Hoe werkt een zonnestroomboiler?
Een zonnestroomboiler is een slimme manier om de stroom van je zonnepanelen direct te benutten. De zonnestroomboiler gebruikt de stroom die je niet nodig hebt om je water te verwarmen. Dit warme water kan je gebruiken in je huis, zoals voor de douche of in de keuken.
De zonnestroomboiler, zo werkt het
Een zonnestroomboiler werkt samen met je zonnepanelen en functioneert als een elektrische boiler. Wekken je zonnepanelen meer stroom op dan je op dat moment gebruikt? Dan schakelt de zonnestroomboiler automatisch in om je tapwater in de boiler te verwarmen. Dit warme water kun je later gebruiken, bijvoorbeeld om te douchen of af te wassen.
Dit heeft een aantal voordelen. Je gebruikt meer eigen zonnestroom en je hoeft minder stroom terug te leveren aan het net. Hierdoor kan je besparen op je vaste terugleverkosten. Ook hoef je minder water te verwarmen met je cv-ketel of stadswarmte. De zonnestroomboiler heeft het tapwater al opgewarmd. Je kan daardoor ook besparen op je gasrekening of de kosten voor stadswarmte. Zo haal je meer uit je zonnepanelen.
Een zonnestroomboiler is ideaal als je huis al zonnepanelen heeft en regelmatig een overschot aan opgewekte zonnestroom produceert. Het systeem is vooral handig in huizen met een cv-ketel of warmtenetaansluiting. Daarnaast moet er genoeg ruimte zijn voor de boiler.
De zonnestroomboiler in cijfers
- Boilercapaciteit: 50 tot 150 liter. Hiermee kun je ongeveer 8 tot 25 minuten douchen. Is de boiler leeg, dan schakelt je cv-ketel of stadswarmte-afleverset automatisch bij. Je zit dus nooit zonder warm water.
- Minimaal aantal zonnepanelen: 5 zonnepanelen die terugleveren aan het net.
- Afmetingen: De boiler heeft een diameter van ongeveer 50 cm en een hoogte tussen de 60 en 150 cm. Deze afmeting is vergelijkbaar met een grote prullenbak of staande bokszak.
- Kosten: Vanaf € 2.900,-, inclusief installatie.
Een zonnestroomboiler installeren
De installatie van een zonnestroomboiler duurt vaak minder dan een dag en wordt uitgevoerd door een professionele installateur. Onze zonnestroomboilers worden geïnstalleerd door onze partner Feenstra. Na installatie werkt het systeem automatisch, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen.
De zonnestroomboiler bestaat uit drie onderdelen:
Boiler
Een cilindervormig voorraadvat waarin het water wordt opgewarmd en opgeslagen. De boiler heeft een capaciteit die past bij je warmwaterverbruik.
Energieverdeler (diverter)
Dit apparaat stuurt overtollige zonnestroom naar de boiler in plaats van terug naar het net.
Draadloze energiecompressor
De sensor meet de opgewekte en verbruikte energie. De energiecompressor communiceert met de energieverdeler om het systeem optimaal te laten werken.
Onderhoud van een zonnestroomboiler
Een zonnestroomboiler gaat gemiddeld 15 jaar lang mee en heeft weinig onderhoud nodig. Het is wel verstandig om periodiek een installateur naar het systeem te laten kijken. Dit zorgt voor een optimale werking en verlengt de levensduur van de boiler.
Wat is het verschil tussen een zonnestroomboiler en een zonneboiler?
Hoewel de namen op elkaar lijken, werken ze op een andere manier:
Zonnestroomboiler
Gebruikt de overtollige elektriciteit van je zonnepanelen om water elektrisch te verwarmen. Dit systeem werkt samen met je bestaande zonnepanelen en heeft geen aparte zonnecollectoren nodig.
Zonneboiler
Gebruikt zonnecollectoren op je dak om zonlicht direct om te zetten in warmte voor waterverwarming. Dit systeem werkt los van zonnepanelen en vereist extra installaties, zoals leidingen en een apart voorraadvat.
Kort gezegd is een zonnestroomboiler een eenvoudige en efficiënte manier om meer uit je zonnepanelen te halen. Een zonneboiler is een apart systeem is dat zonnewarmte direct benut. Voor advies over de beste optie voor jouw huis kun je contact opnemen met onze partner Feenstra.
Veelgestelde vragen
Ja, de zonnestroomboiler werkt ook op bewolkte dagen, zolang je zonnepanelen stroom opwekken. De efficiëntie kan wel lager zijn dan op zonnige dagen. Als er niet genoeg zonnestroom is, schakelt het systeem automatisch over op je reguliere warmwatervoorziening, zoals je cv-ketel.
Het water in de zonnestroomboiler blijft dagenlang warm. Als de temperatuur in de boiler te laag wordt of het warme water opraakt, schakelt je cv-ketel of stadswarmte-afleverset automatisch bij. Je merkt hier niets van. Je zit dus nooit zonder warm water.
Je kan met een zonnestroomboiler zo lang douchen als je wil, wanneer je maar wil. Je stemt het formaat van je boiler af op je gezinssituatie. Hierdoor heb je meestal voldoende warm water in de zonnestroomboiler. Als je zonnestroomboiler leeg raakt, springt de cv-ketel of stadswarmte-afleverset automatisch bij. Het warme water raakt dus nooit op.
Als de boiler volledig is opgewarmd, zal het systeem automatisch stoppen met het verwarmen van water. Dit zorgt ervoor dat er geen energie wordt verspild en de boiler niet oververhit raakt. De overtollige zonnestroom wordt dan weer teruggeleverd aan het net.
Ja, een zonnestroomboiler kan prima worden gecombineerd met je bestaande cv-ketel. De zonnestroomboiler zorgt voor de voorverwarming van het water, wat de belasting op je cv-ketel vermindert. Is het water in de zonnestroomboiler nog niet warm genoeg? Dan springt je cv-ketel of stadswarmte-afleverset bij om het water verder te verwarmen tot de gewenste temperatuur. Dit kan wel eens gebeuren na een periode van weinig zon.
Ja, een zonnestroomboiler kan goed samenwerken met andere energiebesparende oplossingen, waaronder een thuisbatterij. In feite kunnen deze systemen elkaar aanvullen:
- De zonnestroomboiler gebruikt overtollige zonnestroom om water te verwarmen.
- Een thuisbatterij slaat overtollige zonnestroom op voor later gebruik. Door deze systemen te combineren, kun je je energieverbruik optimaliseren.
Het is wel belangrijk om de systemen goed op elkaar af te stemmen voor de beste resultaten.
De zonnestroomboiler is volledig onderhoudsvrij en gaat gemiddeld 15 jaar mee, wat bijdraagt aan langdurige kostenbesparing.