapot? Vervang hem dan. Want bij een waterbesparende douchekop is de druk in de slang iets hoger.

 

 

Meer handige tips

We helpen je op weg

We zetten de eerste stappen. Maar een fossielvrije toekomst kan niet zonder jou. Zo simpel is het. We helpen je niet alleen op weg met korting. We zorgen er ook voor dat je stroom eigenlijk ongemerkt en vanzelf steeds groener wordt. 

Groei met ons mee