1. Thuis
 2. Ventilatie
 3. Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is een systeem dat vochtige en ongezonde lucht uit je huis afzuigt. Als je huis goed geïsoleerd is dan moet je ook goed ventileren voor een gezond binnenklimaat. Zo krijgen vocht en schimmels minder kans. 

 • Toevoer frisse lucht
 • Afvoer gebruikte lucht
 • Afvoer van vocht

Wat is mechanische ventilatie?

Ventielen zuigen lucht uit de keuken, het toilet en de badkamer af. Via luchtkanalen door je huis blaast het ventilatiesysteem de ‘vieze’ lucht naar buiten. Met een standenschakelaar bepaal je zelf de hoeveelheid lucht.

Omdat er nu te weinig lucht in de ruimte is stroomt er vanzelf lucht van buiten naar binnen. Dat kan via een open raam of een ventilatierooster of klepraam.

Heb ik mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatiesystemen zitten vaak in huizen die vanaf eind jaren 70 zijn gebouwd. De ventilatie-unit vind je vaak in de buurt van de cv-ketel. Het is een vierkante box.

De ventilatieventielen zitten in de muur of het plafond van badkamer, het toilet en de keuken. Ook zit er vaak een standenschakelaar waarmee je de hoeveelheid lucht instelt.

 • Als je mechanische ventilatie goed gebruikt, is het beter dan natuurlijke ventilatie (bron: Milieu Centraal). De roosters moeten wel altijd openstaan en het systeem mag niet worden uitgezet. 

Hoe onderhoud ik mijn ventilatiesysteem?

Het is belangrijk om je ventilatiesysteem regelmatig te reinigen. Zo voorkom je risico’s voor je gezondheid en onnodige slijtage. En het bespaart energie. 

Als de luchtkanalen verstopt raken moeten de ventilatoren steeds harder werken om lucht af te voeren. Dan gebruikt het ventilatiesysteem ongemerkt steeds meer stroom. 

Reinig daarom:

 • 1 x per jaar: roosters en ventielen 
 • 1 x per 2 jaar: de ventilatiebox
 • 1 x per 6 jaar: de luchtkanalen

Roosters en ventielen kun je zelf schoonmaken, voor de box en de kanalen moet je een expert laten komen. Lees hier alles over het onderhoud van je ventilatiesysteem.  

Slim gebruik standenschakelaar

De standenschakelaar van je ventilatiesysteem zit meestal in de keuken. Door hem goed te gebruiken blijft de lucht in huis fris én bespaar je energie. Meestal kun je kiezen uit drie standen:

 1. als je niet thuis bent

 2. als je thuis bent, vooral als er meer personen in huis zijn

 3. tijdens (en even na) het koken, tijdens het douchen en bij feestjes

Balansventilatie (met wtw)

Veel nieuwbouwhuizen hebben balansventilatie; een ander soort mechanische ventilatie. Dit systeem zuigt door het hele huis schone lucht van buiten aan en voert vervuilde lucht af.

Vaak heeft balansventilatie een warmte terugwin installatie (wtw): de koude lucht die binnenkomt wordt opgewarmd met de afgevoerde lucht. Dit maakt het erg energiezuinig (bron: Milieu Centraal).

Meer over balansventilatie