1. ZZP
  2. Advies
  3. Massageruimte aan huis

Let op je verwarming en koeling als je wilt besparen

Onze technisch adviseur Max brengt veel tijd in zijn auto door. Dat zorgt weleens voor rug- en schouderklachten. Zijn masseur Bert werkt vanuit huis. De energierekening van Bert is sinds het begin van zijn praktijk wat omhooggegaan. Samen met Max kijkt Bert waar de oorzaak ligt.

Kamer omgebouwd tot massageruimte

“Na veel wikken en wegen en een gesprek met zijn dochter, heeft Bert haar kamer omgebouwd tot een massageruimte,” vertelt Max. “Hij dacht: dochter uit huis, dan zal mijn stroomgebruik wel flink dalen. Haar tv stond namelijk aan, net als de laptop voor haar studie, de radio en het liefst ook de telefoon in haar hand en de tablet op haar bureau. Maar zijn gebruik is zelfs wat omhooggegaan. Hij denkt dat er problemen zijn met de elektriciteitsmeter.”

Energiezuinige apparatuur

Als kinderen uit huis gaan, zie je vaak wel een afname in het stroomgebruik. Toch is het meestal minder dan je denkt. Want de led-tv, laptop, radio, telefoon en tablet zijn niet de grootste stroomgebruikers in huis. 

Verwarming en koeling: de grootste energiegebruikers

Bert heeft de slaapkamer van zijn dochter omgebouwd tot massageruimte. Een massagetafel, hetzelfde radiootje, dezelfde plafondlamp, maar wel wat specifieke apparatuur erbij. Denk aan een hotstone-pan voor de hete stenen en een kleine close-in boiler van tien liter om spullen schoon te maken en handen te wassen. Geen spectaculaire aankopen dus, maar wel een verklaring voor meer stroomgebruik. Apparatuur voor verwarmen en koelen zijn de grootste energiegebruikers. De hotstone-pan gebruikt ongeveer 1.500 Watt. Per jaar zorgt zo’n pan voor ongeveer 225 kWh stroomgebruik. De boiler gebruikt zo'n 350 kWh per jaar. 

Deel deze pagina

We denken graag met je mee

De experts van onze Ondernemersdesk helpen je graag. Ze beantwoorden al je energievragen.