1. ZZP
  2. Advies
  3. Zonnepanelen thuis. Privé of op de zaak?

Zonnepanelen zakelijk of privé: hoe maak je de keuze?

Het kopen van zonnepanelen is een investering. Een belangrijke keuze die je maakt bij aanschaf van zonnepanelen is: zakelijk of privé. Op deze pagina lees je wat de financiële en belastingtechnische gevolgen zijn van beide opties.

Minimaal 10% zakelijk gebruik

Je mag zonnepanelen alleen op de zaak zetten als je de opgewekte stroom voor minimaal 10% zakelijk gebruikt (bron: ikwordzzper). Denk daarbij aan stroom voor je bedrijfsruimte aan huis of het opladen van je bedrijfswagen. Kom je niet aan 10% dan mag je de zonnepanelen alleen privé kopen. Wat je wel kunt doen is een bedrag aftrekken voor de stroom die je hebt opgewekt en zakelijk hebt gebruikt.

Hoe maak je de keuze?

Heb je een eenmanszaak, ben je vennoot in een V.O.F. of maat in een maatschap, en is minimaal 10% van je opgewekte stroom voor zakelijk gebruik, dan kun je kiezen: je koopt de zonnepanelen op de zaak of privé. Beide opties hebben voordelen. Deze zijn afhankelijk van je omzet. Daarom zetten we de effecten op je inkomsten- en omzetbelasting op een rij. 

Het effect op je inkomstenbelasting

Als je de zonnepanelen op de zaak zet, komen ze in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dat is een extra aftrekpost van maximaal 28% van het investeringsbedrag (bron: Belastingdienst). Daarvoor moeten de zonnepanelen wel als zogeheten roerend goed gelden. Stel dat je een tarief van 40% betaalt voor de inkomstenbelasting, dan krijg je dus maximaal 11,2% van het aankoopbedrag van de Belastingdienst terug.

Daarnaast kom je in aanmerking voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA) als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Deze moeten voorkomen op de Energielijst van de Belastingdienst en zonnepanelen vallen hier ook onder. Deze regeling is soortgelijk aan de KIA en je mag van beide tegelijkertijd gebruik maken. Met de EIA mag je, als je meer dan €2500 uitgeeft 40% aftrekken van de winst. (bron: Belastingdienst

Bovendien mag je afschrijven op de zonnepanelen. Hou wel rekening met een correctie van het afschrijvingsbedrag voor de stroom die je privé gebruikt of in een onzelfstandige werkruimte.

Het effect op je omzetbelasting

Met zakelijke zonnepanelen ben je btw-plichtig. Ook als je eerder vrijgesteld was van btw, omdat je bijvoorbeeld onderneemt in de medische sector. Dat komt omdat je stroom teruglevert aan het net. De btw die je betaalt over de aankoop van je zonnepanelen kun je daarom terugvragen in de aangifte omzetbelasting. Daarmee vervalt wel je eventuele recht op de kleine ondernemersregeling, waardoor je jaarlijks zogeheten forfait gaat afdragen.

 

Na een jaar of tien heb je per saldo meer forfait betaald dan dat je aan btw hebt teruggevraagd. Daarom is het verstandig om, voordat je investeert, te kijken of het voordeliger is je partner te laten investeren. Die kan dan gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling. Zo betaal je geen forfait. Op een termijn van tien jaar is dat vaak weer voordeliger is. Als je partner de zonnepanelen koopt, kan dat gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting. Laat je daar goed over informeren.

 

Check met belastingadviseur

Hoe dit dan precies uitpakt voor jouw onderneming, is niet eenvoudig te zeggen. Daarom is het altijd verstandig om met je belastingadviseur te overleggen wat voor jou de beste optie is: zonnepanelen zakelijk of privé.

Afbouw salderingsregeling

De stroom die je opwekt mag je wegstrepen tegen de stroom je zelf afneemt.  Je krijgt voor je teruglevering dus hetzelfde tarief als je betaalt. Dit wordt de salderingsregeling genoemd.

Goed om te weten: de salderingsregeling wordt vanaf 2025 langzaam afgebouwd tot 2031. 

Meer lezen op Rijksoverheid

Uitleg van begrippen

Belastingtechnische begrippen gebruik je misschien niet elke dag. Daarom leggen we de belangrijkste termen hieronder uit.

Zelfstandige of onzelfstandige werkruimte
Een werkruimte is zelfstandig wanneer die bijvoorbeeld een eigen opgang, ingang of andere kenmerkende voorzieningen heeft, zoals eigen sanitair. Je zou de werkruimte moeten kunnen verhuren aan iemand anders.

Roerend of onroerend goed
Een roerend goed is iets dat je kunt verplaatsen. In het geval van zonnepanelen betekent dit dat ze niet in het dak verwerkt mogen zijn. Dat is bij een zonnedak wel het geval. Je moet de zonnepanelen dus met enig gemak kunnen verwijderen. Als roerend goed worden de zonnepanelen niet als onderdeel van je huis gezien.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, wordt ook wel de ‘KIA’ genoemd. Daarvoor kom je in aanmerking als je investeert in bedrijfsmiddelen. Het bedrag dat je krijgt hangt af van het bedrag dat je investeert.

Kleine ondernemersregeling
De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. Je kunt hier gebruik van maken als niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt. (bron: Belastingdienst

Meer informatie over duurzaam ondernemen