1. Thuis
 2. Ventilatie
 3. Balansventilatie

Balansventilatie

Balansventilatie is een ventilatiesysteem dat evenveel lucht aanvoert als afvoert: de aan- en afvoer zijn dus in balans. Meestal zit er ook een warmte terugwin installatie in (wtw) die de koude lucht die binnenkomt opwarmt met de afgevoerde lucht. 

 • Voert frisse lucht aan
 • Zuigt gebruikte lucht af
 • Het is een energiezuinig systeem, omdat het evenveel lucht aanvoert als afvoert. Er zit meestal ook een warmte-terugwin unit in (wtw). Deze warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht. (bron: Milieu Centraal)

Wat is balansventilatie?

Balansventilatie zorgt voor frisse lucht door het hele huis; de woonkamer, slaapkamers, keuken en badkamer. Het systeem bestaat uit centrale ventilatoren, filters, luchtkanalen en ventielen. Het systeem zuigt schone lucht van buiten aan en voert vervuilde lucht af.

Wat is een warmte terugwin installatie?
Sommige huizen met balansventilatie hebben ook een warmte terugwin installatie (wtw). Zo'n wtw-installatie wordt ook wel warmtewisselaar genoemd. De koude lucht die binnenkomt wordt opgewarmd door de warme lucht die naar buiten wordt geblazen. 

Onderhoud balansventilatie en warmte terugwin installatie

Het is belangrijk dat je regelmatig de filters verschoont. Want de filters houden stof en vuil tegen dat in de binnenkomende lucht zit. Als je ze nooit vervangt kan het systeem minder goed werken dan een systeem met schone filters. Het kan zelfs schimmels en bacteriën het huis inblazen. Het advies van onze installatiepartner Feenstra:

 • Maak de filters regelmatig schoon met een stofzuiger
 • Laat elke 2 jaar de box en de ventielen in het plafond schoonmaken
 • Laat elke 6 jaar de kanalen in het plafond schoonmaken

Maakt je ventilatiesysteem lawaai? Of zuigt deze slecht af? Laat dan een installateur komen om je systeem na te kijken.

Korting op wtw-installatie reinigen

Met een serviceabonnement voor je wtw-installatie komt er elke 2 jaar een expert van Feenstra langs om je wtw-installatie te reinigen. Vattenfall-klanten krijgen hier 5% korting op.

Naar Feenstra

Zet 'm op de juiste stand

Met een schakelaar bepaal je hoeveel lucht het balansventilatiesysteem aan- en afvoert. 

Zet 'm op de laagste stand als er niemand thuis is en op de hoogste stand als er veel mensen in huis zijn. Meestal kun je kiezen uit drie standen:

 1. als je niet thuis bent

 2. als je thuis bent, vooral als er meer personen in huis zijn

 3. tijdens (en even na) het koken, tijdens het douchen en bij feestjes

Bekijk ook mechanische ventilatie

Huizen die sinds eind jaren 70 nieuw zijn gebouwd hebben een balansventilatie-systeem of een mechanisch ventilatiesysteem. Dat laatste systeem zuigt alleen vervuilde lucht af in de keuken, de badkamer en het toilet. Er komt frisse lucht het huis in door ventilatieroosters of ramen. 

Mechanische ventilatie