Lekker douchen en toch besparen

Door zuinig te douchen gebruik je minder energie en minder water. Je bespaart dus dubbel.

1. Lekker douchen met een waterbesparende douchekop

Als je een waterbesparende douchekop installeert, bespaar je zeker 20 procent op water en energie. Terwijl je net zo lekker doucht. Een spaardouchekop mengt namelijk luchtbelletjes door het water. Daardoor voelt het alsof er evenveel water uit de douche komt als anders.

Twijfel je of je een spaardouchekop heeft? Dat begrijpen we. Zo kom je erachter:
Zet je douche aan en wacht tot het water op temperatuur is. Plaats dan één minuut lang een emmer onder de douche. Zit er na die minuut 7 liter water in de emmer of zelfs meer? Dan is het geen spaardouche. Nog een tip: bij Exclusief kunt met korting een spaardouchekop kopen.

2. Ga onder de douche en niet in bad

We begrijpen dat een bad heerlijk ontspannend is. Maar wist je dat je twee keer zoveel warm water verbruikt? Daarom raden we je aan het bad af en toe te gebruiken. Dat scheelt.

3. Douch korter

Kan je korter douchen? Bekijk met een klokje, kookwekker of stopwatch hoe lang je nu doucht en kijk of er een minuut af kan. En de dag daarop nóg een minuut. Wedden dat je het verschil nauwelijks merkt?

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

Samen kunnen we 28 miljard liter water besparen

Een gemiddeld huishouden gebruikt dagelijks 110 liter warm water. 80 procent daarvan gaat naar de douche.

Als iedereen 1 minuut korter doucht, besparen we jaarlijks in Nederland 28 miljard liter water en 126 miljoen m3 gas. De moeite van het proberen waard, toch?

4. Met een combiketel bespaar je op water en warmte

Heb je een oude ketel, boiler of geiser? Een nieuwe combiketel kan veel schelen op je energierekening omdat de nieuwere ketels veel zuiniger stoken. Een combiketel zorgt voor verwarming en voor warm water.

Deel deze pagina

Meer handige tips