1. ZZP
  2. Advies
  3. Zonnepanelen thuis. Privé of op de zaak?

Zonnepanelen zakelijk of privé: zo maak je die keuze

Met zonnepanelen zet je een belangrijkste stap richting fossielvrij leven. Bovendien bespaar je honderden euro’s per jaar op je energierekening. Een belangrijke keuze die je maakt bij het kopen van zonnepanelen is: zonnepanelen zakelijk pf privé. Jasper Gorter van Alfa Accountants legt uit wat de financiële en belastingtechnische gevolgen zijn van beide opties.

Zonnepanelen terugverdienen

Zonnepanelen verdien je gemiddeld binnen zeven tot acht jaar terug. Met de salderingsregeling is investeren helemaal aantrekkelijk. De stroom die opwekt mag je wegstrepen tegen de stroom je zelf afneemt. Je krijgt voor je teruglevering dus hetzelfde tarief als je betaalt. 

Investeren in de zonnepanelen is aantrekkelijk. De huidige salderingsregelgeving zorgt voor een korte terugverdientijd.

Jasper Gorter, Alfa Accountant

Zonnepanelen zakelijk of privé

Heb je een eenmanszaak, ben je vennoot in een V.O.F., of maat in een maatschap, dan kun je kiezen: je koopt de zonnepanelen op de zaak of privé. In de meeste gevallen ben je het voordeligst uit wanneer je de zonnepanelen op de zaak zet. Maar dat mag alleen als je de opgewekte stroom voor minstens tien procent zakelijk gebruikt. Denk daarbij aan stroom voor je bedrijfsruimte aan huis of het opladen van je bedrijfswagen.

Als je niet aan die tien procent komt, dan mag je ze alleen privé kopen. Je kunt dan wel een bepaald bedrag aftrekken voor de kosten van opgewekte stroom die je zakelijk gebruikt. Als je aandelen in een bv hebt en je wilt op naam van de bv investeren, dan gelden er andere regels.

Het effect op je inkomstenbelasting

Als je de zonnepanelen op de zaak zet, komen ze in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dat is een extra aftrekpost van maximaal 28% van het investeringsbedrag. Daarvoor moeten de zonnepanelen wel als zogeheten roerend goed gelden. Stel dat je een tarief van 40% betaalt voor de inkomstenbelasting, dan krijg je dus maximaal 11,2% van het aankoopbedrag van de Belastingdienst terug.

Bovendien mag je afschrijven op de zonnepanelen. Hou wel rekening met een correctie van het afschrijvingsbedrag voor de stroom die je privé gebruikt of in een onzelfstandige werkruimte.

Het effect op je omzetbelasting

Met zakelijke zonnepanelen ben je btw-plichtig. Ook als je eerder vrijgesteld was van btw, omdat je bijvoorbeeld onderneemt in de medische sector. Dat komt omdat je stroom teruglevert aan het net. De btw die je betaalt over de aankoop van je zonnepanelen kun je daarom terugvragen in de aangifte omzetbelasting. Daarmee vervalt wel je eventuele recht op de kleine ondernemersregeling, waardoor je jaarlijks zogeheten forfait gaat afdragen.

Na een jaar of tien heb je per saldo meer forfait betaald dan dat je aan btw hebt teruggevraagd. Daarom is het verstandig om, voordat je investeert, te kijken of het voordeliger is je partner te laten investeren. Die kan dan gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling. Zo betaal je geen forfait. Op een termijn van tien jaar is dat vaak weer voordeliger is. Als je partner de zonnepanelen koopt, kan dat gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting. Laat je daar goed over informeren.

Zonnepanelen zakelijk of privé: advies voor je persoonlijke situatie

Onze partner Alfa Accountants adviseert je graag als het gaat om de keuze: zonnepanelen zakelijk of privé. Ze weten alles van belasting en denken graag met je mee over hoe je het slimste investeert in zonnepanelen. 

Uitleg van begrippen

Belastingtechnische begrippen gebruik je misschien niet elke dag. Daarom leggen we de belangrijkste termen hieronder uit.

Zelfstandige of onzelfstandige werkruimte
Een werkruimte is zelfstandig wanneer die bijvoorbeeld een eigen opgang, ingang of andere kenmerkende voorzieningen heeft, zoals eigen sanitair. Je zou de werkruimte moeten kunnen verhuren aan iemand anders.

Roerend of onroerend goed
Een roerend goed is iets dat je kunt verplaatsen. In het geval van zonnepanelen betekent dit dat ze niet in het dak verwerkt mogen zijn. Dat is bij een zonnedak wel het geval. Je moet de zonnepanelen dus met enig gemak kunnen verwijderen. Als roerend goed worden de zonnepanelen niet als onderdeel van je huis gezien.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, wordt ook wel de ‘KIA’ genoemd. Daarvoor kom je in aanmerking als je investeert in bedrijfsmiddelen. Het bedrag dat je krijgt hangt af van het bedrag dat je investeert.

Kleine ondernemersregeling
De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. Je kunt hier gebruik van maken als niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt.

Deel deze pagina

Meer informatie over duurzaam ondernemen