1. ZZP
  2. Advies
  3. Atelier aan huis

Besparen op je energierekening

Als kleine zelfstandige heb je vaak een atelier of kantoor aan huis. Net als een bevriende kledingontwerpster van onze energieadviseur Max. Hij gaf haar een paar bespaartips. Zo houdt ze meer geld over voor mooie stoffen.

Bespaar met led

Meteen bij binnenkomst valt mij op dat er veel verlichting in het atelier hangt. De ontwerpster moet heel precies werken en heeft daarom de verlichting nodig,” vertelt de energieadviseur. “Denk aan het tekenen en knippen van patronen en stoffen met verschillende kleuren en prints. Bij elkaar heeft ze 8 halogeenlampen van 50 Watt en een TL-armatuur van 2 x 36 Watt.”

Max: “Mijn advies aan haar was: ”Vervang de halogeenverlichting door ledverlichting van 5 tot 8 Watt. Je bespaart dan tot 85% (bron: (Milieu Centraal).

Hij adviseert om voordat je de verlichting vervangt, het plan vooraf te bespreken met een installateur. Of om de lichtopbrengst te testen. Een-op-een vervanging is niet altijd mogelijk en de ledlampen moeten genoeg licht geven.

Kies voor een zone-systeem

In het atelier staan radiatoren die net als de rest van het huis verwarmd worden via de cv-ketel van het huis. De kamerthermostaat regelt de temperatuur. En dat is zonde van de warmte. Want terwijl zij in haar atelier aan het werk is, wordt ook de rest van het huis verwarmd waar niemand is.

Het advies van Max: “Kies voor een zone-systeem. Daarmee stel je het woonhuis en het atelier als aparte zones in en regel je de temperatuur ook apart.

De ontwerpster is heel blij met het advies en gaat er mee aan de slag.

Deel deze pagina

We denken graag met je mee

De experts van onze Ondernemersdesk helpen je graag. Ze beantwoorden al je energievragen.