Nieuw ING-kantoor met stadswarmte en stadskoude

Het nieuwe kantoor van ING in Amsterdam Zuidoost is aangesloten op stadswarmte-en koude van Vattenfall.

Nieuwbouw

Het kantoor van deze tijd staat voor veel uitdagingen. Zo moet het aansluiten op de wensen van de moderne werknemer, de ambities van de organisatie illustreren, en een verbindende factor zijn voor de omgeving. Het markante ING-kantoor in de Amsterdamse Poort, bekend onder de bijnaam 'het Zandkasteel', voldeed niet meer aan deze wensen.

"Het gebouw heeft kleine ramen en is daardoor sterk naar binnen gericht. Aan de binnenkant zijn veel kleine vloeroppervlaktes die weinig mogelijkheden creëren voor interactie", vertelt Ad Hagedoorn, Senior Manager Corporate Real Estate Management bij ING.

In de zoektocht naar alternatieve huisvesting ontdekten Hagedoorn en zijn collega's een voormalig kantoorpand van Hema en Bijenkorf aan de Bijlmerdreef. De locatie bood de mogelijkheid om de nabijgelegen panden waarin ING gehuisvest is - Treasury Center, Acanthus, Laanderpoort en Financial Plaza - meer met elkaar te verbinden.

"Onze eerste keuze was om het bestaande pand grondig te renoveren, maar ook dat was constructief opgebouwd uit kleinere ruimtes. Het bleek heel lastig om er de grote ruimtes van te maken die we graag wilden. We kozen daarom voor sloop en het hergebruiken van een groot deel van het beton in het nieuwe kantoor."

De nieuwbouw - ontwikkeld door EDGE Technologies en G&S Vastgoed - maakte het ook mogelijk om het kantoor te realiseren op een parkachtige locatie. Met de aanleg van een park met veel groen, ruimte voor voetgangers en een horecapaviljoen. Inmiddels is het terrein uitgegroeid tot het Amsterdam innovation district met de naam Cumulus Park. Hier werkt ING met diverse partijen samen aan nieuwe ideeën en oplossingen.

En wat is er met het Zandkasteel gebeurd? Het pand is na 33 jaar gebruik als hoofdkantoor herontwikkeld tot woningen en een internationale school.

ING-kantoor Cedar tijdens de bouw

Slim en transparant

Zo'n 2.800 medewerkers van ING en Cumulus Park maken nu gebruik van Cedar, dat is ingericht rond flexibele werkplekken. De grote glazen gevel zorgt voor verbinding met de omgeving. De keuze voor slechts vijf verdiepingen, met grote open ruimtes en een atrium, zorgt ervoor dat medewerkers en afdelingen elkaar makkelijk ontmoeten.

In de parkeergarage beschikt de helft van alle plekken over een laadmogelijkheid voor elektrische auto's. Ook is er een systeem voor watermanagement. Met slimme installaties heeft ING inzicht in het energieverbruik. Daarnaast is het pand aangesloten op het koude- en warmtenet van Vattenfall.

Koude uit een plas

Voor het koelen van het nieuwe ING-kantoor levert Vattenfall koude uit de Ouderkerkerplas. De warmte is afkomstig uit de elektriciteitscentrale in Diemen.

Meer over koudewinning

Kerngegevens

  • Oppervlakte nieuwbouw: 39.000 m2
  • Werkplekken: 2.200
  • Ontwerp: Benthem Crouwel Architects
  • Ontwikkeling en realisatie: EDGE Technologies en G&S Vastgoed
  • Zonne-energie: 2.100 zonnepanelen met een totaaloppervlakte van 3.000 m2

Deel dit artikel